1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Как се почиства пластилиновата глина?

Независимо дали сте опитен глинар, или начинаещ, вероятно сте изпитвали разочарованието от праха, мръсотията и космите, които се забиват в трудната ви работа. Ще видите, че петънцата и космите изпъкват като болка на светлите цветове, а ако имате домашни любимци, е почти невъзможно да държите лишеите им настрана. За щастие, това не е невъзможно.

С правилните стратегии можете да поддържате полимерната глина ярка и безупречна. Ето нашите съвети за поддържане на полимерната глина чиста и за почистването ѝ, ако все пак се случи да се замърси.

Как да поддържате полимерната глина чиста

Най-добрият начин да почистите глината си от косми и прах е на първо място да не допускате тези досадни частици. Има две основни области, върху които трябва да се съсредоточите, когато става въпрос за предотвратяване на замърсяването на вашата глина.

Вашето работно пространство

1. Работно място

Първото съображение е съставът на вашата работна среда. Затрудняват ли работата вашите космати приятели? Имате ли отворен прозорец, който внася полени, мръсотия или листа отвън? Може би лющещата се боя на тавана или размитите мебели създават проблеми. Отстранете всички тези проблеми и се опитайте да поддържате работното си място чисто. Работни повърхности като ламинирани плотове и силиконови постелки са чудесни места за глина, които също така са лесни за почистване, но има много варианти за лесни за използване работни пространства, като например нашата работна постелка Sculpey Tools™ Oven-Safe. Винаги използвайте кърпа без власинки, когато почиствате.

Друга важна част от работната среда, която може да помогне за намаляване на замърсяванията, е вентилацията. Опитайте се да елиминирате всякакви източници на циркулация на въздуха, като отворен прозорец, вентилатори или принудителни вентилационни отвори. Всички те могат да раздвижат власинките и да раздвижат праха, като го разпръснат във въздуха. А това, което се издига нагоре, трябва да се спуска надолу – не позволявайте това да се отрази на вашия проект. Покрийте го, когато приключите работа. Обикновена картонена или пластмасова кутия, свободна от прах, ще свърши работа. Ако запечатвате или боядисвате работата си, тази стъпка е особено важна. Много по-трудно е да се отстранят прахта или мръсотията от засъхнало повърхностно покритие.

2. Облекло

Вторият аспект на поддържането на чистотата на полимерната глина е във вашата лична чистота. Носенето на нов пухкав пуловер е чудесен начин да получите влакна по целия си проект. Опитайте се да носите по-стари дрехи, които е по-малко вероятно да загубят влакна. Можете също така да носите косата си вдигната, за да сведете до минимум движението, като например избутване на косата от лицето, и собственото си линеене.

Чистотата на ръцете ви също играе голяма роля. Уверете се, че ги миете добре и използвате нещо без власинки, за да ги подсушите. Един трик, за да запазите ръцете си чисти от мръсотия, прах и косми, е да държите отстрани парче глина и да го търкаляте, преди да работите по проекта си. Идеята е да изчистите ръцете си от мръсотията и да я вкарате в глината, а не в основното си изделие. Уверете се, че използвате светъл цвят, защото в противен случай рискувате да оцветите ръцете си и да пренесете този цвят върху проекта си.

Как да почистим замърсена полимерна глина

Как да почистим замърсена полимерна глина

Ако глината ви вече се е замърсила, може да се наложи да предприемете по-драстични мерки за почистването ѝ.

Мръсотията и косъмчетата по повърхността на вашата глина са едно от по-лесните неща за почистване. Ето как да премахнете власинките и праха върху полимерната глина.

  • Използвайте пинсета или нож: Ако можете, просто хванете косъма или праха с помощта на инструмент. Недостатъкът тук е, че рискувате да повредите глината си. Все пак, ако сте в ранните етапи на проекта си, обикновено можете да го поправите и да избегнете по-нататъшното вграждане на парчето в глината. Възможно е също така да успеете да изгладите глината без особени проблеми.
  • Опитайте със спирт или ацетон: Един страхотен трик е да потопите клечка за зъби в алкохол или ацетон. Можете да използвате лакочистител за нокти, но се уверете, че той не е цветен. Просто прокарайте натопена клечка за зъби или напоена кърпичка по повърхността, която искате да почистите, и тя ще издърпа остатъците от глината. Можете да използвате този метод за сурова или изпечена глина. Той дори изглажда отпечатъци от пръсти!
  • Използвайте тиксо: Вземете парче тиксо и леко го притиснете върху зоната на глината с косъм или мръсотия. Отлепете лентата нагоре и тя трябва да поеме замърсяванията със себе си.

