9 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какъв вид подложка да се използва в душа?

Успешният монтаж на плочките зависи до голяма степен от вида на основата, върху която се залепват плочките. Независимо дали става въпрос за поставяне на плочки на стена, под или плот, използването на правилната основа е от решаващо значение за предотвратяване на пукнатини и накъсвания на плочките и фугите. Подложната плоскост е най-добрата основа за плочки. Подложките от шперплат и OSB могат да се изкривят и да плесенясат при повреда от вода, но подложният борд за плочки няма да направи нито едно от тези неща. Тя е твърда, плоска и изключително стабилна.

Тук разглеждаме подложката за плочки, включително видовете, приложенията и съветите за правилното ѝ инсталиране.

Подложна дъска за плочки

Видове подложни плоскости за плочки

Подложната плоскост се предлага от различни материали за различни цели. Това са най-често използваните подложки за плочки:

Циментова подложна плоча

Циментовата подложка се нарича още циментова плоскост и е най-често използваната подложка за всички видове керамични и порцеланови плочки. Изработена от цимент и подсилена отгоре и отдолу с фибростъкло, тази водоустойчива подложка обикновено се използва за облицоване на душове и подове с плочки във влажни помещения. Тя може да се използва и за външно облицоване. Циментовите плоскости се предлагат на листове с дебелина от 1/4 до 1/2 инча.

Фиброциментова плоскост

Фиброциментовата плоскост, известна още като влакнеста плоскост, се изработва от лист портландцимент, смесен с пясък и целулозни влакна. Фиброциментовите плоскости се препоръчват за полагане на подови плочки, тъй като тънкослойният разтвор се задържа добре върху тях и осигурява здрава връзка между плочките и пода. Фиброциментовите плоскости се предлагат на листове с размери 3 x 5 фута и дебелина от 1/4 до 5/16 инча.

Гипсокартон със стъклена подложка

Изработен от водоустойчив гипс, обработен със силикон, гипсокартонът със стъклени подложки е подсилен с подложки от фибростъкло отгоре и отдолу. Този тип подложка е по-лека от циментовата и е идеална за влажни помещения като ваната в банята, въпреки че може да се повреди, ако зад нея проникне вода. Тя не е най-добрият избор за подови плочки с по-голям формат. Гипсокартонът със стъклена подложка се предлага на листове с размери 4 x 5 фута с дебелина 1/4 и 1/2 инча.

Подложна плоскост от стиропор

Подложната плоскост от стиропор е изключително лека, здрава и водоустойчива. Освен това се реже по-лесно от другите подложни плоскости и е безпрахова. Тя е идеална за мокри зони като стените или пода на душа.

Водоустойчив гипсокартон

Макар да не се счита за подложка, водоустойчивият гипсокартон може да се използва в пространства, където от време на време може да се появят пръски, но които иначе са сухи, като например гръбнак от стъклени плочки в кухнята. Водоустойчивият гипсокартон е по-евтин от циментовите или гипсовите подложки, но не трябва да се използва в много влажни или мокри помещения.

Шперплат

Шперплатът също не се счита за подложна плоскост, въпреки че често се използва като основа за поставяне на плочки. Но шперплатът не е най-идеалната основа за плочки, тъй като се разширява и свива при температурни промени и ще изгние и плесеняса, ако е изложен на влага или висока влажност. Въпреки това можете да положите подложна плоча върху шперплат, стига основата да е с дебелина поне 1-1/8 инча. Вместо това можете да използвате два слоя шперплат, покрити с водоустойчива разединяваща мембрана, която представлява лека пластмасова подложка, позволяваща независимо движение между плочките и шперплата, за да се предотвратят пукнатини в плочките и фугите. Подложната плоскост обикновено е по-прост начин от шперплата.

широкоформатни плочки

Защо подложната плоча е от съществено значение за работата с плочки

Полагането на плочки директно върху повърхност като шперплат или съществуващ под може да доведе до сериозни проблеми по пътя. Плочките, поставени директно върху дърво, вероятно ще се огънат, тъй като абсорбират влагата, а дървото ще бъде податливо на мухъл и плесен. Освен това дървените основи се разширяват и свиват при промени в температурата и влажността, което ги прави неподходящи за поставяне на плочки. Плочките, положени директно върху стар линолеум или винилов под, могат да се изместят и счупят, ако повърхността съдържа въздушни джобове или е податлива на влага. Полагането на плочки директно върху съществуващ под също може да доведе до проблеми, ако плочките са много тежки или ще поддържат тежки мебели.

