2 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Кой щат има най-високите природни ресурси в Нигерия?

Нигерия е огромна държава, богата на природни ресурси. Икономиката на Нигерия силно зависи от тези ресурси, поради което те са огромна част от ежедневието на много хора, особено на тези, които работят в промишлената сфера. Ето списък на природните ресурси в Нигерия и тяхното местонахождение, както и интересни факти за тях.

Списък на природните ресурси в Нигерия

Снимка: wikimedia.org
Източник: UGC

Минералните ресурси на планетата са всички полезни изкопаеми, които човечеството добива. Наличните ресурси, които са подходящи за промишлена употреба, се наричат минерална ресурсна база. А днес се използват над 200 вида минерални суровини.

Природните минерали се превръщат в ресурси едва след като се овладее техният добив и използването им в промишлеността и икономиката.

Какво представляват природните ресурси?

Природните ресурси обикновено се определят като източници на богатство, които се появяват в природата и се използват от хората. Те имат няколко класификации, които се основават на различни принципи. Най-популярната от тях е възобновяемостта – според нея природните ресурси се класифицират като възобновяеми и невъзобновяеми. Ето примери за природни ресурси: възобновяемите ресурси са животните и растенията, а невъзобновяемите ресурси са минералите, почвите и изкопаемите горива. Невъзобновяемите ресурси обикновено се намират в много ограничени количества и на Земята може да отнеме векове, за да произведе нови. Ето защо невъзобновяемите ресурси се ценят най-много.

4 причини, поради които Ондо е благословен от Бога повече от всички останали щати в Нигерия

Ресурсите могат да бъдат класифицирани и според начина им на използване. Според тази класификация има минерални и селскостопански ресурси. В днешната ни статия ще разгледаме минералните и селскостопанските природни ресурси в Нигерия. Ще научите къде в страната можете да намерите двата вида ресурси.

Минерални ресурси в Нигерия и техните местоположения

Основният въпрос в Нигерия в днешно време е – къде да намерим минерални ресурси? Те наистина могат да подобрят икономиката на страната, тъй като обикновено се използват за търговия и износ. Ето списък на най-често срещаните минерални ресурси в Нигерия и щатите, в които обикновено могат да бъдат открити:

 • Битум – Лагос, Едо, Ондо, Огун.
 • Въглища – Ондо, Енугу.
 • Нефт и газ – Akwa Ibom, Abia, Bayelsa, Edo, Delta, Rivers, Imo.
 • Злато – Edo, Ebonyi, Kaduna, Ijesha, Oyo.
 • Желязна руда – Benue, Anambra, Kogi State, Kwara, Delta State.
 • Олово и цинк – Ebonyi, Benue, Ogoja, Kano.
 • Сол – Akwa Ibom, Abia, Ebonyi, Cross River.
 • Олово – Jos, Bauchi.

Щати, в които се среща варовик в Нигерия

Списък на природните ресурси в Нигерия

Снимка: unsplash.com
Източник: UGC

Селскостопански ресурси в Нигерия и тяхното местоположение

Земеделските ресурси са изключително важни за икономическите цели на страната, също както минералните ресурси. Те се използват не само за износ и търговия, както минералните, но и могат да се консумират директно от нигерийците. Ето списък на важните селскостопански ресурси в страната и щатите, в които можете да ги намерите:

 • Какао – Едо, Анамбра, Имо, Куара, Ондо, Огун, Осун, Ойо.
 • Кафе – Kwara, Bauchi, Osun.
 • Памук – Катсина, Кано, Нигер, Куара, Сокото.
 • Фъстъци – Ebonyi, Katsina, Sokoto, Kano, Niger.
 • Орех Кола – Огун, Ойо, Осун, Куара.
 • Маслодайна палма – Akwa Ibom, Imo, Anambra, Oyo, Aba.
 • Плантаин – Огун, Ойо, Осун.
 • Каучук – Делта, Крос Ривър, Огун, Едо.
 • Захарна тръстика – Сокото.
 • Дървен материал – Едо, Огун, Делта.

ПРОЧЕТЕТЕ И ДРУГО: Възобновяеми енергийни ресурси и технологии в Нигерия

Значение на минералните ресурси в Нигерия, за които трябва да знаете

Най-интересните факти за минералните ресурси на Нигерия

Както виждате, Нигерия е благословена с много природни богатства, които са основният източник на доходи в страната. В Нигерия има огромно количество различни природни ресурси. Минералните ресурси могат да бъдат открити в земната кора и, както вече установихме, имат огромна икономическа стойност. По-долу можете да прочетете някои вълнуващи факти за нигерийските минерални ресурси.

