29 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Как да накарате отпечатъците да се придържат към леглото?

Аз съм начинаещ. Имам Printrbot Play с добавка за отопляемо легло. Използвам го изключително с PLA.

Първоначално работеше чудесно, но след това извадих дюзата и я поставих обратно, и Z калибрирането се загуби (а аз не знаех, че калибрирането е нещо). В резултат на това започнах да имам проблеми с изкривяването на детайла и неприлепването му към леглото в ъглите и по ръба, когато детайлът е голям и плосък.

Инсталирах отопляемото легло. Използвах каптонова лента. Всичко това го направи може би малко по-добро.

Накрая започнах да настройвам калибрирането на ос Z (фината настройка за първоначалното разстояние между дюзата и леглото) и това го направи перфектно. Вече няма изкривяване.

Но сега имам обратния проблем. Когато отпечатвам детайли с големи плоски повърхности, които се намират на едно ниво с леглото, е почти невъзможно да ги откъсна в края.

Върнах се към използването на обикновена синя лента вместо каптонова, но тя все още се залепва твърде добре към долната част на парчето. Опитах се да я отлепя, като прокарах нож под парчето, но това доведе до няколко драскотини по леглото. Очевидно не искам да продължавам да го правя.

Какво мога да направя? Как да предотвратя изкривяването, като в същото време се уверя, че парчето не се залепва прекалено силно за това, което е отдолу?

EDIT: Приетият отговор беше много добър и не искам да го обърквам, като добавям свой “отговор”. Така че ето го:

В крайна сметка добавих стъклена плоча върху леглото, с топлопроводим слой между леглото и плочата (това е смешно изглеждащ, гумен, дъвчащ материал, който провежда топлина). Сега просто нанасям лепило върху стъклото и печатам. Работи чудесно. Големите парчета понякога се отделят сами, ако ги оставя да се охладят до 30 С или по-ниско.

Имах някои проблеми със сензора за калибриране Z поради плочата, в крайна сметка се реши, но това ще отнеме твърде много време, за да обясня тук.

6 Отговори 6

Опции за проверка (по реда на вероятността за поява и успех):

  1. Z-калибриране

Може би трябва да извършите калибрирането отново. Възможно е сега дюзата да е твърде близо, което води до разпръскване на нишката върху нагревателното легло, което пък води до това, че долната повърхност е “твърде плоска”. Това означава, че всички отделни следи от нишки са разпръснати и те създават “стъклено плоска” повърхност. Споменахте, че моделът залепва твърде много дори към каптон. Това предполага калибриране по z.

  1. Калибриране на температурата

Проверете дали температурата не е твърде висока. Намаляването ѝ с малко може да намали залепването. Ако нишката е твърде мека, тогава материалът обикновено залепва по-добре (причините са същите като в № 1)

  1. Почистване на нагревателното легло

Ако вашият HB е надраскан (дори да не се виждат драскотини), тогава е възможно предишните разпечатки да са оставили малки зърна в такива драскотини. Почистването на HB може да помогне. Използвате ли стъкло? ако да – сменете страната на стъклото, за да проверите тази опция. Евентуално заменете стъклото с ново.

  1. Повърхност на нагревателя

Ако нагревателното ви легло е надраскано, тогава нишките могат да проникнат през тези драскотини и да увеличат залепването.

Сменихте ли доставчика на филамент? Ако не, тогава може би филаментът ви се е променил по време на времето/влажността/слънцето/дима от цигарата. Това е много съмнителен вариант, но кой знае.

Какви методи можете да използвате, за да отделите модела

  1. Нож за хартия

Имам същия проблем и когато използвам хартиено лепило. Някои производители произвеждат толкова лепкаво лепило, че се страхувам да не счупя стъклото (което използвам, разбира се). Когато това се случи, използвам нож за хартия. Стъклото е достатъчно устойчиво на надраскване. Бъдете внимателни – ако моделът ви внезапно се отдели, освобождавайки ножа. просто бъдете внимателни. Разбира се, първо разглобете HB или разглобете стъклото.

Знам, че хората използват чук, за да отделят залепения модел. Бих предложил този метод само за големи и сравнително прости елементи. Особено за твърди материали (изцяло запълнени с материал, без вътрешна структура от решетки/пчелна пита). Един къс удар в същата повърхност като HB. Разбира се, бъдете внимателни и първо разглобете HB или разглобете стъклото.

Тъй като HB материалът и филаментът най-вероятно имат различен коефициент на термично свиване, това може да помогне. И познайте какво – първо разглобете HB/стъкло 😉

Имал съм опит със “суперзалепване” на PLA само ако печатащото легло е оставено да се охлади твърде много. Бих предложил да пуснете леко подгряване на леглото, когато установите, че принтът е залепнал и леглото е охладено. (Температурата, която ще зададете за предварителното загряване, зависи от въпросната нишка, но започнете с ниска температура и я увеличавайте и може да намерите сладко място/точка на освобождаване за вашия конкретен PLA)

Никога не съм се сблъсквал със “суперзалепване” на PLA, отпечатан с включени салове (независимо от температурата на леглото за печат).

