1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какво могат да причинят твърде многото минерали?

Прегледано от Maryann Tomovich Jacobsen, MS, RD на април 02, 2014 витаминни добавки

В днешно време всичко – от бутилираната вода до портокаловия сок – изглежда съдържа повишено съдържание на витамини и минерали. Това може да звучи като начин да покриете хранителните си нужди, особено ако диетата ви не е особено добра. Но рутинното претоварване с витамини и минерали може да ви навреди.

Прекалено много витамин С или цинк може да предизвика гадене, диария и стомашни спазми. Прекалено много селен може да доведе до косопад, стомашно-чревни смущения, умора и леко увреждане на нервите.

Въпреки че повечето хора не получават мегадози, ако ядете обогатена зърнена закуска, хапвате енергиен бар между храненията, вечеряте обогатена паста и приемате ежедневна добавка, лесно можете да надвишите препоръчителния дневен прием на множество хранителни вещества.

Ето какво трябва да знаете, за да не прекалявате.

“Няма реално предимство да приемате повече от препоръчаните количества витамини и минерали.” — Йохана Дуайър, доктор по медицина

Хранителни добавки: Проверете дозата

Има вероятност неукрепените храни, които консумирате, да не са проблем. “Трудно е да се прекали само с храната”, казва Джохана Дуайър, доктор по медицина, старши научен сътрудник в Службата за хранителни добавки към Националния институт по здравеопазване.

Затова трябва да помислите за добавките, които приемате, и за обогатените храни и напитки.

“Повечето хора не осъзнават, че няма истинско предимство да се приемат повече от препоръчаните количества витамини и минерали, и не признават, че може да има недостатъци”, казва Дуайър.

“Ако приемате добавка, придържайте се към такава, която е не повече от дневната стойност”, казва Дуайър. (Дневната стойност е количеството витамин или хранително вещество, което човек трябва да получава за оптимално здраве.)

Посъветвайте се с Вашия лекар за всички добавки, които приемате, включително витамини и минерали, както и за дозата, която приемате. По този начин Вашият лекар може да Ви помогне да поддържате дозите в безопасни граници.

“Ако приемате основен мултивитамин, не е необходимо да се страхувате, че приемате твърде много”, казва д-р Андрю Шао, старши вицепрезидент по научните и регулаторните въпроси на Съвета за отговорно хранене, търговска група на индустрията за хранителни добавки.

“Повечето мултивитамини имат толкова широка граница на безопасност, че дори когато ги комбинирате с обогатени храни, това няма да доведе до припадък”, казва Шао.

Невидими признаци, че приемате твърде много

“Не съм виждал човек от улицата, който да приема токсично ниво на витамин А или D – това е много необичайно”, казва д-р Дейвид Кац, директор на Изследователския център за превенция към Йейлския университет в Ню Хейвън, КТ, чиято медицинска практика е специализирана в областта на храненето. “По-вероятно е да видя човек с по-високо от оптималното ниво на дозиране на добавки.”

Учените все още не знаят дали рутинното приемане на малко повече витамин или минерал (за разлика от мегадозата) е проблем, казва Кац.

“Възможно е да има признаци на безпокойство, но те са много фини”, казва той.

Тези сравнително леки симптоми могат да включват затруднения със съня или концентрацията, проблеми с нервите като изтръпване или мравучкане или чувство на раздразнителност – в зависимост от хранителното вещество, което е превишено.

По-голямото притеснение, казва Кац, е, че “обогатяваме хранителните продукти с прекомерно количество”.

Той казва, че производителите са изместили фокуса си от това, което са премахнали от храната – като например мазнините, захарта или солта – към това, което добавят, независимо дали става въпрос за витамин D, пробиотици или омега-3 мазнини – каквото хранително вещество е на мода.

“Когато все повече и повече храни се обогатяват, за потребителите става невъзможно да знаят каква доза получават през деня”, казва Кац. “Клиницистите трябва да осъзнаят, че заради тази практика може да въведем нови хранителни дисбаланси.”

Три хранителни вещества, които трябва да се наблюдават

Дуайър казва, че витамин D, калцият и фолиевата киселина са три хранителни вещества, от които може да получите твърде много, особено чрез хранителни добавки.

