1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

Силиконът не е биоразградим, но е по-екологичен от пластмасата

В последно време силиконовите кухненски прибори, като шпатули, лъжици, четки, разтегатели, формички и щипки, придобиха популярност. (Снимка: Getty/Thinkstock)

Хората са и трябва да бъдат особено внимателни по отношение на вида на съдовете, които използват за приготвяне на храната си. В крайна сметка здравословното хранене зависи от много фактори, а съдовете за готвене са един от най-важните фактори.

Сигурно сте забелязали, че в последно време силиконовите кухненски съдове, като шпатули, лъжици, четки, разтегателни, формички и щипци, придобиха популярност и предпочитание пред пластмасата, дървото, неръждаемата стомана и алуминия. Твърди се, че силиконовите прибори са гъвкави и издръжливи; те няма да надраскат вашите тенджери и тигани.

Лакшита Джаин, сертифициран клиничен диетолог, лектор, преподавател по диабет, технолог по месо и основател на NUTR, разказва indianexpress.com че силиконът е синтетичен (каучук), който съдържа “свързани силиций и кислород, а в някои случаи и въглерод”. Хората често смятат, че силиконът е пластмаса. Силиконът произхожда от силициев диоксид или кварцов пясък. Вместо въглерод, “основната съставка на силикона е силиций”.

Джаин обяснява, че силицият се получава от силициевия диоксид, а силицият не съществува сам по себе си. “За да се постигне това, силициевият диоксид, минералът кварц, който се среща в изобилие в пясъка, се нагрява до 1800˚С. Полученият силиций се охлажда и се смила, докато се превърне във фин прах.”

Според нея в силиконовите продукти в промишлеността се използва обикновен силикагел, а силикагелът за хранителни цели се използва в продукти, които са в контакт с нашата храна.

Има два начина за преценка на качеството:

1. Миризма: Обикновеният силикон има силна миризма. Въпреки че някои силикагели за хранителни цели също имат слаба миризма, тя се премахва автоматично след определен период от време и е безопасна за употреба.

2. Докосване: Силикагелът за хранителни цели има добра здравина и еластичност. Не е лесно да се промени трайно формата му чрез издърпване. Обикновените силиконови продукти лесно се деформират и са груби на допир.

Използвайте силиконови шпатули за работа с хладки храни, като например дипове и пасти. (Снимка: Getty/Thinkstock)

Предимства на силиконовите прибори:

* Ниска цена
* Силиконовите кухненски съдове издържат на високи температури до 428˚F или 220˚C. Той е чудесен за готвене на пара и печене на пара.
* Те са гъвкави. Дори при резки температурни промени те почти не се разширяват или свиват. Ето защо силиконовите съдове за печене могат да преминат от фризера във фурната, без да се напукат.
* Силиконовите съдове за готвене са устойчиви на петна. Те не задържат миризми и цветове.
* Безопасни са за деца.
* Силиконовите съдове за готвене не са корозивни и са дълготрайни.

” Силиконът не е биоразградим, но е по-екологичен от пластмасата. Пластмасата е по-малко издръжлива от силикона, така че те се сменят по-често, което води до повече отпадъци”, казва диетологът.

Алтернативите

Джаин предлага да се използват силиконови шпатули само за работа с хладки храни, като дипове и пасти. За горещи храни е най-добре да се използват метални, дървени или бамбукови лъжици, шпатули и други прибори.

Чугун: Чугунените съдове за готвене са многофункционални, здрави и са чудесна инвестиция.
Керамика: Тя не съдържа токсини и е толкова добра, колкото и незалепващата. Тя е лека, устойчива на топлина и лесна за почистване.
Въглеродна стомана: Карбоновата стомана: има отлично разпределение на топлината за лесно печене на скара, запържване и покафеняване на храни на котлон (включително индукционен), къмпинг печка, барбекю или във фурна.

“Избирайте висококачествени силиконови кухненски съдове – те са чудесна алтернатива на незалепващите формички за мъфини и кексове. Те могат да се използват многократно и са отлични за готвене без масло или с ниско съдържание на мазнини. Не е необходимо да смазвате съдовете за готвене преди употреба. Но ако можете да си купите чугун, купете го като заместител на силикона”, заключава тя.

📣 За повече лайфстайл новини, следвайте ни в Instagram | Twitter | Facebook и не пропускайте най-новите актуализации!

📣 The Indian Express вече е в Telegram. Кликнете тук, за да се присъедините към нашия канал (@indianexpress) и да бъдете в крак с най-новите заглавия

Може да се интересувате и от темите

Здравословни ли са силиконовите шпатули?

През 1979 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) признава силициевите диоксиди за безопасни (GRAS) за използване като материали за хранителни цели. Един от първите силиконови съдове за готвене (шпатула) е продаден през 1980 г. Така като цяло силиконовите съдове за готвене, предназначени за хранителни цели, се считат за безопасни за ежедневно готвене или печене.

Безопасно ли е да се готви със силиконова шпатула?

Силиконовите съдове за готвене не са корозивни и са издръжливи на износване. Силиконът за хранителни цели е много безопасен за използване във всякакъв вид храни. Той не влиза в реакция с храни и напитки и не произвежда опасни изпарения. Това означава, че вероятно ще издържи по-дълго от останалите кухненски прибори.

