31 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Каква е темата на “Дългата разходка до водата”?

Всички герои в романа се борят да намерят достатъчно ресурси и основни елементи като храна и вода, за да оцелеят. За тях простото намиране на достатъчно вода е задача, която изисква поне един член на семейството да изминава всеки ден голямо разстояние, за да събере достатъчно вода. Намирането на източник на питейна вода е проблем за всеки герой в романа, а животът им се гради около различни източници на вода като езера или реки. Оцеляването е проблем и по отношение на храната, войните, болестите, горещината и опасностите, които крие природата. Въпреки трудностите героите запазват щастие и оптимизъм, които им позволяват да продължат напред и да не губят надежда.

Семейство и общност

За героите на романа семейството е най-важното нещо на света. Когато главният герой губи семейството си, останалите членове на племето се превръщат в негово семейство. Племето се грижи за него, въпреки че го смята за бреме. Това доказва, че в общността, в която живеят героите, семейството и племето са най-важните неща в живота.

Война и общество

Салва живее във време, когато страната му е засегната от война. Поради това той е принуден да напусне единствения дом, който някога е познавал, и да живее в бягство в продължение на години, като се мести от един бежански лагер в друг. Войната засяга Судан дотолкова, че вече няма значение дали убитите са жени и деца, а момчетата и младите мъже често са въвлечени в боеве, в които не искат да участват. Романът показва колко силно войната влияе на обществото и как хората, живеещи в едно общество, се променят, когато животът им е в опасност.

Упоритост

Препятствията, пред които се изправя Салва, са меко казано огромни. Той е принуден да напусне дома си, понася глад и обезводняване, почти се налага да се бие във войната, почти се удавя и почти бива изяден от крокодили. По време на пътуването си губи не само семейството, но и приятелите си и многократно иска да се откаже. Въпреки това Салва упорства. Той не е съвършен, но демонстрира готовност да продължи напред, въпреки че ситуацията е трудна и на пръв поглед безнадеждна. Той е вдъхновяваща фигура и заслужава подражание.

Смелост

Подобно на упоритостта, смелостта е едно от най-съществените качества на Салва. Необходима е смелост, за да продължиш да се движиш и да не се обръщаш назад. Нужна е смелост, за да продължиш напред, след като си загубил най-добрия си приятел и чичо. Нужна е смелост, за да скочиш в бързо течаща река, пълна с крокодили. Нужна е смелост, за да вдигнеш горящите си крака и да прекосиш безкрайната пустиня, когато всичко в теб крещи да се откажеш. Изисква се също така смелост да ръководиш другите, когато не се чувстваш като нещо особено – така се чувства Салва, когато се заема с “Изгубените момчета” – и да говориш пред другите, когато английският ти не е перфектен. Салва изпитва истински страх и тревога преди всички тези преживявания, което показва, че той не е съвършен, и по този начин насърчава читателите да постъпват правилно, дори когато е трудно или им се иска да се откажат.

Децата като жертви

Както при повечето войни, децата не остават невредими. В романа Парк показва как се справят децата в Судан, когато възрастните им се бият. Салва и другите момчета от неговото училище вероятно ще бъдат въвлечени в борбата за бунтовниците, ако бъдат заловени. Децата губят родителите си и системите си за подкрепа и често са изхвърлени в дивата природа без нищо, което да им помогне. Ако имат късмет, попадат на услужливи възрастни, но дори и тогава хората, които носят Салва със себе си, са възмутени от него.

Да правиш добро за другите

Салва би бил в пълното си право да се установи в Америка и да води комфортен живот. Той обаче не се задоволява с това. В него гори огън да помага на другите, особено на тези в родната му страна. Той не иска общността му да страда от лоша питейна вода и децата да нямат стоки от първа необходимост. Той е благодарен на хората, които са му помогнали по време на собственото му пътуване – старата жена, чичото, Майкъл, Крис и Луиза – и иска да им се отплати.

Може да се интересувате и от темите

Каква е темата на “Дългият път към водата” и защо?

Упоритостта. Упоритостта и работата за постигане на целите и постигането им са централни теми на романа. Чичо му Джевиир учи Салва колко е важно да бъде упорит, да не губи надежда и винаги да продължава да работи за постигането на целите си, докато прекосяват пустинята Акобо.

Каква е темата на дългия път?

Човешкото жертвоприношение е тема, стара колкото писаното слово, така че е напълно логично, че Стивън Кинг, който е обсебващ документалист на тъмната страна на човешката психика, ще навлезе в тези дълбини за съдържание. През 1985 г. Кинг издава романа “Дългата разходка” под псевдонима Ричард Бакман.

Какво е основното резюме на “Дългата разходка до водата”?

В “Дългата разходка до водата” се разказва за състоянието на водата в Южен Судан, Африка. Историята е разказана от две гледни точки – на момиче на име Ния и на момче на име Салва. Читателят проследява историята на пътуването на Салва и Ния през Судан с малко вода и малко семейство.

Какви са примерите за теми?

Често срещани примери за темиСъстрадание. Смелост. Смъртта и умирането. Честност. Лоялност. Упоритост. Значението на семейството. Ползите от усърдната работа.