Възрастните, които редовно надвишават значително безопасната горна граница от 4000 международни единици (IUs) дневно за витамин D, могат да се окажат със сериозни сърдечни проблеми.

Фолиевата киселина се добавя към обогатените зърнени продукти – бяло брашно, макаронени изделия, ориз, хляб и зърнени храни – за да се предотврати появата на вродени дефекти при бебетата, дължащи се на недостиг на фолиева киселина при бременните жени. Въпреки че обогатяването с фолиева киселина е намалило броя на вродените дефекти с 25 % до 50 %, то може да създаде други здравословни проблеми при хората, които получават твърде много.

Не е трудно да си набавяте редовно повече от 1000 микрограма фолиева киселина дневно (безопасната горна граница за възрастни) от обогатените храни и хранителни добавки. По този начин може да се скрият признаците на недостиг на витамин В12 при възрастните хора. Дефицитът на витамин В12 понякога може да доведе до трайно увреждане на нервите, ако не се лекува.

Не е необходимо да се притеснявате за храните, които са естествено богати на фолат.

“Повечето хора вече могат да си набавят достатъчно фолиева киселина, без да се налага да разчитат на хранителни добавки”, казва Дуайър.

Всъщност, казва тя, “повечето хора нямат проблем [с набавянето на твърде много витамини или минерали], ако започнат с храната, която е най-здравословният и безопасен начин да си ги набавят”.

Източници на информация

Johanna Dwyer, DSc, RD, старши научен сътрудник по хранене, Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health; професор по медицина (хранене) и обществено здраве, Tufts University School of Medicine.

Дейвид Кац, MD, MPH, директор на Центъра за изследване на превенцията към Йейлския университет; доцент по обществено здраве в Медицинския факултет на Йейлския университет.

Андрю Шао, д-р, старши вицепрезидент, научни и регулаторни въпроси, Съвет за отговорно хранене.

NIH Office of Dietary Supplements, информационни листове за хранителните добавки.

Институт по медицина: “Диетични референтни количества за калций и витамин D”.

Може да се интересувате и от следните теми

Може ли да имате твърде много минерали?

Във високи дози всичките девет микроелемента могат да бъдат токсични за хората. Като цяло минералната токсичност се получава, когато човек случайно консумира твърде много от някой минерал, както при пиенето на океанска вода (натриева токсичност), или е прекомерно изложен на промишлени замърсители, битови химикали или някои лекарства.

Как минералите могат да бъдат вредни за хората?

Токсичните минерали са тези минерали, които представляват определен риск за общественото здраве. Сред тези минерали са азбестът и силициевият диоксид. Най-често срещаните заболявания, причинени от токсични минерали, са ракът и неврологичните разстройства. Токсичните ефекти на някои минерали, като олово или живак, могат да бъдат необратими, ако не се лекуват.

Кои минерали са опасни във високи дози?

Например магнезият може да причини диария при дози над 400 mg/d; фосфорът може да причини диария при дози над 750 mg/d и леко гадене и повръщане при по-ниски дози; желязото може да причини запек, гадене и повръщане, намалено усвояване на цинка и претоварване с желязо при хемохроматоза; цинкът може да причини гадене и повръщане,

Какви заболявания могат да причинят минералите?

Нарушенията, при които често възникват проблеми с минералния метаболизъм, включват: Нарушения на фосфорната обмяна: Хипофосфатемия. . . . Нарушения на калциевия метаболизъм: Хиперпаратиреоидизъм. Нефрокалциноза: Нефрокалцинозата е причината за появата на калциноза. Псевдохипопаратиреоидизъм. Хиперкалциемия. Остеопороза. Движение – непредсказуемо или отривисто. Камъни в бъбреците. Млечно-алкален синдром.

Могат ли минералите да бъдат токсични?

Всички микроелементи са токсични при високи нива; някои минерали (арсен, никел и хром) могат да бъдат канцерогени. Не е ясно дали хромът трябва да се счита за съществен (задължителен) микроелемент (1.