Как да инсталирате плочки

Половин-инчовата циментова подложка е идеална за повечето работи по поставяне на плочки, включително стени, подове, плотове и тавани. За подови настилки подложната плоча трябва да се монтира върху основа от OSB или шперплат с дебелина 5/8 инча. За плотове използвайте 3/4-инчов шперплат под подложката. За стени и тавани използвайте 1/2- или 5/8-инчова подложна плоча, завинтена директно към стените или гредите.

Можете да режете циментови и гипсови подпорни плоскости с прободен трион, снабден с твърдосплавно острие. Ако монтирате подложна плоскост върху основата или върху съществуваща основа на стената, нанесете тънкослоен разтвор върху основата и го разчешете с назъбената страна на мистрията. Натиснете плътно подложната плоча в разтвора, след което я завийте към основата, като поставите винтовете на разстояние около шест до осем инча един от друг. Използвайте винтове, специално разработени за вашия тип подложна плоча, както е препоръчано от производителя. Потопете главите на винтовете малко под повърхността на подложната плоскост.

Поддържайте разстояние от 1/4 инча между подложните плоскости и по периметъра на стената. Разпределете шевовете за по-голяма здравина и издръжливост, като гарантирате, че няма да имате четири ъгъла, които да се събират на едно място. Когато всички дъски са монтирани, запълнете фугите с тънкослойна смес и ги загладете с плоската страна на мистрията, така че тънкослойната смес да се простира на няколко сантиметра от двете страни на фугата. Покрийте шевовете с лента за шевове от фибростъкло, като отстранявате излишното лепило от двете страни на лентата. След това разнесете лепилото върху лентата, като използвате достатъчно количество, за да покриете лентата, като същевременно осигурите плавен преход към подложната плоча. Оставете лепилото да се стегне, преди да поставите плочките.

Изводът за подложната плоскост за плочки

Подложната плоскост помага за осигуряване на трайно и дълготрайно поставяне на плочки. Тя помага да се предотвратят пукнатини в плочките и фугиращата смес, дължащи се на влага, влажност и температура. Циментовата подложка е здрава, водоустойчива и е идеална основа за всяка работа по поставяне на плочки, както вътре, така и навън.

Може да се интересувате и от темите

Какъв вид плоскост използвате за стените на душа?

Монтирайте циментова плоскост или еквивалентен влагоустойчив подложен материал на стените зад вани и душ кабини, съставени от плочки или панели с уплътнени фуги. Не използвайте подложна плоскост с хартиено покритие, т.е. , гипсокартон с хартиено покритие, зад заграждения за вани и душове с шевове.

Трябва ли да използвате зелена или циментова плоскост в душ кабина?

Циментовата подложна плоскост, като Durock, е най-добре да се използва за плочки в силно влажни приложения, като например душ кабини, а зелената плоскост и други водоустойчиви панели от гипсокартон да се използват само в зони с висока влажност. Хартиената облицовка на greenboard сама по себе си не възпрепятства развитието на плесени. Облицовката трябва да се третира с противоплесенни агенти.

Каква трябва да бъде дебелината на циментовите плоскости за стените на душа?

1/2 инча
Стени: Използвайте циментови плоскости с дебелина 1/2 инча или 5/8 инча, а не 1/4 инча. Допълнителната дебелина е необходима при разпъването на шпилките и осигурява солидна основа за плочките.

Какъв е най-добрият материал за използване зад стените на душа?

Акрилът е най-добрата система за използване за стените на душа, защото е най-безопасен, с най-малко разходи за поддръжка и лесен за монтаж, което означава, че душът ви може да бъде готов само за един ден. Акрилът е един от най-издръжливите материали, използвани в строителството на душове, и за това има основателна причина.

Колко дебел е душът с подложна дъска?

Циментовата подложна дъска се предлага в две стандартни дебелини – 1/2 инча и 1/4 инча. Стандартът в бранша е да се използва бекер борд с дебелина 1/2 инча при инсталации на стенни плочки, като например заобикаляща вана.

