2 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какво е казал Бог за кучетата?

В предишните си опити да възстанови честта на католицизма (ако такава чест изобщо е съществувала) и да вкара Църквата в 21-ви век (или поне в 20-ти) Франциск заяви, че гейовете “имат дарове и качества, които могат да предложат на християнската общност”, и заяви, че еволюцията и Големият взрив не са в противоречие с вярата. Но сега той безсрамно ухажва много по-широк и страстен електорат: собствениците на кучета.

The New York Times съобщава, че Франциск, докато утешавал “разстроено малко момче, чието куче е починало”, му казал, че “раят е отворен за всички Божии създания”. Хуманното общество и организацията “Хора за етично отношение към животните” виждат в думите му “отхвърляне на консервативната римокатолическа теология, според която животните не могат да отидат в рая, защото нямат душа”. (В статията не се разглежда възможността нито едно същество да няма душа, тъй като душата е измислица на човешкото въображение).

Тази новина донесе голямо облекчение на собствениците на кучета, които се притесняват, че когато домашният им любимец умре, той просто е мъртъв. Междувременно безброй автори празнуват потвърждението на папата на това, в което са вярвали през цялото време – автори на книги като Кучешкият рай, Дори лошите кучета отиват в рая, Библейски доказателства, че животните отиват в рая, Студени носове пред перлените портии почти всичко, което Джак Уинц някога е написал.

Не успях да намеря нито една книга в Amazon, която да признава, че ако кучетата могат да отидат в рая, то те могат да отидат и в ада. (Ето няколко кандидати.) Също така никой не е разгледал практическите последици от кучетата в задгробния живот; предполагам, че няма много публика за заглавие като Да стъпваш върху кучешки лайна за вечността. Но християните, които обичат кучетата и вярват в рая, би трябвало да помислят за такива последици – преди всичко за това как хората ще се отнасят с кучетата в рая.

Свещените текстове дават няколко подсказки. Ето някои от многото споменавания на кучета в Библията на крал Джеймс:

Откровение 22:15: “Защото отвън са кучета, магьосници, блудници, убийци, идолопоклонници и всеки, който обича и лъже.”

Филипяни 3:2: “Пазете се от кучетата, пазете се от злите работници, пазете се от съобразителността.”

Притчи 26:11: “Както кучето се връща към повръщаното си, така и глупакът се връща към безумието си.”

Лука 16:21: “И искаше да се нахрани с трохите, които падаха от трапезата на богатия; освен това кучетата идваха и ближеха раните му.”

1 Царе 24:14: “След кого излезе израилският цар, след кого се гониш, след умряло куче, след бълха.”

Исая 56:10: “Неговите стражи [са] слепи: всички са невежи, всички са [неми] кучета, не могат да лаят; спят, лежат, обичат да дремят.”

2 Петрово 2:22: “Но им се случи според истинската притча: “Кучето се връща към бълвоча си, а измитата свиня – към бълвоча си в тинята.””

Разбира се, това не са препратки към истински кучета, а към хора. Това е обида – понякога хомофобска. Не съм библеист, но “куче” изглежда е вторият най-често срещан пейоратив в Библията след “курва”. Ако да бъдеш сравняван с (повръщащо) куче е най-лошото, което може да се получи, тогава какво казва това за начина, по който се отнасят към кучетата в рая? Любителите на кучета, които се радват на забележките на папа Франциск, трябва да се замислят дали посмъртното благополучие на домашния им любимец няма да се подобри, ако все пак не се изкачат на небето.

Може да се интересувате и от темите

Нечисти ли са кучетата в Библията?

Прасетата са нечисти както ритуално, така и като храна (Лев. 11:7), но кучетата са въплъщение на лакомията, чистачи, изпратени от Бога да разкъсват и поглъщат.

Каква е Божията цел за кучетата?

