31 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Хората отиват ли на Марс?

Това не е първият път, в който технологичният милиардер споменава за вероятната смърт на бъдещите астронавти на Марс.

“Честно казано, в началото вероятно ще умрат куп хора”, казва бос SpaceX основател на компанията Елон Мъск заяви пред основателя на наградата XPrize Питър Диамандис в скорошно интервю за първите мисии с екипаж до Марс.

SpaceX се е насочила към Марс, откакто Мъск създаде компанията през 2002 г. И в продължение на години Мъск, който стана технологичен милиардер преди старта на SpaceX, е бил много откровен за рисковете, които идват с територията на човешките космически полети до Червената планета. Всъщност през 2017 г. Мъск заяви на Международния астронавтически конгрес, че първите хора, които ще пътуват до Марс, трябва да са “готови да умрат”.

“Пътуването до Марс прилича на онази рекламна книга за [изследователя Ърнест] Шакълтън, който отива в Антарктика”, казва Мъск на Диамандис в интервюто, което се излъчваше на живо повече от час и 19 минути в YouTube в четвъртък (22 април), като се позовава на британския изследовател от началото на 20-ти век Ърнест Шакълтън, чиято обява за екипаж от изследователи гласи “Търсят се мъже за опасно пътуване”.

“Опасно е, неудобно е, дълго е пътуването. Може да не се върнете живи. Но това е славно приключение и ще бъде невероятно преживяване”, каза той. “Може да умрете . и вероятно няма да имате добра храна и всички тези неща. Това е тежко и опасно пътуване, при което може да не се върнете живи, но това е славно приключение”, каза Мъск.

“Звучи привлекателно”, засмя се Мъск.

Въпреки че Мъск е казвал подобни неща и в миналото, контекстът около изказванията се е променил изключително много. В сравнение с 2017 г. SpaceX е постигнала големи успехи в областта на човешките космически полети. Значението на тези изявления продължава да се развива, тъй като Марс става все по-малко “лунна” цел и все повече осезаема възможност.

Развитието на SpaceX в областта на човешките космически полети продължава да расте. На 23 април мисията Crew-2 на SpaceX изведе още четирима астронавти до Международната космическа станция на борда на космическия кораб Crew Dragon на компанията. Това е третото успешно изстрелване на екипаж за SpaceX и експертите смятат, че мисии като тази проправят пътя за бъдещите изследвания на човешкото пространство.

Освен това компанията вече има договор за космически полети с НАСА за пренасяне на хора отвъд околоземна орбита, за своя Starship който продължава да се тества в съоръженията на SpaceX край село Бока Чика, Тексас. Наскоро SpaceX си осигури договор с програмата на НАСА “Системи за кацане на хора” (HLS) за разработване и изграждане на лунен модул за програмата на агенцията Artemis, която има за цел да приземи хора на Луната до 2024 г.

Неотдавна, през декември, Мъск заяви публично, че е възможно SpaceX да приземи хора на Марс до 2026 г. Това е само две години след целта на НАСА да приземи астронавти на Артемида на Луната до 2024 г., което само по себе си е много амбициозен срок.

Може да се интересувате и от темите

През коя година хора ще отидат на Марс?

Администрацията на Байдън, Конгресът, НАСА и търговските и международните партньори трябва да се възползват от това историческо изравняване на технологиите и подкрепата, като потвърдят и допълнително очертаят пътя, който ще ни върне на Луната в средата на 2020 г. и ще изпрати хора на повърхността на Марс до средата на 2030 г.

Ще отидат ли някога хора на Марс?

И двамата смятат, че можем да стигнем дотам през 2030-те години. Следващият най-благоприятен прозорец за изпращане на хора на сравнително бърза обиколка до Марс би бил през 2033 г., но не е ясно дали политиката, бюджетът и технологиите ще бъдат готови дотогава.

Колко души ще отидат на Марс?

Според статия, публикувана в Scientific Reports, отговорът е около 110 души. Броят на хората, които могат да бъдат изпратени на друга планета, ще бъде доста ограничен, казва Жан-Марк Салоти от Националния политехнически институт в Бордо, автор на “Минимален брой заселници за оцеляване на друга планета. “

До коя планета се стига за 7 години?