Може ли да се използва циментова плоскост за стени на душ?

Циментовите плоскости могат да се използват в душ кабина, тъй като могат да бъдат изложени на вода и влага, без да се изкривяват, гният и влошават. Той също така не благоприятства развитието на плесени и мухъл. Циментовите плоскости са също така добра основа за използване на плочки, които често се монтират и в душове.

Същото ли е ламарината като циментовите плоскости?

Циментовите плоскости превъзхождат Sheetrock по дълготрайност, главно защото имат по-добра устойчивост на удар и влага. Въпреки това Sheetrock е по-лек, по-лесен за монтаж и по-евтин. И двете са еднакво добри по отношение на устойчивостта на огън и вредителите.

Каква е разликата между циментовите плоскости и Hardibacker?

Durock е надежден циментов продукт, който съдържа стъклена мрежа. Той е по-тежкият от двата материала, което означава, че е по-труден за използване и маневриране. HardieBacker е много по-лек, а освен това е най-продаваната марка циментови плоскости. Тя е много по-чиста, тъй като в нея няма стъкло.

Можете ли просто да завиете циментовите плоскости?

Винт и фуги Не използвайте винтове за гипсокартон, тъй като не се препоръчва те да се използват за задържане на циментовата плоскост на място. Всички парчета от вашата подложна дъска трябва да бъдат отрязани, преди да бъдат поставени на пода. Важно е да се подчертае, че винтовете не трябва да се монтират чак до гредите на пода.

Коя е най-добрата циментова плоскост за стени на душ кабини?

Подложната плоскост от стиропор е изключително лека, а освен това е здрава и водоустойчива. Освен това е по-лесна за рязане от другите подложни плоскости и е безпрахова. Той е идеален за мокри зони като стените или пода на душа.

Кой е най-евтиният материал за стена на душ?

Душ стена от фибростъкло Това е един от най-достъпните варианти за душ стени. Можете да намерите сглобяеми душ стени от фибростъкло в повечето магазини за домашни потреби.

Кое е по-добро – циментови плоскости или Hardibacker?

Durock е надежден циментов продукт, който съдържа стъклена мрежа. Той е по-тежкият от двата материала, което означава, че е по-труден за използване и маневриране. HardieBacker е много по-лек, а освен това е и най-продаваната марка циментови плоскости, която се предлага. Тя е много по-чиста, тъй като в нея няма стъкло.

Каква е разликата между подложната и циментовата плоскост?

Циментовата подложка се нарича още циментова плоскост и е най-често използваната подложка за всички видове керамични и порцеланови плочки. Изработена от цимент и подсилена отгоре и отдолу с фибростъкло, тази водоустойчива подложна плоча обикновено се използва за облицоване на душ кабини и подове във влажни помещения.

Може ли да се използва циментова плоскост в душ?

Циментовите плоскости могат да се използват в душ, защото могат да бъдат изложени на вода и влага, без да се деформират, изгниват и влошават. Той също така не благоприятства развитието на плесени и мухъл. Циментовите плоскости са също така добра основа за използване на плочки, които често се монтират и в душове.

Коя е по-добра плоскост Durock или Hardibacker?

Durock е надежден циментов продукт, който съдържа стъклена мрежа. Той е по-тежкият от двата материала, което означава, че е по-труден за използване и маневриране. HardieBacker е много по-лек, а освен това е най-продаваната марка циментови плоскости. Тя е много по-чиста, тъй като в нея няма стъкло.

Предишна статия

Как се почиства пластилиновата глина?

Следваща статия

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

You might be interested in …

Можете ли да замразявате сварени моркови – пълното ръководство?

Замразяването на моркови е най-добрият и ефикасен начин да се избегне разхищението, тъй като морковите често се предлагат в големи количества – от 2 до 10 килограма. Също така готвенето на замразени моркови е лесно, […]

Къде се образуват хиазмите?

Хиазмата е специализирана хроматинова структура, която свързва хомоложните хромозоми до анафаза I (фиг. 45.1 и 45.10). Те се образуват в местата, където програмираните прекъсвания на ДНК, генерирани от Spo11, преминават през пълния път на рекомбинация, […]