Рафтовете ще ви осигурят жертвена решетка от PLA между действителното готово изделие и самото легло. По този начин можете да “изтръгнете” отпечатания обект от леглото и да разполагате с по-голямо разстояние за по-голям натиск, без да повредите действителното си изделие (използвайте пластмасово ножче за бръснене, което се среща в комплектите за смяна на екрани на мобилни телефони/таблети, и обикновено няма да надраскате леглото за печат/покритието на леглото/лентата). Мрежата на сал също така обикновено има по-малка площ в контакт с печатащото легло, отколкото готовото изделие, и по този начин има по-малка сила на задържане.

Изсипете малко 70% IPA по ръба на модела с помощта на Q-топче, то ще изскочи веднага. За по-големи модели използвайте IPA от бутилка за миене. Този метод работи добре и при други връзки между пластмаса и гланцирана повърхност, като например лепило за горещо разтопена пластмаса, вижте това -> https://www.youtube.com/watch?v=u9kdiZMqfmM

Няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, но не се обезкуражавайте, това определено е нещо, което можете да решите. Помислете за това.

Височина Z: По-ниската стойност на Z смачква повече първия слой и увеличава залепването, а по-високата стойност на Z води до по-малко пластмаса, която контактува с повърхността на печата, и намалява залепването. Промяната на височината Z може да ви помогне да определите залепването на първия слой.

Температури на печат: По-високите температури на екструдера и леглото по време на печат обикновено увеличават залепването. Понижаването на температурите ще намали залепването. Направете няколко теста, защото само няколко градуса могат да бъдат от значение и намирането на правилния баланс може да отнеме известно време за проби и грешки.

Температури на отстраняване: Обикновено има температура за отстраняване на топлото легло, която работи най-добре, когато леглото се е охладило, но не докрай.

Противоизкривяващи се “табове”: Ако изработвате сами моделите си, можете да добавите разделител за счупване в краищата на частите, които са склонни към деформиране. Това подобрява площта за задържане там, където е необходимо, но отнема минимална последваща обработка за отстраняване.

Изсушете нишката си: Изкривяването обикновено е много по-силно, когато филаментът абсорбира вода от въздуха. Някои нишки, например поликарбонатът, са много склонни към това, но дори деформацията на PLA може да се намали чрез изсушаване на нишката. За да изсушите филамента си, можете да използвате ниска температура във фурната, да си направите кофа за сушене или, което ми е любимо, да го поставите под вакуум с помощта на вакуумна помпа.

Трикове за отстраняване: Различните методи за бързо охлаждане на ръба на отпечатъка с консервиран въздух, алкохол и т.н. могат наистина да помогнат. Тънките метални шпатули могат да вършат чудеса.

Опитайте PEI върху повърхността на отпечатъка: PEI е страхотен. Много от обикновените нишки залепват много добре, докато са горещи, и се освобождават лесно, когато се охладят. Вижте начина, по който Lulzbot прикрепя PEI повърхността за печат към всички свои принтерни легла. Това е доста лесна и евтина модификация. Другите фактори, които изброих, все още са от значение, но PEI улеснява работата много повече.

Може да се интересувате и от темите

Как увеличавате адхезията на печата?

Добрата адхезия започва с добре калибрирана плоча за изграждане. Разстоянието между дюзата и плочата за изграждане трябва да е правилно настроено. Прекалено голямото разстояние ще доведе до хлабав първи слой, което може да доведе до отделяне на отпечатъка от изграждащата плоча по време на печат.

Защо отпечатъкът ми се отделя от леглото?

Основната причина е, че много 3D материали имат склонност да се свиват при охлаждане. Когато 3D отпечатаният детайл се охлажда неравномерно – или твърде бързо – това може да доведе до прибиране на детайла. Когато това се случи, феноменът, наречен “изкривяване”, може да повдигне ръбовете на вашия детайл от стъклото и да попречи на 3D отпечатаните детайли да залепнат за леглото.

Как да спра плъзгането на отпечатъците си?

9 сигурни начина да спрете придвижването на 3D отпечатъците по време на печатУверете се, че височината на дюзата и леглото са настроени правилно. Уверете се, че повърхността на леглото ви е в добро работно състояние. Отпечатайте първия слой с по-ниска скорост. Увеличете скоростта на вентилатора или го модернизирайте. Настройте машината за рязане да преекструдира първия слой.

Увеличаването на температурата на леглото увеличава ли адхезията?

Силите на сцепление се увеличават с повишаване на температурата по нелинеен начин с максимум малко над TG. Тъй като не беше възможно да се извърши измерване при температури, по-високи от 120 °C, поради ограниченията на нагревателите на леглото на принтера, в диаграмата на адхезионните сили за ABS не може да се наблюдава пик.

