1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какви са причините за вертикалните пукнатини в стените?

6 най-вероятни причини, поради които виждате пукнатини в стените си

Собствениците на жилища в Оклахома се сблъскват с доста често срещан проблем: появата на пукнатини по стените на домовете им. Определено е разочароващо и дори стресиращо да забележите нова пукнатина в стената. Вероятно се чудите какво означава това, колко сериозна е тя и дали означава, че се нуждаете от ремонт на основите.

Повярвайте ни, ние разбираме това чувство. В Edens Structural Solutions помагаме на собствениците на жилища в Оклахома да разберат причините за обезпокоителните пукнатини и да извършат ремонт на основите, за да могат отново да се радват на сигурна и здрава къща. За да ви помогнем да разберете какво се случва с вашия дом, съставихме този списък с най-честите причини за пукнатини по стените и как да разберете кога е време да се обърнете към експертите за професионална проверка.

1. Нормално улягане с течение на времето

С напредването на възрастта на една къща, собствениците на жилища могат да очакват нормално износване, включително и леко улягане. Когато това се случи, може да забележите пукнатини над вратите и прозорците.

Защо се случва:

Накратко, това се случва, защото нещата се движат. Земята под основите ви е склонна да се измества леко при промени във времето. Тези малки движения не са опасни, но могат да доведат до малки, невредими пукнатини в слабите места на стените – местата, където са поставени врати и прозорци.

Какво да направите:

Тънките пукнатини само на няколко места над вратите и прозорците могат да се залепят отново и да се боядисат, за да се възстанови естетиката на дома ви. Но ако забележите много пукнатини, по-дълбоки пукнатини или други проблеми, посъветвайте се с фирма за ремонт на основи.

2. Ново строителство

Ако домът ви е построен през последните няколко години, много е вероятно да забележите появата на малки пукнатини по стените.

Защо се случва това:

Тъй като е толкова свеж, новият дървен материал обикновено съдържа голямо количество влага. С изсъхването си тя има склонност да се измества малко. Това леко движение може да доведе до малки пукнатини в стените на дома, обикновено във фугите, където се съединяват листове гипсокартон.

Какво да направите:

Тези малки пукнатини вероятно не са повод за притеснение. Но е добре да изчакате домът ви да стане поне на една година, преди да се заемете с тях. Изчакването дава време на дървото да изсъхне напълно и да завърши незначителното си улягане. В този момент можете да залепите отново пукнатите фуги на гипсокартона и да пребоядисате.

Нуждаете се от помощ, за да познаете признаците на проблеми с основите? Нашият “Фоторъководство за често срещани проблеми с основите” е чудесно място за начало.

3. Домът остава празен

Често ли домът ви остава празен – може би защото е ваканционно жилище, имот под наем или нов дом, който е бил на пазара известно време, преди да го купите? Ако е така, може да забележите появата на пукнатини по стените и таваните.

Защо се случва това:

Редовният и надежден климатичен контрол не само осигурява комфорт в дома ви, но и поддържа гипсокартона в добро състояние. Когато едно жилище е оставено празно, липсата на климатичен контрол може да доведе до пукнатини в гипсокартона.

Какво да направите:

Тези пукнатини са козметичен проблем и обикновено могат да бъдат отстранени чрез повторно залепване на фугите на гипсокартона и пребоядисване. Но ако жилището е празно от много дълго време, е добре да се направи обстойна проверка от горе до долу, включително професионална проверка на основите.

4. Неправилно лепене на гипсокартон

Понякога строителите на жилища не са толкова внимателни, колкото биха могли да бъдат. Така че, ако се намирате в ново жилище или ако виждате пукнатини по стените на пристройка, която наскоро сте направили, възможно е те да са резултат от некачествено лепене на гипсокартон.

Защо се случва:

По време на монтажа панелите от гипсокартон се съединяват по шева с така наречената кал за гипсокартон. След това шевът се покрива с хартиена лента, а стената се довършва и боядисва. Ако шевът не е достатъчно запълнен и запечатан, лентата ще започне да се разлепва, оставяйки тънка пукнатина като доказателство за проблема.

Какво да направите:

Добавете малко домакинско лепило на гърба на лентата и я притиснете обратно на мястото й. Ако проблемът е широко разпространен, може да се наложи да залепите отново всички шевове, за да отстраните проблема напълно.

