7 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Как да разберете, че яйцата ви са се развалили?

Има лесен начин да проверите дали яйцата ви са пресни, преди да ги счупите.

От Laura Jeha Обновена на 27 септември 2021 г.

Как да разберем дали едно яйце е лошо - пълна кутия с яйца

Току-що сте купили дузина яйца? Ето няколко полезни съвета за това колко дълго ще се съхраняват и за какво да внимавате, когато остареят. Снимка, iStock.

Познавате ли лошото яйце, когато го видите? Вероятно не. Освен ако деликатната черупка не е с голяма пукнатина отстрани (което вероятно се дължи на неправилно боравене, а не на старост), е трудно да различите едно яйце от друго. Но има начин да тествате яйцата си, преди да ги счупите, и да си спестите развалянето на цяла партида шоколадови бисквити. Първо, ето две неща, които е важно да знаете.

Срокът на годност на яйцата изтича ли?

Има голяма разлика между срок на годност и срок на годност. Строгите срокове на годност са запазени за храни, при които съставът и хранителната стойност са компрометирани след изтичане на определения срок.

Срокът на годност е очакваният период от време, през който дадена храна ще запази своята свежест, вкус и хранителна стойност, т.е. до 90 дни след опаковането, когато продуктът се съхранява правилно.

Основен риск за здравето, свързан с яйцата, е салмонелата – вредна бактерия, която може да причини хранително отравяне. Салмонелата често се открива от външната страна на черупката, а понякога може да се намира и в самото яйце. За да намалите риска, купувайте окачествени яйца (търсете символа на кленовия лист върху картонената опаковка), които са били проверени за пукнатини, чистота и правилно съхранени.

Трябва ли яйцата да се съхраняват в хладилник?

Като цяло яйцата имат сравнително дълъг срок на годност. Това се дължи на защитния слой, който ги покрива и не позволява на бактериите и мръсотията да проникнат през порите на яйчената черупка. В Канада яйцата се подлагат на щателно измиване, при което този слой се отстранява, така че те трябва да се съхраняват в хладилник, за да се предотврати развитието на вредни бактерии. В много други страни в Европа и Южна Америка този слой не се измива, поради което яйцата им често се продават в хладилник.

Как да разберете дали едно яйце е все още добро

Има няколко начина да определите дали е време да изхвърлите яйцата си в кофата за компост.

Проверете дали белтъкът на яйцето е мътен

Пресните, нови яйца имат яркооранжев жълтък и гъст, мътен белтък, който плътно обгражда жълтъка. Старите яйца няма да останат в хубава опаковка, когато ги поширате или пържите; белтъкът ще изглежда тънък и воднист – ще се разнася много в тигана – а жълтъкът ще е плосък и по-вероятно да се счупи. Това не означава, че яйцето е развалено, а само че не е в своя пик. Професионален съвет: Разбийте яйцата в отделна купа, преди да ги добавите в ястието, ако не сте сигурни в тяхната възраст или свежест.

Как мирише яйцето?

За да откриете развалени яйца, използвайте носа си. Миризмата е резултат от сероводородния газ, който се натрупва в яйцата при стареенето и разграждането им, и е сигнал, че яйцата са се развалили. Яйцата, които излъчват тази миризма, трябва да се изхвърлят незабавно.

Направете теста за плаващи яйца

За да разпознаете развалено или старо яйце, преди да го счупите, най-лесно е да направите теста с плуване. Поставете яйцето в чаша с вода. Пресните яйца ще потънат на дъното, докато лошите ще изплуват. (Ако яйцето потъне, но остане с по-широкия край нагоре, то е по-старо, но все още е подходящо за готвене и консумация.

Кое прави плаващото яйце лошо?

С напредването на възрастта яйцата естествено започват да се развалят, като в тях се образува газ. Този газ може да се изпари през порите на черупката, което прави яйцето по-леко. Когато се изгуби достатъчно газ, яйцето е по-леко от водата, което го кара да плува. В яйцата с изтичащ срок на годност газът може да не се е изпарил, но мехурчетата газ все още са вътре, поради което те могат да са “отдолу нагоре” във водата.

Може да се интересувате и от темите

Какво се случва, ако ядете яйца, които са се развалили?

Когато яйцата се развалят, те започват да миришат лошо, а жълтъкът и белтъкът могат да се обезцветят. Ако човек се съмнява дали едно яйце се е развалило, трябва да го изхвърли. Основният риск от консумацията на развалени яйца е инфекция със салмонела, която може да причини диария, повръщане и треска.

Можете ли да ядете яйца с изтекъл срок на годност 2 месеца?

Върху картонените опаковки на яйцата често е отпечатана дата, например “най-добър до” или “продай до”. Но ако ги съхранявате правилно, яйцата всъщност могат да издържат далеч след изтичане на срока им на годност и все още да са безопасни за консумация. Така че краткият отговор е “да”, консумацията на яйца с изтекъл срок на годност може да бъде безопасна.

Как изглежда едно лошо яйце?

Как изглежда едно лошо яйце? Прясното яйце трябва да има яркожълт или оранжев жълтък и плътен белтък, който не се разстила прекалено много. Ако не е наред, жълтъкът ще е по-плосък и обезцветен, а белтъкът ще е далеч по-разтичащ се. Както вече описахме, развалените яйца ще имат и мирис на сяра.

