1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какви храни предизвикват панкреатит?

жена с болки в пакреаса

Това, което ядете, може да окаже огромно влияние върху начина, по който се чувствате, особено ако имате панкреатит – състояние, което възниква, когато органът, който произвежда храносмилателните ензими, се възпали.

Кливландската клиника е академичен медицински център с нестопанска цел. Рекламата в нашия сайт подпомага нашата мисия. Ние не подкрепяме продукти или услуги, които не са на Кливланд Клиник. Политика

Обръщането на специално внимание на диетата ви може да помогне за облекчаване на коремните болки, които съпътстват това състояние, казва специалистът по панкреас Prabhleen Chahal, MD. Ако подбирате добре храната си, можете да дадете почивка на панкреаса си и да му помогнете да се възстанови.

Затова е изключително важно да знаете кои храни можете да ядете, кои трябва да избягвате и как този избор може да се отрази на организма ви.

Връзката между панкреатита и храната

При хронично възпаление на панкреаса организмът ви не може да произвежда достатъчно храносмилателни ензими, които помагат за усвояването на хранителните вещества от храната, която ядете.

С течение на времето може да се стигне до недохранване или да започнете да отслабвате, без да се опитвате, казва д-р Чахал. Различната диета може да улесни работата на панкреаса ви.

Промените в диетата обаче не се отразяват по един и същи начин на всички пациенти. Въздействието зависи от това дали имате остър или хроничен случай на панкреатит, казва тя.

“Пациентите с лек панкреатит могат да се възползват само от промените в диетата и начина на живот”, казва тя. “Диетата обаче невинаги е достатъчна сама по себе си, за да контролира симптомите при умерени и тежки случаи”.

Най-добри храни при панкреатит

Благоприятната за панкреаса диета е с високо съдържание на протеини от нетлъсто месо и с ниско съдържание на животински мазнини и прости захари, казва д-р Чахал.

Трябва да ядете много:

 • Зеленчуци.
 • Плодове.
 • Пълнозърнести храни.
 • Боб, леща.
 • Нискомаслени или обезмаслени млечни продукти (бадемово или ленено мляко).

Богатите на антиоксиданти храни, като тъмни листни зеленчуци, червени плодове, боровинки, сладки картофи, грозде, моркови, орехи и нар, също са полезни. Но яжте умерено авокадо, зехтин, мазна риба, ядки и семена.

Средиземноморската диета е добър вариант за вас, ако се възстановявате от лек остър панкреатит. Можете да намерите здравословни рецепти в готварската книга на Националната фондация по панкреас, казва д-р Чахал.

Защо тези храни са полезни?

Съсредоточаването върху зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни ограничава приема на холестерол и увеличава приема на фибри. Това намалява риска от образуване на камъни в жлъчката или високи триглицериди, които са сред основните причини за остър панкреатит. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото ви, като помагат за намаляване на възпалението.

Добавянето на средноверижни триглицериди (MCT) – мазнини, които често се получават от кокосово или палмово масло – също може да помогне за подобряване на усвояването на хранителните вещества при хроничен панкреатит, казва д-р Чахал.

Най-лоши храни при панкреатит

Винаги, когато е възможно, стойте настрана от пържени или пълномаслени храни, както и от храни с високо съдържание на захар.

Не забравяйте да ограничите:

 • Червено месо.
 • Месо от органи.
 • Пържени картофи, картофен чипс.
 • Майонеза.
 • Маргарин, масло.
 • Пълномаслени млечни продукти.
 • Сладкиши.
 • Захарни напитки.

Защо тези храни са вредни?

Вашият панкреас преработва повечето от мазнините, които ядете. Така че колкото повече ядете, толкова по-трудно работи панкреасът ви.

Храните с високо съдържание на мазнини и простите захари също повишават нивата на триглицеридите. Това повишава количеството на мазнините в кръвта и увеличава риска от остър панкреатит. Изследванията показват също, че преработеното и червеното месо увеличават риска от рак на панкреаса, казва д-р Чахал.

Възстановяване чрез вашата диета

Ако сте претърпели остър панкреатит, можете да ускорите възстановяването си с някои промени в храненето и начина на живот, казва тя.

 • Яжте 6 до 8 малки хранения на ден. Това е по-лесно за панкреаса ви.
 • Добавете 1 до 2 супени лъжици MCT към ежедневната си диета и можете да продължите това, ако имате умерено тежък или тежък хроничен панкреатит.
 • Вземайте мултивитамин за попълване на запасите от витамини А, D, E, K, B12, цинк и фолиева киселина.
 • Ограничете общия прием на мазнини до по-малко от 30 грама на ден. Изключете наситените мазнини.
 • Избягвайте алкохола.
 • Не пушете (или направете всичко възможно да се откажете).
 • Останете хидратирани.

Ако коремните болки продължават, Вашият лекар може да Ви насочи към специалист по лечение на болката.

В крайна сметка контролът върху диетата често е ефективен начин за защита на панкреаса, казва д-р Чахал. “Независимо дали възпалението е остро или хронично, ние искаме да сведем до минимум допълнителното натоварване на панкреаса”, казва тя.

Кливланд Клиник е академичен медицински център с нестопанска цел. Рекламирането в нашия сайт подпомага нашата мисия. Не подкрепяме продукти или услуги, които не са свързани с Кливландската клиника. Политика

Може да се интересувате и от темите

Какво може да предизвика панкреатит?