5. Теч

Ако пукнатините в стените ви показват промяна на цвета, например кафяви или жълто оцветени петна, тогава проблемът може да е резултат от повреда на водата в дома ви.

Защо се случва:

Течащите прозорци и покриви могат да причинят проникване на влага в стените на дома ви. Това води до намокряне, омекване и влошаване на състоянието на гипсокартона, което впоследствие води до напукване.

Какво да направите:

Преди да предприемете каквото и да било друго, открийте източника на теча и го поправете. След като ремонтът е завършен и няма вероятност от допълнителни щети от влагата, можете да замените повредения гипсокартон.

6. Увреждане на основата

За съжаление, пукнатините по стените и таваните могат да са резултат и от повреди в основата. Ако наблюдавате големи пукнатини, широки повече от четвърт инч, или други признаци, които ви карат да се притеснявате за основите си, определено е време да проверите дома си.

Защо се случва:

Съществуват редица причини за проблеми с основите, включително глина, най-често срещаният състав на почвата в Оклахома, некачествено строителство, увреждане на фундаментната плоча от вода и дори увреждане от термити.

Какво да направите:

За да запазите структурната цялост и стойността на дома си, проблемите с основите трябва да се решат от професионалист. Възложете проверка на основите и извършване на всички необходими ремонти възможно най-скоро, за да предотвратите задълбочаването на проблемите.

Притеснявате ли се за състоянието на основите си? Разгледайте нашето “Пълно ръководство за ремонт на основи за собственици на жилища”, за да научите повече за това как да се справите с настоящата ситуация.

Вид на пукнатините, които могат да се появят при повреда на основите

  • Пукнатини, които са по-широки от четвърт инч
  • Хоризонтални пукнатини
  • Големи пукнатини, простиращи се по диагонал от ъглите на вратите
  • Необичайно дълги пукнатини
  • Пукнатини по цялата къща
  • Пукнатини както от вътрешната, така и от външната страна на стените
  • Пукнатини на втория етаж на дома ви

Уверете се, че домът ви е сигурен с проверка на основите

Най-добрият начин да разберете дали пукнатините по стените ви се дължат на проблеми с основите е да се обърнете към експертите и да направите професионална проверка на основите. В Edens Structural предлагаме безплатна оценка на състоянието на вашия дом в Оклахома, за да знаете без съмнение какви стъпки да предприемете, за да гарантирате, че домът ви е безопасен.

Свържете се с нас за безплатна оценка – и си осигурете спокойствието, което идва от това да имате дом, който е конструктивно здрав и в отлична форма.

Може да се интересувате и от темите

Какво означава вертикална пукнатина в стената?

Ако стените в дома ви са измазани, правите вертикални пукнатини обикновено се образуват, когато мазилката се разширява при влажност и се свива при изсъхване. Те са нормални и обикновено са от типа пукнатини, които се срещат в новопостроени имоти.

Кога трябва да се притеснявам за пукнатини по стените?

Сериозни – пукнатини с ширина до 25 мм могат да бъдат признак за структурни повреди и трябва да бъдат проверени и поправени от професионалист. Много тежки – всяка пукнатина с широчина над 25 мм показва сериозни структурни повреди и ще се нуждае от основен ремонт, който може да включва подкопаване и възстановяване.

Какво причинява вертикалните пукнатини в гипсокартона?

Вертикалните и хоризонталните пукнатини по стените представляват само нормално съсъхване и свиване на дървената конструкция след строителството (и/или лоша техника на довършителните работи). Това са шевовете в листовете на гипсокартона, проявяващи се като пукнатини. Това са телеграфни изображения на проблеми с дограмата или проблеми с основите зад и под нея.

Как можете да разберете дали една пукнатина е структурна?

Както подсказва името, структурните пукнатини се появяват поради лоши строителни площадки, претоварване или лоша носимоспособност на почвата. . . . Предупредителни признаци за структурни пукнатини във вашата основа са: Пукнатини по стълбищните стъпала. Пукнатини по фундаментните плочи или греди. Вертикални пукнатини, които са широки в долната или горната част. Пукнатини с широчина 1/8″.

Как да поправите вертикални пукнатини в стените?

Как да поправяме пукнатини в гипсокартона – Sherwin-Williams – Видеоклип №1 | Време за начало – 0:05

Може ли една къща да се срути от пукнатини?