Какво се случва, ако в организма ви има твърде малко минерали?

Минералите са специфични видове хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Недостигът на минерали възниква, когато организмът ви не получава или не усвоява необходимото количество от даден минерал. Недостигът на минерали може да доведе до различни здравословни проблеми, като например слаби кости, умора или намалена имунна система.

Могат ли минералите да се натрупват в тялото ви?

Минералите могат да се натрупват в организма, като те могат да бъдат токсични и да предизвикат вредни ефекти. За да избегнете тази възможност, никога не приемайте отделни минерални добавки, освен ако не са предписани от Вашия лекар. Също така се уверете, че хранителните добавки, които съдържат минерали, се съхраняват на безопасно място, така че децата да не могат случайно да ги изядат.

Можете ли да приемате твърде много магнезий?

Твърде многото магнезий от храните не е проблем за здравите възрастни. Същото обаче не може да се каже за хранителните добавки. Високите дози магнезий от хранителни добавки или лекарства могат да предизвикат гадене, коремни спазми и диария.

Може ли приемането на твърде много магнезий да ви навреди?

Въпреки че е важно да си набавяте достатъчно количество магнезий, имайте предвид, че приемът на прекомерни количества магнезий от хранителни добавки или лаксативи и антиациди, продавани без рецепта, може да доведе до повишени нива на магнезий в кръвта, което може да доведе до ниско кръвно налягане, сънливост, мускулна слабост, забавено дишане и дори смърт.

Какво представлява минералната дистрофия?

Минералната дистрофия е дегенерация на тъканите, дължаща се на заболяване или недохранване, най-вероятно в резултат на наследственост.

Как да разберете дали имате недостиг на минерали?

Какви са симптомите на недостиг на минерали? запек, подуване на корема или болки в корема. намалена имунна система. диария. неравномерен сърдечен ритъм. загуба на апетит. мускулни спазми. гадене и повръщане. изтръпване или мравучкане в крайниците.

Може ли твърде много хранителни добавки да бъдат вредни?

Но рутинното получаване на прекомерно количество витамини и минерали може да ви навреди. Прекалено много витамин С или цинк може да предизвика гадене, диария и стомашни спазми. Прекалено много селен може да доведе до косопад, стомашно-чревни разстройства, умора и леко увреждане на нервите.

Какво правят минералите с тялото ви?

Вашето тяло използва минералите за много различни дейности, включително за поддържане на правилното функциониране на костите, мускулите, сърцето и мозъка. Минералите са важни и за производството на ензими и хормони. Съществуват два вида минерали: макроминерали и микроелементи. Нуждаете се от по-големи количества макроминерали.

Може ли да се предозира с минерални добавки?

Да, възможно е да се предозира с някои витаминни или минерални добавки, а ежедневното приемане на твърде много от някои от тях (например твърде много желязо или витамин А) може да доведе до здравословни проблеми.

Какви заболявания се причиняват от липсата на витамини и минерали?

Видове витамини Заболявания, свързани с недостиг на витамини
В12 (цианокобаламин) Анемия
С (аскорбинова киселина) Скорбут
D (калциферол) Рахит
К (филохинон) Прекомерно кървене вследствие на нараняване

Предишна статия

Можете ли да пренареждате акрилен душ?

Следваща статия

Какво представлява Crista Galli?

You might be interested in …

Какво представлява Crista Galli?

От средната линия на крибриформената плочка нагоре се издава дебел, гладък, триъгълен израстък – crista galli, наречен така заради приликата му с гребен на петел. Дългият тънък заден край на crista galli служи за прикрепване […]

Можете ли да използвате Flex Seal за дървета?

Уплътнител за кастрене или боя за кастрене, е просто водоустойчив продукт на петролна основа, който се “рисува” върху откритата част на клон или клон след подрязването му. Идеята е, че нанасянето работи като своеобразна “превръзка”, […]

На колко години е латинският език?

Една непочтителна, но вярна хронология от Тимъти Дж. 753 Г. ПР.Н.Е. Традиционната дата на основаването на град Рим от Ромул – измислен герой, който убил своя брат близнак Рем, населил града си с избягали затворници […]