31 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Какво означава да се забиеш и да се изплъзнеш на глината?

Да се набразди гърне или парче глина означава да се надраскат следи от издълбаване като част от съединяването на глинени парчета. Това се прави преди нанасянето на каша и съединяването на парчетата. Процесът често се нарича “изпичане и приплъзване”. Например, можете да кажете: “Аз забих и плъзнах стомната, преди да съединя дръжката ѝ с нея.”

Набиване на точки, за да съедините парчетата

Забиването е ключова част от свързването на едно парче глина към друго. Често срещана задача е прикрепването на дръжка към чаша или буркан, прикрепването на украса към парче или съчетаването на намотки. Възможно е простото им сродяване чрез физическо смесване, докато глината е все още мека и влажна. Но ако не са здраво съединени, те могат да се разпаднат, когато изсъхнат или бъдат изпечени в пещта. Опитите за срастване могат също така да ги деформират, което е особено голям проблем за по-деликатните дръжки или декорации.

Вместо това можете да оформите парчетата поотделно и след това да използвате техниката за издълбаване и приплъзване, за да ги прикрепите, докато те са втвърдени във формата си, но все още достатъчно влажни, за да могат да се издълбаят или издълбаят. Приплъзването е смес от глина и вода, която се използва за залепване на съединението. След това изделието се изсушава, докато стане сухо до кости, преди изпичането му в бисквитена мазилка.

Инструменти за набраздяване

Можете да закупите инструменти за изрязване, направени специално за керамика. Въпреки това можете да използвате почти всеки остър предмет за точкуване. Може да се използва игла, карфица, вилица, гребен, остър молив или клечка за хранене. За малки предмети можете дори да използвате четка за зъби, за да забиете и да приплъзнете едновременно. Просто се нуждаете от инструмент, който да издълбае драскотини, достатъчно дълбоки, за да поемат хлъзгавината и да позволят на парчетата да се съединят здраво, след като изсъхнат и бъдат изпечени.

Техника за нанасяне на точки за керамика

Ще трябва да набраздите основния си предмет и това, което прикрепяте към него. Трябва да отбележите или маркирате точното място, където ще ги съедините. След това използвайте инструмента за зачертаване, за да направите кръстосани знаци върху всеки от обектите. Не искате тези следи да излизат извън зоната на съединяване, защото в противен случай ще се виждат след изсъхване и изпичане.

След като и двата обекта са набраздени, върху едната или двете набраздени зони се нанася слип и обектите се притискат един към друг. Някои грънчари използват само вода или дори плюнка, вместо да използват слип, съставен от комбинация от глина и вода. Някои използват и разтвор от оцет и вода.

След като прикрепите двата обекта, почистете мястото, за да отстраните излишния слип с четка за рисуване или гъба. Трябва да се внимава, за да се даде време на съединените части да се слеят. Някои хора го увиват в пластмаса или го оставят във влажна стая за един ден, така че да се слеят и двете части да са еднакво мокри и сухи. Този период от време позволява на влагата да се изравни между частите. След това продължете със сушенето, за да изсъхне докрай, преди да стреляте.

Може да се интересувате и от темите

Как се изпича глина?

Подхлъзване, точкуване и смесване (основни техники за работа с глина) – Видео №1 Подхлъзване. При него се взема или вода, или можете да вземете някаква много мокра глина, каквато имам, и да я поставите върхуМоже да се приплъзне. То е като вземете или вода, или можете да вземете малко много мокра глина, която имам, и да я поставите върху повърхността. Това действа почти като лепило. Следващото нещо, което искате да направите, е да смесите глината. | Време за започване – 0:08

Какво е хлъзгането на глината?

Хлъзгането (съществително) е втечнена суспензия на глинени частици във вода. Слипингът има по-голямо съдържание на глина от другия си близък роднина – ангобата. Обикновено слипът е с консистенцията на гъста сметана. Слипсът често се използва за декорация. Тя може да бъде оставена в естествения цвят на глината, от която е направена, или да бъде оцветена с оксиди.

Защо е важно глината да се набраздява и приплъзва?

Парчетата глина, които са по-сухи и по-твърди или които искате да съедините, без да смесвате или променяте формите им, традиционно трябва да бъдат набраздени и слипирани (или слипирани и набраздени). При този процес се използва слип – течна смес от глина и вода, която помага за заваряването на парчетата.

Необходимо ли е да приплъзвате и залепвате въздушно суха глина?

Когато работите с въздушно суха глина, не забравяйте, че парчетата с дебелина по-голяма от ¼” са по-издръжливи и по-малко крехки от по-тънките парчета. Когато съединявате две парчета заедно, набраздете или загрубейте двете повърхности, след което нанесете хлъзгав слой, преди да ги притиснете здраво.

Какво означава фаянс в грънчарството?