Състоянията, които могат да доведат до остър панкреатит, включват: Жлъчни камъни. Алкохолизъм. Определени лекарства. Високи нива на триглицериди в кръвта (хипертриглицеридемия)Високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия), които могат да бъдат причинени от свръхактивна паращитовидна жлеза (хиперпаратиреоидизъм)Рак на панкреаса. Коремна хирургия.

Кои храни предизвикват панкреатит?

Пържените или силно преработени храни, като пържени картофи и хамбургери от заведенията за бързо хранене, са едни от най-лошите нарушители. Месото от органи, пълномаслените млечни продукти, картофеният чипс и майонезата също са начело на списъка с храни, които трябва да се ограничат. Готвените или пържените храни могат да предизвикат обостряне на панкреатита.

Какви храни да ядем, докато се възстановяваме от панкреатит?

Най-добрият избор на храна за страдащите от хроничен панкреатит са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения, обезмаслените/нискомаслените млечни продукти и постните парчета месо. Здравословните мазнини, като авокадо, зехтин, мазна риба, ядки и семена, могат да се консумират при внимателен контрол на порциите.

Какво причинява обострянето на панкреатита?

Панкреатитът се случва, когато панкреасът ви се раздразни и възпали (подуе). Това не е често срещано състояние. Съществуват множество причини, но основните виновници са камъни в жлъчката или тежка употреба на алкохол. Състоянието може да се обостри внезапно или да бъде дълготраен проблем, който може да доведе до трайни увреждания.

Добре ли са яйцата за панкреаса?

Можете ли да ядете яйца, когато имате панкреатит? Яйчните жълтъци са богати на мазнини, които организмът ви трудно усвоява, когато имате панкреатит. Вместо да ядете цяло яйце, изберете белтъци. Те са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини.

Могат ли яйцата да се използват при панкреатит?

Можете ли да ядете яйца, когато имате панкреатит? Жълтъците на яйцата са с високо съдържание на мазнини, които може да са трудни за храносмилане от организма ви, когато имате панкреатит. Вместо да ядете цяло яйце, изберете белтъци. Те са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини.

Как да прочистите панкреаса си?

КАК ДА ДЕТОКСИКИРАМЕ ПАНКРЕАСА? : Clean And Healthy … – Видеоклип №1 | Време за начало – 0:25

Добър ли е бананът при панкреатит?

Хранене с банани Бананите са един от най-популярните варианти за здравословна закуска, която можете да хапвате, докато сте в движение. Бананите са полезни за панкреаса, тъй като са противовъзпалителни, лесни за храносмилане, богати на фибри и благоприятстват здравето на червата и храносмилането.

Ще помогне ли пиенето на много вода при панкреатит?

Изберете диета, която ограничава мазнините и набляга на пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни и постните протеини. Пийте повече течности. Панкреатитът може да причини дехидратация, затова пийте повече течности през деня. Може да ви е от полза да държите със себе си бутилка с вода или чаша с вода.

Могат ли яйцата да причинят панкреатит?

Яйцата и средиземноморската диета Въпреки че мазните храни, като например яйчните жълтъци, няма да увредят панкреаса, те допринасят за високите нива на триглицеридите, които са често срещан рисков фактор за панкреатит.

Полезно ли е кафето при панкреатит?

Според проучване, публикувано в Digestive Diseases and Sciences, интензивната консумация на кафе може да е свързана с намален риск от панкреатит.

Колко дълго продължава обострянето на панкреатита?

При 80% от хората с остър панкреатит възпалението или се изчиства напълно, или се подобрява много в рамките на една до две седмици. Но понякога то води до сериозни усложнения, затова обикновено се лекува в болница.

Помага ли лимоновата вода при панкреатит?

Но постоянната киселинност може да бъде направо вредна за панкреаса ви. Според Лука дори една минута киселинност и киселинен рефлукс могат да окажат отрицателно въздействие върху панкреаса. Лимоновата вода сутрин може да бъде чудесно средство за справяне с киселините. Можете също така да поръсвате с лимонов сок салатите и храните си, за да предотвратите киселинността.

Кои упражнения са най-подходящи за панкреаса?

Проучванията потвърждават също, че практикуването на някои асани, като например Ардха Матсиендрасана (поза полуизвиване), съчетана с Данурасана (поза лък), Вакрасана (поза усукване), Матсиендрасана (поза полуизвиване), Халасана (поза плуг), притиска и компресира корема и помага за стимулиране на панкреатичните секрети или

Добри ли са бърканите яйца при панкреатит?

Можете ли да ядете яйца, когато имате панкреатит? Жълтъците на яйцата са с високо съдържание на мазнини, които може да са трудни за усвояване от организма ви, когато имате панкреатит. Вместо да ядете цяло яйце, изберете белтъци. Те са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини.

Предишна статия

Защо двойките търсят еднорози?

Следваща статия

На колко години е латинският език?

You might be interested in …

Можете ли да сложите картон, увит във фолио, във фурната?

Току-що е пристигнала горещата пица, но всички няма да са готови да ядат още тридесет минути. Какво трябва да направи една майка? Първата реакция на повечето хора е да плъзнат картоните във фурната, за да […]

Как да завършите шева без уред за подлепване?

Не е ли важно винаги да има детайли? Тази мисъл важи с особена сила за шиенето. Особено в областта на завършването на шевовете. Завършените шевове на всеки проект предотвратяват разплитането му и правят вътрешността му […]

На колко години е латинският език?

Една непочтителна, но вярна хронология от Тимъти Дж. 753 Г. ПР.Н.Е. Традиционната дата на основаването на град Рим от Ромул – измислен герой, който убил своя брат близнак Рем, населил града си с избягали затворници […]