Космически кораби Цел Време
Messenger Меркурий 6. 5 години
Касини Сатурн 7 години
Вояджър 1 и 2 Юпитер; Сатурн; Уран; Нептун 13,23 месеца; 3,4 години; 8,5 години; 12 години
Нови хоризонти Плутон 9. 5 години

Колко е дълъг един ден на Марс?

1d 0h 37m
Марс/продължителност на деня

Безопасно ли е да се живее на Марс?

Повърхността обаче не е гостоприемна за хората и повечето познати форми на живот поради радиацията, силно пониженото въздушно налягане и атмосферата с едва 0,16% кислород.

Може ли животът да оцелее на Марс?

Учените твърдят, че някои микроби от Земята биха могли да оцелеят на Марс, поне временно, което повдига нови проблеми и възможности за бъдещото изследване на червената планета.

Ще бъде ли възможно да се живее на Марс?

Оцеляването на човека на Марс ще изисква живот в изкуствени марсиански хабитати със сложни системи за поддържане на живота. Един от ключовите аспекти на това ще бъдат системите за обработка на вода. Тъй като е изграден предимно от вода, човек би умрял за няколко дни без нея.

Колко дълго е пътуването до Марс?

Пътуването до Марс ще отнеме около седем месеца и около 300 милиона мили (480 милиона километра). По време на това пътуване инженерите имат няколко възможности да коригират траекторията на полета на космическия апарат, за да се уверят, че скоростта и посоката му са най-добри за пристигане в кратера Джезеро на Марс.

На кои планети можем да живеем?

От всички планети в нашата Слънчева система само за Земята е известно, че поддържа живот. Въпреки това, след като учените са анализирали други, някои от тях показват потенциал да поддържат живот, но може би по начин, който не сме виждали досега. Най-вероятните планети, на които може да се поддържа живот, са Марс, Европа, Енцелад и Титан.

Вали ли дъжд на Марс?

Понастоящем водата на Марс изглежда е задържана в полярните му ледени шапки и вероятно под повърхността. Поради много ниското атмосферно налягане на Марс всяка вода, която се опитва да съществува на повърхността, бързо ще изкипи. атмосферата, както и около планинските върхове. Въпреки това не падат валежи.

Колко време е 1 час в космоса?

в космоса няма часове. часът е не много удобна единица, която е 1/24 от един оборот на Земята около оста ѝ на въртене. Гравитацията на Земята не е толкова силна, така че би трябвало да разширява времето само с малко.

Бил ли е някой на Марс?

От 2022 г. насам на Марс са били само роувъри. Най-отдалеченото място, където хората са били извън Земята, е Луната. Концептуалните предложения за мисии, които да включват човешки изследователи, започват в началото на 50-те години на миналия век, като обикновено се посочва, че планираните мисии ще се осъществят между 10 и 30 години от момента на изготвянето им.

Защо не трябва да живеем на Марс?

Трудностите и опасностите включват излагане на радиация по време на пътуването до Марс и на повърхността му, токсична почва, ниска гравитация, изолация, която съпътства отдалечеността на Марс от Земята, липса на вода и ниски температури.

Колко време отнема 1 година в космоса?

**Една година в космоса би била 365 дни /1 година на Земятаһттр://…. .

Остарявате ли в космоса?

Неотдавна учените за първи път наблюдаваха, че на епигенетично ниво астронавтите остаряват по-бавно по време на дългосрочно симулирано пътуване в космоса, отколкото ако краката им бяха стъпили на планетата Земя.

Предишна статия

Ще ви забранят ли Gameloop?

You might be interested in …

Как да държите новородените котенца на топло?

Новородените котенца изглеждат толкова безпомощни, а те са! Те зависят от грижите на майка си или от своите човешки спътници, които им помагат да се превърнат в енергични, обичащи забавления котки. Един от най-важните аспекти […]

Как да разберете дали пресните яйца са лоши?

Ако нямате пряк и надежден източник на яйца, често е трудно да определите кога са снесени яйцата ви. Върху картонената опаковка на яйцата, закупени от магазина, обикновено е изписан срокът на годност и въпреки че […]