Той е знаел, че хората ще изпитват страдание и скъсани връзки, че животът им ще бъде сложен и объркан. Знаел е, че те ще се нуждаят от чист пример за вярност и състрадание. И знаеше, че ще имат нужда от някой, който да ги обича безусловно и винаги да ги посреща у дома. Затова Бог ни е дал кучета.

Какво има предвид Библията под кучета?

Какво е духовното значение на кучето в Библията? Кучетата обаче имат и положително духовно значение: в Библията се казва, че всички наши грехове могат да бъдат излекувани след изповед. И това се представя като куче, което облизва раните ни, за да ги излекува. … Кучетата са валиден символ на вярата, послушанието и верността.

Грехота ли е да имаш куче?

Не, по принцип не се смята за греховно, но някои средновековни правила (правила за монаси и монахини) забраняват на споменатите монаси и монахини да имат домашни любимци, тъй като тези същества могат да отвличат вниманието им от духовните въпроси.

Имал ли е Исус куче?

Не. Няма доказателства, че по онова време евреите са отглеждали домашни любимци. Имало е домашни животни, магарета, коне, крави, овце и работни кучета и всички те са допринасяли за ежедневния живот. Исус е роден в семейство от работническата класа и се е обучавал за дърводелец при баща си Йосиф.

Какво е казал Исус за животните?

Притчи 12:10, където се казва, че “праведният човек се грижи за здравето на животните си”. Матей 10:29, в което Исус определя врабчетата като животни, които не са ценени от хората, но които Бог все още познава и помни.

Какво казва Библията за кучетата като домашни любимци?

Откровение 22:15: “Защото отвън [са] кучета, и магьосници, и блудници, и убийци, и идолопоклонници, и всеки, който обича и лъже. ” Филипяни 3:2: “Пазете се от кучетата, пазете се от злите работници, пазете се от съобразителността. ” Притчи 26:11: “Както кучето се връща към повръщаното си, [така] глупакът се връща към безумието си. “

Имал ли е Исус домашен любимец?

Да, Исус е имал трима възрастни като домашни любимци (Петър, Яков и Йоан), но те всъщност са били най-близките Му ученици. Да, Исус е имал трима възрастни като домашни любимци (Петър, Яков и Йоан), но те всъщност са били най-близките Му ученици.

Иска ли Бог да имам куче?

Исус Христос не би одобрил бездетния брак. Бог не иска от мен да имам куче. Кое от тези две твърдения смятате, че папа Франциск каза по време на ежедневната литургия тази седмица в резиденцията си Санта Марта, където живее във Ватикана? Ако сте предположили, че “Бог не иска да имам куче”, сте наполовина прави.

Къде в Библията се говори за това, че кучетата ще отидат в рая?

Псалми 36:6 | Facebook.

Споменават ли се кучета в Библията?

Единственото споменаване на кучетата в целия Йоан е в глава 1, стих 2, където Исус казва, че е “светлината на живота”, което означава, че Бог го е изпратил да донесе светлина на онези, които са били заслепени от тъмнината. В резултат на това кучетата са върнати при своите хора.

Какво казва Бог за домашните любимци?

В Битие 9:3-4 Бог ни казва, че човек не може да отреже крайник на животно. В Изход Десетте заповеди ни напомнят, че трябва да се отнасяме с уважение и грижа към животните, особено към тези, които обработват земите ни.

Предишна статия

Как да запазите въздушната суха глина мокра?

Следваща статия

Каква е разликата между входа и изхода?

You might be interested in …

Може ли да се види диамант отстрани?

Тази публикация съдържа партньорски връзки. Ако използвате тези връзки, за да купите нещо, може да получа комисиона. Благодаря! Като сътрудник на Amazon също печеля от квалифицирани покупки. Много хора вече знаят, че трябва да разглеждат […]

Какъв вид подложка да се използва в душа?

Успешният монтаж на плочките зависи до голяма степен от вида на основата, върху която се залепват плочките. Независимо дали става въпрос за поставяне на плочки на стена, под или плот, използването на правилната основа е […]