1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Едно и също ли е сиренето рикота и панирът?

Панерът е индийска извара, която се използва в различни ястия от индийската и южноазиатската кухня. Това е меко сирене с дъвчаща текстура, произведено от пълномаслено мляко. Обикновено го приготвям вкъщи и го използвам в различни ястия. Домашно приготвеният панир е пресен и с добро качество в сравнение със съхранявания панир, който получавате от супермаркета.

От друга страна, сиренето Рикота е подобно на Панеер, с малка разлика в техниката на приготвяне със същите съставки. Това е меко сирене с мек вкус, което се използва предимно в рецепти за паста и лазаня. Можете да приготвите Paneer и от сирене рикота, което ще разгледаме по-късно в тази статия. Първото нещо, което трябва да разберете, е разликата между Paneer и сирене рикота.

Панир срещу сирене рикота

Сиренето рикота се приготвя от суроватката, получена от млякото, и се добавя киселина или цитрусов сок. За разлика от тях Панеер се произвежда от изварата, получена по време на този процес. Изборът на един от тези два продукта може да се окаже доста объркващ. Можете да използвате рикота вместо панир в традиционни индийски ястия като палак панир, къри и много други.

Вероятното предимство на сиренето Рикота пред Панеер е, че то е с ниско съдържание на мазнини. От друга страна, Панерът се счита за вегетарианско сирене и е богат източник на белтъчини. То е най-добрата алтернатива на месото за хората, които не обичат да ядат месо или са вегетарианци. И двете добавят вкус, аромат и деликатесност към вашите рецепти.

Рецепта

Сиренето рикота се приготвя от прясно мляко с намалено съдържание на мазнини, като се добавя цитрусов сок или разредена киселина и се оставя да се вари в гореща вода, докато стане лепкаво с повърхността на съда, в който се вари.

За приготвянето на сирене рикота се използват три основни съставки. Тези три съставки остават същите и при приготвянето на Paneer, но процесът е малко по-различен.

Снимка: Alice Donovan Rouse on Unsplash

Съставки

 • Пълномаслено/пълномаслено/пълномаслено мляко (2 л)
 • Лимонов сок ( 1 /4 чаша)
 • Сол ( 1 /2 ч.л.)

Инструкции

 1. Изсипете млякото в голяма тенджера и го сложете на огъня, за да заври. Разбърквайте по време на варенето, за да предотвратите прегарянето на млякото.
 2. Когато млякото започне да се надига, намалете пламъка на котлона, за да намалите температурата, и добавете една чаша лимонов сок. Можете да добавите сол по ваш избор. В противен случай я пропуснете.
 3. Разбъркайте млякото внимателно и се уверете, че е започнало да се съсирва. Уверете се, че продължавате да бъркате, докато се сгъсти напълно.
 4. В този момент отстранете съда от котлона. Погледнете сместа, която получавате след този процес, ако не е напълно завита, поставете съда отново на огъня, за да постигнете желаното завиране и текстура. Но ако се окаже, че е млечна, вместо да се избистри, тогава трябва да върнете обратно съда, за да увеличите пламъка на печката. Добавете още лимонов сок, за предпочитане на капки, и го оставете в тигана за 10 минути.
 5. Сега изсипете подсиреното мляко в гевгир, застлан с тензух или муселин.

За рикота:

Ако го използвате за сирене рикота, трябва да го оставите да се прецеди в кърпа за около 20 минути. Това сирене може да се използва сега в рецептата или да се съхранява в хладилник за 2-3 дни.

За панир:

Ако ще приготвяте Панир, хванете сиренето или муселина от външните краища и го поставете под вода, защото е парещо за обработка. Изстискайте торбичката, за да отстраните водата, доколкото можете, след което я върнете обратно в гевгир.

Най-добре би било, ако имате тежък предмет, с който да притиснете Paneer, за да стане твърд. Може да се използва здрав чугунен съд, тенджера, пълна с вода, или обикновена чиния (с тежест), за да се пресова за около час. Уверете се, че Панерът е с желаната консистенция и текстура, преди да го използвате в рецепта или да го сложите в хладилника до 3-4 дни.

Ястия, които вървят най-добре с Рикота:

Има няколко ястия, в които, когато добавите сирене рикота, вкусовите ви рецептори се побъркват. Усещането за мирис е приятно и удивително. Следват някои от рецептите, които задължително включват рикота:

 • Палачинки
 • Чийзкейкове
 • Паста
 • Печено пиле
 • Лазаня
 • Пица

Ястия, които вървят най-добре с Paneer:

Има няколко традиционни индийски и южноазиатски ястия, към които добавянето на панир кара човек да се чувства изкушен. Когато погледнете към дадено ястие, устата ви може да се напълни с вода заради уникалния мирис, който се получава след добавянето на Paneer.

За да добавите масло в огъня, трябва да го изпържите или да добавите някои сосове/подправки, за да стане вкусът като на райска храна. Palak Paneer, paneer Bhurji, paneer kadhai с роти, paneer tikka masala, vegetable and Paneer dum biryani, light paneer curry, shahi paneer са някои от най-известните рецепти, които се консумират широко в Индия, Пакистан, Непал и Бутан.

Може да се интересувате и от темите

Прилича ли сиренето рикота на панир на вкус?

