1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Как да запазите въздушната суха глина мокра?

Харесва ли ви да гледате и да изпробвате произведения на изкуството “Направи си сам” с въздушно суха глина? Искате да можете да съхранявате въздушно сухата си глина за дълъг период от време, без да има проблем с изсъхването ѝ? Това е едно оплакване, с което художниците се сблъскват от време на време. Въздушносухата глина без съмнение е един от най-универсалните и забавни продукти за артистична употреба. Въпреки това, изсъхването на въздушно сухата глина преди да бъде използвана, може да бъде опустошителна гледка.

Но какво можем да направим по въпроса? Как може да се предотврати нежеланото изсъхване на въздушно сухата глина? Е, ако търсите отговорите на тези въпроси, значи сте на правилното място. Тук ще ви разкажем за начините, които могат да ви помогнат да предотвратите рязкото изсъхване на скъпоценната въздушно суха глина по време на съхранението ѝ.

Преди да узнаем съветите за предпазване на глината от изсъхване, трябва да вникнем в състава ѝ, за да разберем как изсъхва толкова бързо.

Разлика между въздушно сухата глина и полимерната глина

Ако планирате да се занимавате със занаятчийство, ще се сблъскате с два разпространени варианта на художествената глина, включително:

  • Полимерна глина

Полимерната глина е лесна за оформяне и използване за всякакви професионални или хоби творби. Използването на полимерната глина обаче може да изисква изпичане след приключване на процеса на оформяне. Формата не се фиксира трайно, освен ако глината не се изпече при определена температура. От друга страна, въздушно сухата глина изсъхва сама в рамките на един до два дни, след като е била използвана в проекта.

Тип

Въздушно суха глина

Полимерна глина

Техники за съхранение на въздушно суха глина, за да се предотврати изсъхването ѝ

Най-добрият начин да предотвратите изсъхването на въздушно сухата глина е да я съхранявате в плътно затворени контейнери. Най-простият начин да направите това е като използвате тежките торбички, които се предлагат с цип. Независимо от използвания от вас контейнер за съхранение на изсушената на въздух глина, трябва да се съсредоточите върху поддържането на нивото на влажност. Ако сте художник или любител с много цветове, за които трябва да се грижите, трябва да опитате няколко малки торбички. Ако се чудите коя торбичка с цип ще бъде най-добрият ви избор, можете да опитате Hefty Slider торбички за замразяване в които да съхранявате глината си.

Уверете се, че съхранявате всички тях поотделно, за да избегнете препълване. След като приключите с поставянето на глината в торбичките с цип, съхранявайте всички тях във висок съд с плътно затварящ се капак. Уверете се, че сте избрали прозрачен контейнер, както и прозрачен цип. В случай, че се чудите кой контейнер да използвате, можете да опитате Стъклен контейнер за съхранение на храна Bayco. Той ще ви помогне да виждате през него, в случай че въздушно сушената ви глина е започнала да изсъхва.

Каква е най-добрата температура за съхранение на въздушно суха глина?

Освен че трябва да съхранявате въздушно сухата си глина в затворени или плътни контейнери, трябва да я съхранявате при температура, която няма да я изсуши. Поддържането на въздушно сушената глина в границите на нормалната стайна температура според местонахождението ви може да помогне за предотвратяване на нежелано изсъхване.

Не забравяйте, че твърде високата или твърде ниската температура може да наруши молекулярната цялост на съединението. Това означава, че вашата въздушно суха глина може да се разтопи в гореща среда или да замръзне в студена. Затова правилният начин за съхранение на въздушно сухата глина е на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Какво да направите, ако въздушно сухата глина започне да съхне при съхранение?

Дори и най-добрите техники за съхранение могат да оставят възможност вашата въздушно суха глина да изсъхне с времето. Може би не сте успели да затворите капака достатъчно плътно или сте я оставили за дълго навън. Възможно е да има множество причини за изсъхването на вашата въздушно суха глина при съхранение. За да уловите изсъхването, преди то да е завладяло напълно глината, не забравяйте да я проверявате на всеки две седмици. Ето защо по-рано в този блог се предлага да я съхранявате в прозрачен съд.