Може ли къщата да се срути от пукнатини? Да. Пукнатините са признак за структурна повреда. Дори сградата да не падне веднага, пукнатините ще отслабят структурната ѝ цялост.

Кое е по-лошо вертикални или хоризонтални пукнатини?

Простият отговор е “да”. Вертикалните пукнатини обикновено са пряк резултат от улягане на основите и те са по-често срещаните от проблемите с основите. Хоризонталните пукнатини обикновено са причинени от натиска на почвата и обикновено са по-лоши от вертикалните пукнатини.

Какво причинява косматите пукнатини в боядисаните стени?

Стените с остаряваща боя са склонни към появата на пукнатини, тъй като боята може да няма гъвкавост да се разширява или свива, когато е изложена на промени във влажността. Например, ако стената е изложена на пряка слънчева светлина или се намира в климатизирано помещение, могат да се появят космени пукнатини вследствие на разширяването и свиването.

Как да разберете дали къщата ви се руши?

Ще се срути ли къщата ми? пукнатини във външната част на къщата. Прозорци и врати, които стърчат – не се отварят или затварят плавно. Пукнатини в гипсокартона около тези стърчащи врати/прозорци. Дълги пукнатини или огъване на стените на мазето/площадката.

Дали пукнатините в стените показват структурен проблем?

Къщите на всякаква възраст се движат и изместват едва доловимо с течение на времето, а най-слабото място в една стена е най-вероятно да се напука. Стената е изградена от вертикални шпилки, които се простират от пода до тавана. Пукнатините на косъм по стените и вратите не означават структурен проблем; те трябва просто да се залепнат отново и да се боядисат.

Мога ли просто да боядисам космените пукнатини?

При по-дълбоки пукнатини на косъм може да искате да използвате пълнител, за да запълните пукнатините, преди да нанесете нов слой боя в засегнатата област. Ако обаче е засегната обширна област, ще трябва да изстържете боята и след това да шлифовате цялата област, за да изравните ръбовете, преди да нанесете нов слой боя.

Кои са първите признаци за проблеми с основите?

Топ 6 на признаците за проблеми с основитеДиагонални пукнатини по вътрешните стени. Външни пукнатини в тухлите на стълбищните стъпала. Врати, които се залепват или не се заключват. Разминаване или отделяне на външна облицовка. Движение на дървени облицовки/вградени елементи. Доказателства за движение на други вътрешни тела.

Какви са причините за появата на пукнатини по стените и таваните?

Има две основни причини за появата на пукнатини по тавана: Структурни повреди и естествено слягане, което се случва с остаряването на сградата. Пукнатините по тавана могат да бъдат причинени и от лошо изпълнение. Домът ви остарява.

Как да спрете напукването на стените?

Вграждайте подвижни фуги в хода на строителството. Разстоянието между тези фуги никога не трябва да надвишава 15 м при неармирани стени. Използвайте равнини на приплъзване – те позволяват на елементите на конструкцията да се приплъзват един спрямо друг, за да се намали напрежението в съседните материали.

Как да различите проблемите със слягането от тези с основите?

Разликата между улягането на основите и проблемите С разширяването и свиването на почвата е нормално дадена част от сградата да се премести с няколко сантиметра. Проблемът с основите, от друга страна, е по-сериозен въпрос и трябва да се наблюдава с изключително внимание.

Предишна статия

Как да възстановя съобщенията със звездички?

Следваща статия

Къде инвестират парите си милиардерите?

You might be interested in …

Защо двойките търсят еднорози?

Може и да не сте чували за това, но “ловът на еднорози” е най-новата тенденция сред двойките, които искат да подправят любовния си живот. С нарастването на популярността на “полиаморфните” връзки двойките търсят трети човек, […]

Разваля ли се уплътнителят за фугиране на плочки?

Изтича ли срокът на годност на уплътнителя? Запечатките на акрилна и латексова основа са на водна основа. Подобно на боята по своята консистенция и срок на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място, […]

Имат ли всички маршрутизатори бутон WPS?

Wi-Fi Protected Setup (WPS) е функция, с която се снабдяват много маршрутизатори. Тя е предназначена да улесни процеса на свързване към защитена безжична мрежа от компютър или друго устройство. ВАЖНО за модели с Android TV™ЗАБЕЛЕЖКА: […]