Двете неща не са еднакви. Рикотата обикновено е по-трошлива и има леко сладникаво-солен вкус, докато панирът е по-компактен и може да бъде неутрален или леко солен на вкус. Сиренето, което се доближава най-много до панера по отношение на вкуса и текстурата, е безсолното гръцко сирене фета, така че то би било добър заместител.

Кое сирене е най-близко до панира?

Ако не разполагате с панир, можете да го замените с равни количества:сирене халуми, което също е много твърдо и може да се пече на скара. ИЛИ – сиренето Panela е добър вариант за сандвичи, супи или къри. ИЛИ – Използвайте изключително твърдо тофу в ястия с къри или супи. ИЛИ – Използвайте рикота, добре изцедена (не за супи или къри)

Как се нарича сиренето рикота в Индия?

Рикотата е подобна на индийското сирене chhena или paneer и изобщо не прилича на khoa; тя може да бъде заменена със същото при приготвянето на индийски сладкиши като sondesh или ястия като palak paneer, но paneer и chhena се правят от пълномаслено мляко, обикновено от воден бивол, тъй като млякото е с високо съдържание на мазнини.

Какъв вид сирене се съдържа в панира?

Индийска извара
Панир (произнася се [pəniːr]), известен също като понир (произнася се [po̯ni̯r]) или индийска извара, е прясно кисело сирене, разпространено в Индийския субконтинент (Бангладеш, Бутан, Индия, Малдивите, Непал, Пакистан и Шри Ланка), произведено от краве или биволско мляко.

Мога ли да използвам рикота вместо панир?

Можете да използвате рикота вместо панир в традиционни индийски ястия като палак панир, къри и много други. Вероятното предимство на сиренето рикота пред Панеер е, че то е с ниско съдържание на мазнини. Панерът, от друга страна, се счита за вегетарианско сирене и е богат източник на протеини.

Панир ли е същото като фета?

Не, не съвсем. Фетата обикновено отлежава и се подсирва със сирище, докато панерът се подсирва с киселина и обикновено не отлежава. Фета обикновено има кисел вкус и ронлива текстура. Панерът е мек, гладък и не се разтапя лесно при високи температури.

Кое мексиканско сирене е подобно на панира?

Мексиканско сирене Queso Blanco Можете лесно да си приготвите мексиканско сирене Queso Blanco у дома, подобно на Paneer, защото са необходими само мляко и кисела съставка като лимонов сок или оцет. Това сирене се приготвя от краве мляко или комбинация от краве и козе мляко.

Можете ли да замените сиренето рикота с панир?

Можете да използвате сирене рикота вместо Панир в традиционни индийски ястия като Палак Панир, къри и много други. Вероятното предимство на сиренето рикота пред Панеер е, че то е с ниско съдържание на мазнини. Панерът, от друга страна, се счита за вегетарианско сирене и е богат източник на протеини.

Какво сирене може да замени рикотата?

Сирене котидж
Заместител на рикота Сирене от извара: Що се отнася до заместителите на рикота, леката и мека извара е най-добрият вариант. Всъщност някои хора предпочитат да използват извара, тъй като тя има подобен вкус и по-малко калории.

Едно и също ли е сиренето и панировката?

Основната разлика между сиренето и панира е, че сиренето има по-високо съдържание на калории, мазнини и протеини от панира. И сиренето, и панерът са млечни продукти, произведени от мляко. Всъщност можем да наречем панир вид прясно сирене, което е популярно в индийската кухня.

Еднакви ли са панирът и моцарелата?

Панерът се произвежда от разкъсано мляко. Сиренето моцарела се произвежда чрез добавяне на суроватъчна закваска от предишната партида сирене, която съдържа термофилни бактерии. Млякото се оставя да узрее, за да могат бактериите да се размножат.

Моцарела ли е същото като панир?

Панерът се произвежда от разкъсано мляко. Сиренето моцарела се произвежда чрез добавяне на суроватъчна закваска от предишната партида сирене, която съдържа термофилни бактерии. Млякото се оставя да узрее, за да могат бактериите да се размножат.

Може ли панирът да замени фетата?

В този лесен домашен вариант можете да замените соленото сирене фета с панир. Ключът към тази рецепта се крие в ароматните подправки. Тя включва не само лук, джинджифил и чесън, но и декадентска смес от кимион, кориандър, куркума, гарам масала и люспи от червен пипер.

Мога ли да използвам фета вместо панир?

В този лесен домашен вариант можете да замените соленото сирене фета с панир. Ключът към тази рецепта се крие в ароматните подправки. Тя включва не само лук, джинджифил и чесън, но и разкошна смес от кимион, кориандър, куркума, гарам масала и люспи от червен пипер.

С какво мога да заменя сиренето рикота в маникотите?

Алтернативи на сирене рикотаСирене котидж – има мек вкус, подобен на този на рикота, но е по-малко кремообразно. Козе сирене – Прясното козе сирене (не отлежало козе сирене) е богато и кремообразно, с мек, но леко тръпчив вкус. Queso Fresco – това прясно мексиканско сирене е с мек, солен и млечен вкус.

Предишна статия

Чупят ли се лесно гранитогресните плочки на открито?

Следваща статия

Колко опасни са газовите печки?

You might be interested in …

Каква е разликата между линейка и амбулант?

Линейката съществува от поколения. В отговор на лошите медицински условия по време на войната на Франция с Австрия и Прусия през 1792 г. Доминик-Жан Лари разработва конски линейки, които остават с армията и позволяват лечение […]