Ако хванете глината, която тъкмо е започнала да изсъхва, можете лесно да обърнете процеса. Просто я напръскайте с вода и я складирайте отново. Освен напръскването с вода, можете да я увиете и в мокра хартиена кърпа и да я затворите в контейнера. Отстранете кърпата след няколко дни, тъй като глината ще е абсорбирала достатъчно влага.

Но какво да правим, ако става въпрос за домашно приготвена глина?

Как да съхранявате домашно приготвената глина?

Независимо дали вашата глина за сушене на въздух е домашна или закупена от магазина, процесът на съхранение, за да се избегне изсушаване, е еднакъв и за двете. В случай на закупена от магазина глина обаче трябва да я извадите от оригиналната опаковка и да увиете същата в торбичка с цип. Имайте предвид, че този процес трябва да се извърши, като се отстрани излишният въздух от торбичката.

Причини за изсушаване на глина, изсушена на въздух

  • Изпаряване на влагата поради високата температура
  • Тънките рула са по-склонни към напукване
  • Пренасищане с вода
  • Две части, които не са се обединили правилно

Как да проверите дали глина, изсушена на въздух, е започнала да изсъхва?

Има вероятност въздушно сушената глина да е започнала да изсъхва в кутията за съхранение. Но изсъхването не е очевидно или видимо. Може би не искате да рискувате да я извадите и да я изложите на външния въздух за по-нататъшно изсъхване. И така, какво можете да направите в такава ситуация? Как можете да проверите дали процесът на сушене е започнал?

Ключът е да изберете тест за нокти. При този тест не е необходимо да изваждате глината от ципа. Просто натиснете нокътя си върху глината, докато тя все още е вътре. Ако нокътят ви влезе гладко, образувайки добра вдлъбнатина, можете да се отпуснете. Вашата изсушена на въздух глина е напълно безопасна.

Ако обаче усещате, че нокътят не влиза толкова бързо, колкото трябва, може би процесът на сушене е започнал. В този случай извадете глината и изберете обратния процес, обяснен в този блог.

Заключение

Вместо да се паникьосвате или да изхвърляте изсъхналата на въздух глина, можете да изберете тези техники “Направи си сам”, да възстановите първоначалната ѝ форма и да я използвате колкото искате. Не забравяйте да поддържате глината влажна, но не я претоварвайте с вода, тъй като това може да доведе до допълнително напукване при изпаряването на водата. Сега, след като вече знаете техниките за предпазване на глината от пълно изсъхване, е време да започнете работа по вашето произведение на изкуството!

Може да се интересувате и от темите

Как предпазвате глината от изсъхване?

Най-добре е да съхранявате глината си в плътно затворени торбички, за да запазите съдържанието на влага в глината. В идеалния случай ще искате да съхранявате глината си в тъмна и хладна среда. При студен климат не допускайте глината да достигне температури на замръзване.

Можете ли да сушите глината на мокър въздух, след като изсъхне?

Краткият отговор е: не, не трябва да се мокри. Въздушно сухата глина абсорбира влагата и отново става мека, когато влезе в контакт с вода. Ето защо Air-Dry Clay трябва да се запечата, след като скулптурата е готова, а когато не се използва, Air-Dry Clay трябва да се съхранява в херметически затворени контейнери.

Как да запазите глината влажна през нощта?

Дръжте малък съд с вода и чиста гъба в близост до работното си място. Като алтернатива можете да държите в близост до работното си място малка бутилка с пулверизатор, пълна с вода. Докато поддържате хидратацията и я съхранявате правилно, вашата глина ще остане влажна и годна за обработка за неопределено време.

Трябва ли да навлажнявате глината за сушене на въздух?

Тъй като въздушно сухата глина е на водна основа, трябва да я поддържате влажна, докато извайвате.

Мога ли да рисувам въздушно суха глина, преди да е изсъхнала?

Можете ли да рисувате въздушно суха глина, преди да е изсъхнала? Краткият отговор е: не, не трябва. Ако боядисвате въздушно суха глина, преди да е изсъхнала, това може да доведе до лека деформация на глината в областта, където сте я боядисали. Боята може също така да доведе до това глината да не изсъхне равномерно, което от своя страна може да доведе до пукнатини, ако нямате късмет.