Безопасно ли е да се използват силиконови прибори?

Да, силиконовите кухненски прибори са напълно безопасни за употреба. Просто се уверете, че вашите силиконови кухненски инструменти са признати от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и са обозначени като общопризнати като безопасни (GRAS). Когато купувате силиконови кухненски прибори, уверете се, че става въпрос за 100% чист силикон за хранителни цели.

Изпуска ли силиконът химикали?

Силиконите не са напълно инертни или химически нереактивни и могат да отделят токсични химикали. Те могат да отмиват определени синтетични химикали при ниски нива, а отмиването се увеличава с мастни вещества, като например масла.

Не съдържа ли силиконът BPA?

Предимства на хранителния силикон: Висока устойчивост на повреди и разграждане от екстремни температури. При правилна грижа не се втвърдява, не се напуква, не се лющи, не се троши, не изсъхва, не гние и не става крехък с течение на времето. Лек, спестява място, лесен за транспортиране. Нетоксичен и без мирис – не съдържа ВРА, латекс, олово или фталати.

Всички силиконови шпатули ли са термоустойчиви?

Термоустойчивост – Силиконът може да издържа на висока температура, като някои от тях са в състояние да издържат на топлина до 600 градуса по Фаренхайт. Това от своя страна означава, че силиконовите шпатули се почистват и мият по-лесно в сравнение с други материали като дърво, което е по-поресто и може да приюти повече бактерии.

Безопасни ли са силиконовите формички за мъфини?

Силиконовите съдове за печене са термоустойчиви и безопасни за фурна и фризер. Той не променя вкуса и не отделя миризми, които могат да повлияят на качеството на храната. Смята се, че има ниска токсичност и термична стабилност. Освен това е незалепващ и лесен за почистване.

Токсично ли е готвенето със силикон?

Краткият отговор е да, силиконът е безопасен. Според FDA силиконовите съдове и прибори за готвене, предназначени за хранителни цели, не предизвикват вредно химическо замърсяване на храните. Ако се притеснявате да използвате силикон при готвене или печене, съсредоточете се върху използването на силиконови кухненски инструменти и избягвайте съдовете за готвене.

По-безопасни ли са силиконовите прибори за готвене от пластмасовите?

Силиконът е безспорно по-безопасен за човешкото здраве от пластмасата, която е материал на петролна основа, обикновено съдържащ химикали, имитиращи естроген, като бисфенол-А (BPA). Освен това, що се отнася до околната среда, силиконът е изключително издръжлив и по-екологичен от пластмасата.

Безопасен ли е 100% силиконът за хранителни продукти?

По принцип един силиконов материал обикновено е безопасен за храна, ако е посочен като 100% силикон за храна. Други материали в състава на силикона (пълнители) може да нямат същите свойства, които правят силикона толкова подходящ за използване в хранителни приложения.

Колко гореща може да стане силиконовата шпатула?

около 600°F
Силиконът е устойчив на топлина при много по-високи температури – около 315°C, в зависимост от това кого питате, за разлика от тавана под 200°C за повечето найлонови шпатули – гъвкав и незалепващ като самия тефлон, но си има своите проблеми.

Коя е по-добра гумена или силиконова шпатула?

Въпреки че гумените шпатули може да рискуват да се разтопят, силиконовите няма да го направят, което е много полезно, ако ги използвате в съдове с висока температура или за разтопяване на шоколад или разбъркване на тиган със запържени зеленчуци.

Не съдържа ли Бисфенол А (BPA) целият силикон?

Предимства на хранителния силикон: Висока устойчивост на повреди и разграждане от екстремни температури. При правилна грижа не се втвърдява, не се напуква, не се лющи, не се троши, не изсъхва, не гние и не става крехък с течение на времето. Лек, спестява място, лесен за транспортиране. Нетоксичен и без мирис – не съдържа BPA, латекс, олово или фталати.

Безопасни ли са силиконовите подложки?

Краткият отговор е “да”, силиконът е безопасен. Според FDA силиконовите съдове и прибори за готвене, предназначени за хранителни цели, не предизвикват вредно химическо замърсяване на храните. Ако се притеснявате да използвате силикон при готвене или печене, съсредоточете се върху използването на силиконови кухненски инструменти и избягвайте съдовете за готвене.

Силиконовите шпатули устойчиви ли са на топлина?

Силиконовите кухненски прибори са устойчиви на топлина, което ги прави едновременно безопасни за използване и също така по-дълготрайни. Те са чудесно допълнение към всяка кухня.

Предишна статия

Как да запазите въздушната суха глина мокра?

Следваща статия

Каква е разликата между входа и изхода?

You might be interested in …

Може ли да се види диамант отстрани?

Тази публикация съдържа партньорски връзки. Ако използвате тези връзки, за да купите нещо, може да получа комисиона. Благодаря! Като сътрудник на Amazon също печеля от квалифицирани покупки. Много хора вече знаят, че трябва да разглеждат […]

Какъв е зарядът на праховата частица?

Типичният пречиствател на въздуха дава на всяка частица отрицателен заряд и след това я събира върху положително заредена повърхност. Как една прахова частица се зарежда отрицателно? Въздухопречиствателят използва коронен разряд, за да придаде на праховото […]