1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какво е жълта дъга?

Дъгата е красиво явление, което има значение за различни религии и култури. Дъгите обикновено се появяват след буря или дъжд и са резултат от пречупената слънчева светлина, която попада върху дъждовните капки. Така се получава оптическият образ на дъгата. Въпреки че слънцето често грее след дъжд, условията невинаги са идеални, за да се получи дъга. Поради тази причина в много религии и култури дъгата се смята за специална.

Религиозно и културно значение на дъгата

Поради своята рядкост дъгата е от значение за много религии и култури. В християнството, дъгата е била видяна след Големия потоп, който Бог е стоварил върху Земята, за да изчисти греха и злото от света. Смята се, че появата на дъга след буря е знак, че Бог няма да унищожи света отново чрез потоп. Дъгата се споменава и в книгата Откровение, където тя е знак за второто пришествие на Исус Христос.

Навсякъде индианската култура, смисълът и значението на дъгата варират в зависимост от племето. Някои племена вярвали, че дъгата е мост между духовния и човешкия свят. Понякога това се нарича “мостът на дъгата”. Други племена са вярвали, че дъгите са символ на богините-лечителки. Индианците от племето чероки вярвали, че дъгите са изображение на подгъва на палтото на бога на Слънцето. Индианците маи имали сходно с християните вярване по отношение на дъгите, тъй като смятали, че след като светът им бил унищожен от огнен дъжд, появата на дъга означавала, че боговете вече не са гневни.

Има някои култури/религии, които вярват, че дъгата представлява елементите или посоките на Земята. В исляма, дъгата се състои само от четири цвята – син, зелен, червен и жълт, които съответстват на четирите елемента – вода, земя, огън и въздух. Будистите вярвали, че седемте цвята на дъгата представляват седемте континента на Земята. Древните араби приписвали появата на дъгата като дар от южния вятър.

В много култури дъгата е била знак за късмет или дар от боговете. Както мнозина знаят, в ирландската култура дъгата е синоним на неуловими гърнета със злато и леприкони. Полша също споделя същото вярване като Ирландия за гърнетата със злато в края на дъгата. В полската култура обаче гърнетата със злато са дар от ангелите.

В много култури дъгата е знак за пътища, послания или пратеници. В римската култура, дъгата се е смятала за пътя, по който е вървял богът пратеник Меркурий. В скандинавската традиция, дъгите се превръщат в път или мост, по който могат да преминат само прославени паднали воини, кралски особи или богове.

Макар че много религии и култури гледат положително на дъгите, има някои случаи, в които дъгите се разглеждат като отрицателни символи. В много от тези култури дъгите се свързват с тъмни духове или демони. В Хондурас и Никарагуа хората вярвали, че дъгите са знак на дявола и че ако погледнат дъга, върху тях ще се стовари проклятие. В културата на Амазония дъгите се свързват с по-малко желани духове, които причиняват спонтанни аборти и кожни заболявания.

Значение на цветовете на дъгата

Макар че дъгата има значение като цяло, всеки цвят има свое собствено значение.

Червено

Червеното е първата цветна дъга на дъгата и поради това има най-голяма дължина на вълната. В християнството тази дъга съответства на архангел Уриил, който олицетворява мъдростта и енергията. В съвременния будизъм и хиндуизъм червената дъга съответства на основната чакра или Муладхара, която е първата чакра, свързваща или “заземяваща” човешкото същество с физическия план.

Оранжев

Оранжевото е втората цветна дъга на дъгата. Тази дъга е смесица от цветовете преди и след нея – червено и жълто. В дъгата оранжевото олицетворява креативността и способността да се наслаждаваме на себе си. Въз основа на системата от чакри оранжевата дъга представлява Свадхистхана, която е енергията, свързана с плодородието, сексуалността и творчеството.

Жълто

Жълтото е третата цветна дъга на дъгата. Тази дъга се свързва с архангел Йофиел, който олицетворява блясъка на мъдростта и мислите. В рамките на дъгата жълтото представлява блясъка на слънцето. В системата от чакри жълтата дъга съответства на чакрата Манипура, която е седалище на човешкото его и личната сила, подобно на това как слънцето храни земята.

Зелено

Зеленото е четвъртата цветна дъга на дъгата. Тази дъга се свързва с архангел Рафаил, който се използва за лечение. В рамките на дъгата зеленото олицетворява здравето, богатството и любовта. В системата на чакрите зелената дъга представлява Анахата, която е сърдечната чакра, където се обработва способността да се дава и получава любов.

Синьо

Синият цвят е петата цветна дъга на дъгата. Тази дъга се свързва с архангел Михаил. Архангел Михаил е водач на всички архангели и олицетворява духовността. В рамките на дъгата синьото олицетворява връзката с водата и духовния свят. В системата от чакри синята дъга представлява Вишуда, която е гърлената чакра и способността за общуване с чистотата.

Индиго

Индиго е шестият цвят на дъгата. В рамките на дъгата цветът индиго представлява мост между съзнателния и подсъзнателния свят. В системата на чакрите индиговата дъга е Аджна чакра, която е представена от третото око и способността да се вижда невидимото на духовно ниво.