Можете ли да запечатате въздушно сухата глина с Mod Podge?

Mod Podge върху въздушно суха глина Много е лесно да използвате Mod Podge и глина заедно (включително полимерна и въздушно суха). Mod Podge е чудесен уплътнител за глина, което го прави толкова перфектен за тези талисмани/табелки за подаръци.

Как се втвърдява въздушно суха глина без фурна?

Когато не искате да втвърдявате глина, която се втвърдява при определена температура, във фурната, можете да използвате топлинен пистолет, сешоар или инструмент за топлинно щамповане, настроен на желаната температура. Поставете изделието от полимерна глина върху незалепваща повърхност, например върху парче керамична плочка или дървено блокче.

Колко дълго се запазва въздушно сухата глина?

Като общо правило, въздушно сухата глина може да се съхранява в продължение на няколко години, ако се съхранява правилно. Важно е да предпазите въздушно сухата глина от изсъхване, като я затворите в херметически затворен контейнер, и тя трябва да се съхранява на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Имам въздушно суха глина, която вече е на около 4 години.

Колко дълго глината може да остане мокра?

8. Колко дълго мога да съхранявам глината си? Неограничено дълго, стига да я поддържате хидратирана. Рехидратирайте я, ако изсъхне.

Как се съхранява глината след отваряне?

Как да съхранявате полимерна глина след отваряне – Видеоклип №1 | Време за начало – 0:56

Как се запечатва въздушно сухата глина преди боядисване?

Има няколко начина за запечатване на въздушно суха глина. Най-лесният начин е да използвате лак или акрилен запечатващ материал. За по-здраво уплътнение можете да използвате и течна епоксидна смола. Всички тези уплътнители ще направят глината водоустойчива и ще защитят цвета под нея, ако глината е боядисана. [Как се запечатва въздушно сухата глина преди боядисване?

Има няколко начина за запечатване на въздушно суха глина. Най-лесният начин е да използвате лак или акрилен запечатващ материал. За по-здраво уплътнение можете да използвате и течна епоксидна смола. Всички тези уплътнители ще направят глината водоустойчива и ще защитят цвета под нея, ако глината е боядисана.

Как да запечатате глината без пещ?

Когато изпичате без пещ, може да ви помогне предварителното изсушаване на глинените парчета в кухненска фурна, настроена на 190 градуса F. С кухненската фурна съдовете се изсушават, като се “пекат” под температурата на кипене на водата в продължение на няколко часа.

Какво слагате върху глината, за да не се напука?

Добавянето на малки количества вода е от решаващо значение за предотвратяване на малки пукнатини. За да предотвратите твърде бързото изсъхване на глината, разпръсквайте я от време на време, докато моделирате. Никога не пренасищайте глината с вода. Не се обезкуражавайте, ако имате напукана изработка от въздушно суха глина!

Мога ли да пека въздушно суха глина?

Как да изпечете въздушно суха глина: Застелете тава за печене с алуминиево фолио. Поставете тавата в студена фурна и я включете на най-ниската степен (около 200-250°F). Не поставяйте глината във вече гореща фурна, тъй като има вероятност да се напука.

Как да предпазите глината от замръзване?

Предишна статия

Как се почиства пластилиновата глина?

Следваща статия

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

You might be interested in …

Какъв вид подложка да се използва в душа?

Успешният монтаж на плочките зависи до голяма степен от вида на основата, върху която се залепват плочките. Независимо дали става въпрос за поставяне на плочки на стена, под или плот, използването на правилната основа е […]

Можете ли да замразявате сварени моркови – пълното ръководство?

Замразяването на моркови е най-добрият и ефикасен начин да се избегне разхищението, тъй като морковите често се предлагат в големи количества – от 2 до 10 килограма. Също така готвенето на замразени моркови е лесно, […]

Защо Теракотените воини са важни от историческа гледна точка?

Теракотената армия или “Теракотените воини и коне”, погребани в ямите до гробницата на Цин Шихуан, Сиан (снимка: Cezary Wojtkowski via Shutterstock Royalty-free stock photo) Днес неочакваното откриване на Теракотената армия-на легендарни глинени войници в естествен […]