От друга страна, ако мръсотията и косъмът са вътре в самата глина, отстраняването им може да е почти невъзможно, но имаме няколко съвета за почистване на замърсена полимерна глина. Най-добрият подход тук е да се опитате да я замаскирате. Можете да прикриете повърхността на глината с неща като акрилна боя, метални дрънкулки, тебешири, слюда на прах и мастила. Всички те работят добре с глина Sculpey, но често можете да подобрите сцеплението, като първо шлифовате повърхността. Друга възможност е да направите скриващи дефектите текстури с почти всичко, включително кухненски почистващи препарати, печати, четки за зъби и шкурка. Освен да покриете повърхността, можете да опитате да шлифовате глината, но при този метод може да рискувате да откриете повече петна.

Друго място, където може да откриете косми или мръсотия, е в запечатващия материал. За да предотвратите попадането на частици в уплътнителя, уверете се, че четката ви е чиста и няма косми, засъхнала боя или стар уплътнител. Всички тези материали могат да се отлепят от четката и да попаднат върху проекта ви. Изтръскайте четката и се опитайте леко да разрошите косъмчетата, преди да я използвате.

И накрая, ако изглежда, че прахът, мръсотията и косъмчетата винаги ще се присъединяват към вас при изработването на глината, може да се възползвате от проекти, които са по-добри в скриването им. Например при светлата глина петната се виждат много по-ясно. Изборът на тъмен цвят може да помогне да ги скриете. Изборът на проекти с текстурирани повърхности също може да ви помогне да се справите с няколко петна, без да съсипете произведението си.

Поддържайте глината Sculpey® чиста

Следвайте тези съвети и ще сте на път да постигнете безупречна глина. Независимо дали косъмчетата винаги се спускат на повърхността или си проправят път в глината, най-добрият начин да избегнете проблеми е да предотвратите попадането им в проекта. Наблюдавайте работното си място и се обличайте подходящо, за да държите отпадъците настрана. Но понякога мръсотията и косата са неизбежни и сега знаете, че не всичко е загубено, ако това се случи.

Един от факторите, които могат да увеличат вероятността проектът ви да събира косми и мръсотия, е лепкавостта на глината. Различните марки могат да бъдат по-прилепчиви от други. Продуктите Sculpey са еластични и меки, но не прекалено лепкави. Опитайте нашата линия Sculpey III за лесна за работа полимерна глина.

Може би се интересувате и от темите

Може ли да се мие пластилин?

Изплакнете с вода и изперете дрехата в пералнята, както обикновено. Ако петното не изчезне отначало, добавете още перилен препарат и разтрийте отново с кърпа. След като отстраните пластилина, може да забележите, че той е оставил доста широко петно. Не се притеснявайте!

Как да премахнете остатъците от пластилин?

Остържете колкото се може повече пластилин с помощта на пластмасов нож. Използвайте разтворител за мазнини, течен препарат за отстраняване на петна или течност за запалки, за да премахнете пластилина върху перящи се тъкани. Вариантът с течност за запалване обаче трябва да се тества за потенциални щети само на открито.

Как почиствате глина за моделиране?

Използвайте кубчета лед, за да охладите глината, което улеснява изстъргването ѝ. Напоете памучно топче със спирт за търкане и забършете зацапаното място. Ако петното остане, втрийте течен сапун в него и изперете както обикновено. Повтаряйте при необходимост.

Как да премахнете остатъците от глина за моделиране?

Напръскайте зацапаната зона с универсален почистващ препарат и избършете с хартиени кърпи. Ако петното продължава да съществува, навлажнете гъба с топла вода и течен сапун за съдове и обработете мястото с кръгови движения. Изплакнете с вода.

Залепва ли пластилинът за дърво?

