31 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Как да разберете дали пресните яйца са лоши?

Как да разберете дали яйцата ви са се развалили

Как да разберете, че яйцата ви са се развалили

Ако нямате пряк и надежден източник на яйца, често е трудно да определите кога са снесени яйцата ви. Върху картонената опаковка на яйцата, закупени от магазина, обикновено е изписан срокът на годност и въпреки че този срок може да подскаже за тяхната свежест, в крайна сметка той не е сигурен знак за това дали едно яйце е подходящо за консумация. Има обаче един лесен кухненски трик, който само за секунди ще ви покаже дали яйцата ви са се развалили.

Поставете яйцата си в купа с вода, пълна до горе. Ако яйцето лежи настрани на дъното на купата, то все още е прясно. Ако то седи изправено, но все още лежи на дъното на купата, яйцето ви е по-старо, но все още е годно за употреба – идеално за твърдо варене и белене. Ако обаче яйцето плува, има голяма вероятност срокът му на годност да е изтекъл.

Този трик обаче не е безотказен. Причината старото яйце да плува е, че в него има въздушна клетка, която се увеличава с възрастта, поради което то става плавателно във водата. Въпреки че плаващото яйце означава, че е по-старо, то все още може да е напълно безопасно за консумация.

Най-простият и точен начин да разберете дали едно яйце е все още добро, е да го счупите в купа и да проверите дали има лоша миризма или изглежда необичайно по някакъв начин. Пресните яйца с черупки, които са били съхранявани в хладилник при температура 45 градуса по Фаренхайт или по-ниска, са безопасни за консумация до четири-пет седмици след датата, посочена на картонената опаковка. Тази дата, известна като Юлианска дата, се обозначава с число от 001 до 365, което означава на коя дата от календарната година са били опаковани яйцата.

Ако разполагате с яйца, които се опитвате да изразходвате, преди да се развалят, има много чудесни рецепти на яйчна основа, които можете да приготвите, за да довършите картонената опаковка.

Може да се интересувате и от темите

Колко дълго траят пресните яйца от фермата?

Общото правило е, че неизмитите яйца издържат около две седмици без охлаждане и около три месеца или повече в хладилника. Ако преживявате яйчен бум, е разумно да съхранявате в хладилник всички неизмити пресни яйца, които не планирате да изядете веднага. Това ще им помогне да издържат по-дълго.

Какво се случва, ако ядете лоши яйца?

Когато яйцата се развалят, те започват да миришат лошо, а жълтъкът и белтъкът могат да се обезцветят. Ако човек се съмнява дали едно яйце се е развалило, трябва да го изхвърли. Основният риск от консумацията на развалени яйца е инфекция със салмонела, която може да причини диария, повръщане и треска.

Можете ли да ядете яйца с изтекъл срок на годност 2 месеца?

Върху картонените опаковки за яйца често е отпечатана дата, например “най-добър до” или “продай до”. Но ако ги съхранявате правилно, яйцата всъщност могат да издържат далеч след изтичане на срока им на годност и все още да са безопасни за консумация. Така че краткият отговор е: да, яйцата с изтекъл срок на годност могат да се консумират безопасно.

Как да проверите дали яйцата са добри?

Първо, напълнете купа или чаша с около четири сантиметра студена вода и внимателно поставете яйцето/яйцата вътре. Много пресните яйца ще потънат на дъното и ще легнат настрани. Ако яйцето остане на дъното, но се изправи на малкия си край, то все още е подходящо за консумация; просто не е толкова прясно.

Можете ли да ядете яйца на 5 месеца?

Върху картонените опаковки на яйцата често е отпечатана дата, например “най-добър до” или “продай до”. Но ако ги съхранявате правилно, яйцата могат да издържат и след изтичане на срока им на годност и да са безопасни за консумация. Така че краткият отговор е: да, яйцата с изтекъл срок на годност могат да се консумират безопасно.

Как изглежда едно лошо яйце?

Как изглежда едно лошо яйце? Прясното яйце трябва да има яркожълт или оранжев жълтък и плътен белтък, който не се разстила прекалено много. Ако не е наред, жълтъкът ще е по-плосък и обезцветен, а белтъкът ще е далеч по-разтичащ се. Както вече описахме, развалените яйца ще имат и мирис на сяра.

Мога ли да използвам яйца с изтекъл срок на годност в торта?

Подчертано е, че яйцата трябва да се варят и да не се консумират след изтичане на срока им на годност. Новият съвет гласи, че “яйцата могат да се консумират след изтичане на срока им на годност, стига да са добре сготвени, докато жълтъкът и белтъкът станат твърди, или ако се използват в ястия, в които ще бъдат напълно сготвени, например в торта”.

Може ли да се консумират яйца 2 месеца след изтичане на срока на годност?

Върху картонените опаковки на яйцата често е отпечатана дата, например “най-добър до” или “срок на годност”. Но ако ги съхранявате правилно, яйцата всъщност могат да издържат далеч след изтичане на срока им на годност и все още да са безопасни за консумация. Така че краткият отговор е: да, яйцата с изтекъл срок на годност могат да се консумират безопасно.

Какво се случва, ако ям яйце, което плува?

Ако яйцето потъва, то е прясно. Ако се накланя нагоре или дори плува, то е старо. Това е така, защото със стареенето на яйцето малкият въздушен джоб в него се увеличава, тъй като водата се освобождава и се заменя с въздух. Яйцето може да потъне и да е вредно, докато яйцето, което плува, може да е подходящо за консумация (3).

Предишна статия

Ще ви забранят ли Gameloop?

You might be interested in …

Каква е другата дума за порцелан?

съществително. [‘ˈpɔrsələn’] керамични изделия, изработени от повече или по-малко полупрозрачна керамика. Синоними порцелан керамични изделия Препоръчани игри Рими с порцелан адреналин ахлен Алан алан ален Алън англен анголски арлен атлан Бейлон балан балилан балон baylen […]

Мога ли да използвам ниацинамид след млечна киселина?

Млечната киселина е алфахидрокси киселина (AHA), която ексфолира кожата, за да намали признаците на стареене като фини линии и тъмни петна. Ниацинамидът е форма на витамин В3, който помага за подобряване на външния вид на […]

Може ли кучето майка да мачка кученцата си?

Новородените кученца могат да причинят голям стрес на майката, особено когато кученцата не започнат да се настаняват и да се свързват с майка си. Има случаи, когато кученцата са болни или имат някакъв дефект, който […]