Фаянс, керамика, която не е изпечена до степен на остъкляване и поради това е леко пореста и по-груба от фаянса и порцелана. Тялото може да бъде изцяло покрито или украсено със слип (течна глинена смес, която се нанася преди изпичането), или да бъде глазирано. Съществуват два основни вида глазиран фаянс.

Кои са четирите S в глината?

4-те S-та 1. Хлъзгане (или вода) 3. Залепване 4.

Какво представляват точките и хлъзгането?

Да забиете гърне или парче глина означава да надраскате по него следи от люкове като част от съединяването на глинени парчета. Това се прави преди нанасянето на каша с четка и съединяването на парчетата. Процесът често се нарича “забиване и приплъзване”. ” Например можете да кажете: “Забих и приплъзнах стомната, преди да съединя дръжката ѝ с нея. “

Какво е глина за зелени изделия?

Greenware е неизпечена глинена керамика, която се отнася до етап от производството, когато глината е предимно суха (твърда кожа), но все още не е изпечена в пещ. Greenware може да бъде в някой от етапите на сушене: мокър, влажен, мек, твърд като кожа, твърд като кожа, твърд като кожа, сух и сух като кост.

Лесно ли се чупи глина, изсъхнала на въздух?

Недостатъкът на изграждането с въздушно суха глина е колко крехка може да бъде тя. Тънките допълнения като крака, пръсти и уши лесно се чупят. Използването на неща като тел, чистачки за тръби или дюбели за пръсти, дълги тънки крака или мигли може да предотврати толкова лесното чупене на тези части.

Можете ли да рисувате въздушно суха глина, преди да е изсъхнала?

Можете ли да рисувате въздушно суха глина, преди да е изсъхнала? Краткият отговор е: не, не трябва. Ако боядисвате въздушно суха глина, преди да е изсъхнала, това може да доведе до лека деформация на глината в областта, където сте я боядисали. Боята може също така да доведе до неравномерно изсъхване на глината, което от своя страна може да причини пукнатини, ако нямате късмет.

Може ли да се подхлъзнете и да нанесете отпечатък върху въздушно суха глина?

Докато глината е мокра, към въздушно сухата глина може да се добави вода, за да се омекотят или съединят парчетата. За да направите слип, смесете заедно глината и водата, докато се получи консистенция на гъста сметана. С Air-Dry Clay можете да използвате повечето традиционни техники за извайване на глинени фигури, като навиване на спирала, поставяне на плочи, притискане, забиване и заваряване.

Каква е разликата между глинени и каменни изделия?

Фаянсът е ронлива, богата на желязо глина, която се изпича при сравнително ниски температури, от около 1300 градуса F до 2120 градуса F. Каменната керамика е по-твърда и по-плътна от фаянса и се изпича при по-високи температури – около 2100-272 градуса по Целзий.

Какво представлява глазирането в керамиката?

Глазурите са течна суспензия от фино смлени минерали, която се нанася върху повърхността на керамични изделия, изпечени на бисквит, чрез четкане, изливане или потапяне. След като глазурата изсъхне, изделието се вкарва в пещ и се изпича до температура, при която съставките на глазурата се разтопяват заедно, за да образуват стъкловидна повърхност.

Защо се клиновидна глина?

Клинването прави глината по-податлива, осигурява еднаква консистенция и премахва въздушните джобове, както и малките твърди места в глината, преди да я използвате или да я използвате повторно за даден проект. Когато възстановявате глината, заклинването гарантира, че цялата глина е включена заедно. Клинирането на глината преди хвърляне прави глината по-еластична.

Какво е грог в керамиката?

Глината е суровина, която съдържа голямо количество силициев диоксид и алуминий и може да се добавя към глинени тела за увеличаване на здравината и/или текстурата. В резултат на това грънчарите, които работят на колело, често предпочитат глина с малко или никаква гроздова смес, или ако все пак решат да добавят гроздова смес, обичат да използват гроздова смес с по-малък размер на окото.

Предишна статия

Как се почиства пластилиновата глина?

Следваща статия

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

You might be interested in …

Реални ли са оръжейните дронове?

През последните няколко години цената на потребителските безпилотни летателни апарати намаля значително и някои собственици се замислиха дали да не оборудват безпилотните си превозни средства с оръжия. Неотдавна се появиха видеоклипове, показващи хора, които правят […]

Кои пластмаси не са безопасни за микровълнова печка?

Когато търсите информация за безопасността на пластмасата при микровълнова печка, резултатите могат да бъдат различни и често пъти доста трудни за разбиране. Нека внесем яснота по темата, като определим какво е пластмаса тип 5 и […]

Как се почиства пластилиновата глина?

Независимо дали сте опитен глинар, или начинаещ, вероятно сте изпитвали разочарованието от праха, мръсотията и космите, които се забиват в трудната ви работа. Ще видите, че петънцата и космите изпъкват като болка на светлите цветове, […]