 1. Първоначалното откриване на въглищата – популярния нигерийски минерален ресурс – е от 1909 г. То е открито в Енугу. През 1918 г. изследователите започват да откриват още въглища в мината Огубате. Според проучванията нигерийските въглища заемат високо място сред най-добрите въглища в света, тъй като съдържат малко количество сяра и пепел. Това означава, че нигерийските въглища са екологично чисти. Нигерия разполага с около три милиарда тона въглища, които се съхраняват в седемнадесет находища, и има около 600 тона въглищен резерв.
 2. Основният източник на нигерийската икономика е петролът. Първоначално този ресурс е открит през 1959 г. в Олоибири, щата Байелса. В днешно време ежедневно се добиват цели 2,5 млн. барела нефт, а запасите от газ са 180 трилиона кубични метра.
 3. Един от минералните ресурси, които имат най-голямо търсене в Нигерия, е каменната сол. Каменната сол е комбинация от готварска сол, сода каустик, хлор, водороден пероксид и различни други материали. Понастоящем в Нигерия се съхраняват 1,5 милиона тона каменна сол.
 4. Смята се, че в Нигерия има 10 милиона тона олово/цинк. Щатите, които произвеждат този материал, са Енугу, Абуджа, Крос Ривърс, Кано и други. Източната и централната част на Нигерия е най-богата на олово/цинк – там има около 5 млн. тона от този ресурс.
 5. През 1979 г. е създадена Нигерийската национална компания за желязна руда. Днес се твърди, че в страната са налични 3 млрд. тона желязна руда. Снабдяването с този материал се осъществява в щати като Енугу, Абуджа, Нигер и Коги. Интересен факт е, че в Нигерия има две компании, които произвеждат стомана. В момента те не функционират. Едното от тях се намира в Аладжа, щата Делта, а другото – в Аджаокута.
 6. Какво става със скъпоценните камъни в Нигерия? Вярвате или не, но в днешно време в страната има много скъпоценни камъни и Нигерия може да се гордее с тях, тъй като те се считат за едни от най-добрите в света. Щатите, в които най-често можете да намерите скъпоценни камъни, са Баучи, Плато и Кадуна. Видовете скъпоценни камъни, които могат да се намерят, са рубин, изумруд, сапфир и други.
 7. Битумът е материал, който често се използва при строителството на пътища. В Нигерия той е проучен за първи път през 1905 г. Битумът се използва широко за изграждане на пътища в следните щати: Огун, Едо, Ондо и Лагос. Запасите от битум в Нигерия са големи – те са два пъти повече от съществуващите запаси от суров петрол. Разбира се, те са и широко експлоатирани.
 8. Гипсът е ресурсът, който помага на нигерийците да произвеждат цимент, креда и ПОП (парижки гипс), за да ги използват в строителството. Понастоящем в Нигерия има около 1 милиард запаси от гипс. Щатите, които произвеждат този материал, са Едо, Делта, Гомбе и Коги, както и някои други.
 9. Минералният ресурс, наречен талк, може да бъде открит в щати като Коги, Ойо, Осун и Нигер, както и в няколко други. Нигерийските залежи на талк се оценяват на 4 милиарда тона. Единственият съществуващ нигерийски завод за талк е RMRDC, което означава Raw Materials Research Development Council (Съвет за изследване на суровините).
 10. Бентонитът и баритът са основни заместители на калта, които могат да се използват за сондиране на нефтени кладенци. Предполага се, че в Нигерия има 700 милиона тона бентонит, който се намира в следните държави: Борно, Плато и Адамава. От друга страна, 7,5 млн. тона барит се намират в щатите Баучи и Тараба.

Списък на щатите в Нигерия, в които се намира злато

Няма съмнение, че Нигерия е страна, която е наистина богата и разнообразна на природни ресурси. Въпреки това трябва да се имат предвид някои неща. На първо място, преди да получи независимост Нигерия, много природни ресурси са били изпратени в чужбина и това е основната причина те сега да са в доста лошо състояние. Второ, хората, които работят с природните ресурси на Нигерия, трябва да са наясно, че много от тях са невъзобновяеми, и трябва да се подходи отговорно и разумно, когато става въпрос за използването на тези ресурси, за да се запазят някои от тях за следващите поколения нигерийци.