Влияе ли температурата на дюзата върху адхезията на леглото?

Адхезията на първия слой обикновено е по-силна, когато температурата на леглото, температурата на дюзата и потокът на първия слой са високи, а скоростта на печат на първия слой е ниска.

Как да поправите 3D принтер, който не иска да залепне към леглото?

Как да поправите 3D отпечатъци, които не се залепват за леглото?Увеличете температурата на леглото и дюзата. Нивелирайте точно леглото за 3D печат. Почистете правилно повърхността на леглото си или евентуално вземете нова. Използвайте по-добри настройки на машината за рязане. Вземете по-качествен филамент. Не използвате добра лепилна субстанция върху леглото за печат. Използване на ръбове и рафтове при 3D принтиране.

Как се залепва пръчка към стъклено легло?

Залепване на легло с Gluestick – Видеоклип №1 | Време на стартиране – 0:32

Как да накарам PETG да залепне за леглото?

За да постигнете най-голям успех, трябва да се уверите, че имате нагрято легло, настроено на 65°C. Някои видове PETG са по-склонни към деформация от други, така че може да се наложи използването на по-високи температури, за да се осигури достатъчно сцепление с леглото. Ако изпитвате затруднения, повишавайте температурата с по 5°C, докато се подобри сцеплението.

Защо нишката ми залепва за дюзата?

Твърде високата позиция на дюзата ви спрямо леглото за печат е един от основните проблеми, които причиняват залепване на филамента към дюзата. Дюзата ви изисква добро количество натиск върху леглото за печат, за да се екструдира правилно, но ако той е твърде висок, започвате да виждате как филаментът се навива около дюзата и залепва.

Какво се случва, ако леглото за печат е твърде горещо?

Общият диапазон за PLA е около 190 до 220 °C. Ако слоевете ви не прилепват един към друг, загряването на горещия край обикновено може да го оправи, но бъдете внимателни: Ако екструдерът е прекалено горещ, нишката PLA може да стане изключително мека и крехка. Това може да доведе до разхвърляне на разпечатките ви и до падане.

Какво причинява навиването на PLA?

Изкривяването се дължи на свиването на материала по време на 3D принтирането, което води до повдигане на ъглите на отпечатъка и отделянето му от плочата за изграждане. Когато се отпечатват пластмаси, те първоначално се разширяват леко, но се свиват при охлаждането си. Ако материалът се свие твърде много, това води до огъване на отпечатъка от изграждащата плоча.

Как влияе температурата на леглото върху адхезията?

Повишаването на температурата над ТГ на филамента води до намаляване на повърхностното напрежение между леглото за печат и материала за печат и до по-голяма контактна площ, което в крайна сметка води до по-добро сцепление между леглото и филамента.

Какви са причините за нанизването на PLA?

Често срещана причина за постоянното накъсване на PLA или други материали е твърде високата температура на печат. Когато температурата в печатащата глава е твърде висока за използвания материал, нишката става твърде вискозна и водниста и изтича през дюзата за печат.

Защо моят PETG не залепва за леглото?

PETG не залепва за леглото поради една от следните причини: Първият слой не е достатъчно лепкав поради неправилна температура на леглото или защото повърхността не е чиста (масло, прах и т.н. ) Горещата нишка е твърде притисната към леглото, така че се търкаля назад и залепва за дюзата.

Може ли да се лепи PETG?

Полиуретановото лепило може да създаде универсални връзки между PETG към PETG или PETG към метал, дърво, стъкло и др. Така че ако искате лепило, което да залепва за всяка пластмаса, полиуретанът може да свърши работа. То може да работи с твърди и гъвкави материали и има средно време за съхнене. Полиуретанът е като цяло най-доброто лепило за отпечатъци от PETG.

Предишна статия

Как се отстранява котлен камък от пластмаса?

Следваща статия

Кой е най-опасният полк в индийската армия?

You might be interested in …

Може ли кучето майка да мачка кученцата си?

Новородените кученца могат да причинят голям стрес на майката, особено когато кученцата не започнат да се настаняват и да се свързват с майка си. Има случаи, когато кученцата са болни или имат някакъв дефект, който […]

Знае ли кучето ми, че съм го разстроил?

Как се чувстват кучетата, когато виждат различните ни емоции? От Julie Hecht на ноември 28, 2017 Любителите на кучета може би смятат за очевидно, че кучетата улавят нашите емоции. Обръщането на внимание на нашето емоционално […]

По-добра ли е стоманата при компресия или напрежение?

Стоманата е еднакво здрава и при опън, и при натиск. Стоманата е слаба при пожар и в повечето сгради трябва да бъде защитена. Въпреки високото съотношение между здравина и тегло, стоманените сгради имат толкова топлинна […]