Виолетово

Виолетовото е седмата и последна цветна дъга на дъгата. Тази дъга се свързва с архангел Задкейл, който олицетворява милосърдието. В рамките на дъгата виолетовият цвят е смесица от червено и синьо и представлява достъп до въображението и Божественото вдъхновение. В системата на чакрите виолетовата дъга е чакрата Сахашара, която съвпада с точката, в която човешкото съзнание се свързва с Божественото или духовното съзнание.

Дъгите са едно от най-красивите явления, пропити с дълбока история, която обхваща всички култури и религии.

Може да се интересувате и от темите

Какво означава жълтото в дъгата?

Какво символизира всеки цвят на дъгата? Всеки от осемте първоначални цвята представляваше идея: розово – сексуалност, червено – живот, оранжево – лечение, жълто – слънце, зелено – природа, синьо – изкуство, индиго – хармония, виолетово – дух.

Има ли жълто в дъгата?

Цветовете на дъгата са червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Кои са 7-те цвята на дъгата?

Цветовете на дъгата са: Червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго, виолетово.

Кой номер е жълтият в дъгата?

Цветът на дъгата Цвят Дължина на вълната (nm)
Синьо 492 – 455
Зелено 577 – 492
Жълто 597 – 577
Оранжево 622 – 597

Какъв е цветът на Бог?

Защото синьото е цветът на Бога и Неговия морален закон (срв. Лука 9:35; Римл. 1:4). Тази символика се отнася до небето, което представлява небесния завет между Бога и цялото творение.

Какво е значението на цветовете на дъгата?

” Бейкър вижда дъгата като естествено знаме от небето, затова приема осем цвята за ивици, като всеки цвят има свое значение (горещо розово за секс, червено за живот, оранжево за изцеление, жълто за слънчева светлина, зелено за природа, тюркоаз за изкуство, индиго за хармония и виолетово за дух).

Какво означават цветовете на дъгата?

” Бейкър виждал дъгата като естествено знаме от небето, затова приел осем цвята за ивици, като всеки цвят има свое значение (горещо розово за секс, червено за живот, оранжево за лечение, жълто за слънчева светлина, зелено за природа, тюркоаз за изкуство, индиго за хармония и виолетово за дух).

Кой е най-големият цвят на дъгата Защо е така?

Светлината в червения цветови диапазон на спектъра винаги е на върха на дъгата поради ъгъла, под който се пречупва светлината. . .

Кои са 12-те цвята на дъгата?

Цвят на дъгата Цвят Дължина на вълната (nm)
Червено 780 – 622

Кой е бил любимият цвят на Исус?

Традиционно много християнски художници илюстрират Исус в сини и червени дрехи, за да подчертаят съответно божествената и човешката му природа. Църквата по същия начин обхваща синьото на небето и червеното на земята, съчетани с Божието богатство от злато и царствеността от пурпур.

Какво е истинското име на Исус?

Йешуа
Името на Исус на иврит е “Йешуа”, което се превежда на български като Исус Навин.

Има ли дъги с различен цвят?

BIV за всички цветове. Но не всички дъги притежават червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово в своите ленти. При определени условия много от тези нюанси просто не се появяват. Въпреки това дъгите се различават не само по оцветяване, но и по неочаквани характеристики като форма.

Какво казва Библията за дъгата?

Аз поставих дъгата си в облаците и тя ще бъде знак на завета между мен и земята. Ще си спомням за Моя завет между Мен и вас и всички живи същества от всякакъв вид. Никога повече водите няма да се превърнат в потоп, който да унищожи всичко живо.

Какъв е цветът на Бог?

“Бог е в цвета на дъгата, защото обича всички хора”, казва Хънтър, 7 г. Когато застанете пред Божия трон, Хънтър, ще видите дъга около него (Откровение 4:3). Познаваме дъгата като знак за Божието обещание да не унищожи отново Земята чрез потоп.

Какво е пълното име на Исус?

Какво е истинското име на Исус? Всъщност Йешуа е еврейското име на Исус. То означава “Йехова [Господ] е спасение. ” Английското изписване на Йешуа е “Joshua. ” Когато обаче се превежда от иврит на гръцки, на който е написан Новият завет, името Йешуа става Iēsous.

Предишна статия

Можете ли да пренареждате акрилен душ?

Следваща статия

Какво представлява Crista Galli?

You might be interested in …

Какви храни предизвикват панкреатит?

Това, което ядете, може да окаже огромно влияние върху начина, по който се чувствате, особено ако имате панкреатит – състояние, което възниква, когато органът, който произвежда храносмилателните ензими, се възпали. Кливландската клиника е академичен медицински […]

Какво представлява Crista Galli?

От средната линия на крибриформената плочка нагоре се издава дебел, гладък, триъгълен израстък – crista galli, наречен така заради приликата му с гребен на петел. Дългият тънък заден край на crista galli служи за прикрепване […]

Можете ли да направите спонтанен аборт и все пак да сте бременна с близнак?

Ранният ултразвуков преглед има много предимства, отчасти защото колкото по-рано вие и вашият лекар откриете, че имате повече от едно бебе, за което трябва да се грижите, толкова по-добри грижи ще можете да получите вие […]