Каква е темата на “Дългият път към водата”, глава 10?

Салва се вкаменява при вида на мъртвите тела. Той се чуди дали би дал на мъжете малко от своята вода, ако беше по-възрастен и по-силен, или би запазил водата за себе си. Много смело някои от бежанците жертват водата си, за да помогнат на умиращите мъже, като по този начин застрашават собствения си живот.

Каква е темата на глава 9 от “Дългият път към водата”?

В глава 9 от “Дългият път към водата” на Линда Сю Парк се разказва как Салва преминава през пустинята с помощта на чичо си, стъпка по стъпка. Преминаването през пустинята е най-трудната част от пътуването за Салва. Обувките му се разпадат, краката му се нараняват от тръни и камъни, а той е толкова жаден.

Каква е темата на “Дългият път към водата”, глава 8?

Глава 8 от “Дългата разходка до водата” показва, че на Ния и Салва се случват добри неща, но трудностите все още остават. Сестрата на Ния Акир получава лекарства и започва да се чувства по-добре. Медицинската сестра обаче обяснява, че болестта ѝ е дошла от водата. Тя казва, че трябва да преварят водата, за да са в безопасност.

Какво е заключението на “Дългият път до водата”?

Бягството от самата война, прекосяването на река Гило и опитите за получаване на чиста вода са огромни препятствия за оцеляването им. По чудо и двамата герои успяват да преодолеят тези невероятни опасности и да оцелеят в своите житейски истории в “Дългата разходка до водата”.

Срещат ли се Ния и Салва?

За първи път се срещаме с единадесетгодишната Ния. Годината е 2008 г. и тя прекарва дните си в носене на вода за семейството си. Всеки ден Ния пътува напред-назад от селото си до езерото, при това не веднъж, а два пъти. След това се срещаме със Салва, също единадесетгодишна, но годината е 1985.

За какво разказва глава 9 от “Дълъг път до водата”?

Глава 9 от “Дългата разходка до водата” на Линда Сю Парк е за това как Салва преминава през пустинята с помощта на чичо си, стъпка по стъпка. Преминаването през пустинята е най-трудната част от пътуването за Салва. Обувките му се разпадат, краката му се нараняват от тръни и камъни, а той е толкова жаден.

Умира ли чичото на Салва?

Чичо Джевиир, чичото на Салва Дут, е бивш южносудански войник. По-късно обаче той е убит от войници от Севера. Смъртта на Джевиир е травмиращо събитие за Салва, който е принуден да се грижи сам за себе си и да проси храна без Джевиир, който да го защитава.

Каква е темата на глава 10 от “Дългият път към водата”?

Салва се вкаменява от гледката на мъртвите тела. Той се чуди дали би дал на мъжете малко от своята вода, ако беше по-възрастен и по-силен, или би запазил водата за себе си. Много смело някои от бежанците жертват водата си, за да помогнат на умиращите мъже, като по този начин застрашават собствения си живот.

Каква е темата на глава 8 от “Дълъг път до водата”?

Глава 8 от “Дългата разходка до водата” показва, че на Ния и Салва се случват добри неща, но трудностите все още остават. Сестрата на Ния Акир получава лекарства и започва да се чувства по-добре. Медицинската сестра обаче обяснява, че болестта ѝ е дошла от водата. Тя казва, че трябва да преварят водата, за да са в безопасност.

Каква е темата на глава 9 от “Дългата разходка до водата”?

Глава 9 от “Дългата разходка до водата” на Линда Сю Парк разказва за това как Салва преминава през пустинята с помощта на чичо си, стъпка по стъпка. Преминаването през пустинята е най-трудната част от пътуването за Салва. Обувките му се разпадат, краката му се нараняват от тръни и камъни, а той е толкова жаден.

Каква е темата на глава 7 от “Дълъг път до водата”?

В глава 7 от “Дълъг път до водата” се разказва за това как Ния и Салва разчитат на други хора, за да им помогнат да оцелеят в опасна среда. Заболяването на сестрата на Ния – Акир, се влошава. Семейството трябва да реши дали да се опита да я заведе в медицинска клиника, която е далеч. Салва и групата му продължават пътуването си.

Предишна статия

Добри ли са електрическите душове?

Следваща статия

Какво означава да се забиеш и да се изплъзнеш на глината?

You might be interested in …

Кои пластмаси не са безопасни за микровълнова печка?

Когато търсите информация за безопасността на пластмасата при микровълнова печка, резултатите могат да бъдат различни и често пъти доста трудни за разбиране. Нека внесем яснота по темата, като определим какво е пластмаса тип 5 и […]

Реални ли са оръжейните дронове?

През последните няколко години цената на потребителските безпилотни летателни апарати намаля значително и някои собственици се замислиха дали да не оборудват безпилотните си превозни средства с оръжия. Неотдавна се появиха видеоклипове, показващи хора, които правят […]

Какво означава да се забиеш и да се изплъзнеш на глината?

Да се набразди гърне или парче глина означава да се надраскат следи от издълбаване като част от съединяването на глинени парчета. Това се прави преди нанасянето на каша и съединяването на парчетата. Процесът често се […]