Важно е обаче, че пластилинът ще приеме слоеве от Pva лепило за дърво, които заздравяват повърхността и позволяват да бъде боядисана. Лепилото за дърво Pva се свива много при изсъхване, така че обикновено няма опасност от загуба на детайли в моделирането, дори след повече от един слой.

Как да извадите глина за моделиране от килим?

Забелязвате ли, че в килима е размазано парченце изсъхнала глина? За да го отстраните, почистете петното от глина или кал с четка с твърд косъм, като забършете колкото може повече върху парче бяла хартия, след което старателно го изсмучете с прахосмукачка. След почистване с прахосмукачка смесете една чаша бял оцет с две чаши вода и внимателно избършете петното.

Как се премахва глина за моделиране от пластмаса?

Почистващ материалХартиени кърпи. Гъба. Универсален почистващ препарат (Windex или Formula 409)Течен сапун за съдове (предпочитан: Dawn или Joy)Mr. Clean® Magic Eraser™

Как се почиства глина за моделиране от килим?

Забелязвате ли, че в килима е размазано парченце засъхнала глина? За да го отстраните, почистете петното от глина или кал с четка с твърд косъм, като забършете колкото се може повече върху парче бяла хартия, след което старателно го изсмучете с прахосмукачка. След изсмукването смесете една чаша бял оцет с две чаши вода и внимателно забършете петното.

Как да премахнете остатъците от полимерна глина?

– Видеоклип №1 | Начално време – 0:35

Моделиращата глина оцветява ли се?

Петната от моделираща глина не са единственият вид петна, които можете да получите, докато се занимавате с изкуства и занаяти. Съществуват всякакви видове петна от боя, които дрехите ви могат да поемат, както и стандартни петна от глина и лепило.

Можете ли да лепите пластилин?

Съществуват глини пластилин, които остават меки и обработваеми почти за неопределено време, дори след дълго излагане на въздух. Повечето от тях не могат да бъдат направени твърди и трайни. Важно е обаче, че пластелинът приема слоеве от лепило за дърво Pva, които заздравяват повърхността и позволяват боядисването му.

Как се премахва мръсотията от глината?

Да, прави се. Най-добрият метод за отстраняване на петна от червена глина е да оставите глината да изсъхне, след което да я почистите с четка. . След това използвайте разтвор за накисване на перилен препарат, смесен с вода, като предварителна обработка, преди да изперете дрехата както обикновено. Ако петното все още е там, повторете процеса.

Можете ли да разтворите глина за моделиране?

Ако глината не е напълно изсъхнала, може да се остави във вода за една нощ, за да омекне, след което може да се разтопи и да се обработи отново. Ако е напълно суха, тя ще се разтвори в течна супа.

Как се почиства втвърдена глина?

Просто използвайте вода в нея, тя ще почисти дори в дълбоките пукнатини. Почистването с бръснач, зъболекарски клечки или други подобни неща само ще повреди и надраска образците ви. Друго нещо, което понякога върши работа, са таблетките за почистване на зъбни протези, ако глината не е твърде твърда.

Какво прави спиртът за търкане с полимерна глина?

Спиртът за търкане премахва остатъците от полимерна глина от ръцете, инструментите и работните повърхности. Той разтваря алкохолно мастило и може да се използва за създаване на дизайни с него. Потопените в алкохол Q-щипци могат да изгладят повърхността на полимерната глина преди изпичане, като отстранят власинките и замърсяванията. Използван в спрей бутилка, той улеснява почистването на работното място.

Предишна статия

Добри ли са електрическите душове?

Следваща статия

Какво означава да се забиеш и да се изплъзнеш на глината?

You might be interested in …

Нуждаят ли се кучетата с плюшени мечета от подстригване?

Подстригването на плюшено мече е подстригване на пудел или дудъл, при което козината е дълга около 1-2 инча по всички части на тялото на кучето, включително и по лицето. При традиционната подстрижка на пуделите лицето […]

Какво представлява гъстият ростер?

Можете да получите достъп до новия режим, като влезете в настройките и изберете “Използвай гъст списък”.“. Той ще премахне аватарите и последните съобщения, за да ви даде по-сбит изглед на вашите разговори. За да откриете […]