Как да разберете дали едно яйце е лошо, след като го счупите?

Най-добрият начин да определите дали яйцето ви е развалено, е като го счупите в купа. Ако белтъкът на яйцето е розов или преливащ, това е индикация за разваляне, дължащо се на бактерията Pseudomonas. Някои от тези бактерии могат да ни разболеят, когато ги консумираме, и те ще предизвикат зеленикав, флуоресцентен, водоразтворим цвят.

Точен ли е тестът за плуване на яйца?

Точен ли е тестът за плаващи яйца? Този метод е издържал проверката на времето – той е доста точен. Хората, които правят този тест, ще станат опитни да ви кажат на колко седмици е яйцето въз основа на позицията му във водата.

Лоши ли са плаващите яйца?

Това не е мит; пресните яйца потъват, а лошите изплуват на повърхността. Просто напълнете купа със студена чешмяна вода и поставете яйцата в нея. Лошото яйце ще изплува заради голямата въздушна клетка, която се образува в основата му. Всички плаващи яйца трябва да се изхвърлят.

Кога не трябва да ядете яйца?

Колкото по-дълго е престояло едно яйце, толкова повече течността в него се изпарява, оставяйки на нейно място въздушни джобове, което прави яйцето “изправено” и почти плаващо. Ако яйцето плува, то е лошо. Ако в яйцето има достатъчно въздух, за да изплува, то вече не е подходящо за консумация.

Как изглеждат лошите яйца?

Как изглежда едно лошо яйце? Прясното яйце трябва да има яркожълт или оранжев жълтък и плътен белтък, който не се разстила прекалено много. Ако не е наред, жълтъкът ще е по-плосък и обезцветен, а белтъкът ще е далеч по-разтичащ се. Както вече описахме, развалените яйца ще имат и мирис на сяра.

Как мирише едно лошо яйце?

Ако едно яйце изгние, то ще мирише на сяра (или, както мнозина биха казали, ще мирише на развалени яйца). Това е безпогрешно и ако основната ви цел в живота е да избегнете тази миризма, тогава няма да искате да отваряте яйца, за които подозирате, че са развалени.

Плодните яйца плават или потъват?

Въздушната клетка се простира през по-голямата част от дължината на яйцето. Същността на теста за плуване се състои в това, че току-що снесените яйца ще лежат плоско на дъното на чаша с вода, а много старите яйца ще плуват отгоре. Бих искал да подчертая, че тестът за плуване НЕ показва дали едно яйце е развалено, изгнило, замърсено или лошо.

Как да разберете дали едно яйце е лошо, след като го счупите?

Най-добрият начин да определите дали яйцето ви е развалено, е като го счупите в купа. Ако белтъкът на яйцето е розов или преливащ, това е индикация за разваляне, дължащо се на бактерията Pseudomonas. Някои от тези бактерии могат да ни разболеят, когато ги консумираме, и те ще предизвикат зеленикав, флуоресцентен, водоразтворим цвят.

Колко време ще издържат яйцата в хладилника?

Яйца Хладилник (35°F до 40°F)
Сурови цели яйца (с черупки) 4 до 5 седмици след датата на опаковане или около 3 седмици след покупката
Сурови цели яйца (леко разбити) До 2 дни
Сурови яйчни белтъци До 4 дни
Сурови яйчни жълтъци До 2 дни

Можете ли да сготвите лошо яйце?

Въпреки че производителите на яйца осигуряват безопасен, чист и пресен продукт, възможно е яйцата да бъдат заразени с бактерията Salmonella, която причинява хранително отравяне. Добрата новина е, че салмонелата се унищожава незабавно при температура 74oC. Така че, дори да имате нещастието да получите яйце с бактерии, храната ще стане безопасна чрез правилно готвене.

Как да разберете дали едно пиле е все още живо в яйцето?

Ако някое пиле е умряло, това яйце ще се усеща забележимо по-хладно от останалите. Това зависи от това колко далеч е то. В началото, когато има много кръвоносни съдове, които се виждат при свечеряване, всички кръвоносни съдове ще се разрушат, ако пиленцето е умряло. Докато все още виждате кръвоносни съдове, то е живо.

Как изглежда едно плаващо яйце?

За да извършите теста за плаване, внимателно поставете яйцето в купа или кофа с вода. Ако яйцето потъне, то е прясно. Ако се накланя нагоре или дори плува, то е старо. Това се дължи на факта, че със стареенето на яйцето малкият въздушен джоб в него се увеличава, тъй като водата се освобождава и се заменя с въздух.

Предишна статия

Чупят ли се лесно гранитогресните плочки на открито?

Следваща статия

Колко опасни са газовите печки?

You might be interested in …

Какво е точното противоположно на лилавото?

Какво е точно обратното на лилавото? блестящо блестящо весело зачервено щастливо лъчезарно розово. Кой цвят е противоположен на лилавия? Докато допълващите цветове на лилавото са зелено и жълто, няма да сгрешите с неутрално сиво. Какво […]

Напуква ли се замазката?

При уплътняване на вътрешните облицовки обикновено уплътнителят се избърсва с мокра кърпа, за да се отстрани излишъкът и да се придаде чист вид. Ако при избърсването се отстрани твърде много, ще се получи много тънък […]