ПРОЧЕТЕТЕ И ДРУГО: Най-богатите африкански държави по отношение на природните ресурси

Може да се интересувате и от темите

Кой щат има най-големи ресурси в Нигерия?

Плато е щатът в Нигерия, който има най-много минерални залежи, следван от щатите Кадуна и Насарава. Щатът Плато има 22 регистрирани минерални ресурси, което е най-високото ниво досега, докато по-късните щати имат по 20. Не са пропуснати и други щати като Сокото, Тараба, Ойо, Ондо.

Какви са природните ресурси на всеки щат?

S/N ЩАТИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ
1 Абия Злато, олово/цинк, варовик, нефт/газ и сол
2 Абуджа Каситерит, глина, доломит, злато, олово/цинк, мрамор и танталит
3 Adamawa Бентонит, гипс, каолин и магнезит
4 Akwa Ibom Глина, олово/цинк, лигнит, варовик, нефт/газ, сол и уран

Кой щат разполага с най-много природни ресурси?

Повечето от ресурсите се намират в Тамил Наду, Ориса, Утар Прадеш, Андхра Прадеш, Керала и Асам. Незначително количество ресурси се намират в Джаркханд, Карнатака, Мадхя Прадеш, Махаращра, Мегхалая, Раджастан и Западен Бенгал.

В кой щат има най-много минерални ресурси?

Номер 1: НевадаСтойност на минералната индустрия: 7. 65 млрд. долара. Процент от общата стойност на САЩ: 10,26. Основни минерали по ред на стойността: Злато, мед, пясък и чакъл (строителство), камък (натрошен), сребро.

В кой щат в Нигерия има злато?

Щат Осун
Находища на злато се намират в Северна Нигерия, най-вече край Мару, Анка, Малеле, Цохон Бирнин Гвари-Квага, Гурмана, Бин Яури, Околом-Догондаджи и Ипериндо в щата Осун.

В кой щат се намира диамантът в Нигерия?

Диамантът е много рядък скъпоценен камък и не се среща много в Нигерия. Значително количество диаманти се намират в щата Катсина и рядко малки находища в няколко части на Северна Нигерия.

Кой е водещият природен ресурс в Нигерия?

Водещият природен ресурс на Нигерия е петролът. Нефтът представлява най-голямата част от износа на Нигерия и на него се падат около 90 % от . .

Коя държава разполага с най-големи ресурси в Африка?

В този блог и в проучването класираме богатите на ресурси държави по тяхната съвкупна осигуреност с природни ресурси. Първите 10 в Африка на юг от Сахара са Нигерия, Южна Африка, Ангола, Екваториална Гвинея, Габон, Судан, Танзания, Замбия, Ботсвана и Република Конго.

Коя държава има най-много природни ресурси в Африка?

Демократична република Конго
Демократична република Конго (ДРК) се счита за една от най-богатите на природни ресурси африкански държави, в която се намира река Конго, втората по дължина река в Африка, която се отличава с голям хидроенергиен потенциал.

Къде се намира диамантът в Нигерия?

Всички пътища вече водят към новооткритото диамантено село на платото Мамбила в щата Тараба, където нигерийци от цялата страна и други чужденци се стичат в търсене на твърда валута.

В кой щат в Нигерия има най-голямо находище на злато?

Щатът Замфара
Лагос – Щатът Замфара разполага с най-големите залежи на злато в страната, както и с осем други минерали в търговски количества.

В кои щати на Нигерия има злато?

Златни залежи се намират в Северна Нигерия, най-вече край Мару, Анка, Малеле, Цохон Бирнин Гвари-Квага, Гурмана, Бин Яури, Околом-Догондаджи и Ипериндо в щата Осун.

В кой щат се намира златото в Нигерия?

Щат Осун
Находища на злато се намират в Северна Нигерия, най-вече в близост до Мару, Анка, Малеле, Цохон Бирнин Гвари-Квага, Гурмана, Бин Яури, Околом-Догондаджи и Ипериндо в щата Осун.

Има ли злато в щата Ойо?

Минерални ресурси: Щатът Ойо е богат на видни минерали и е снабден с широко разпространение на пробите, но лесни за използване магмени и метаморфни групи минерали, а именно желязна руда, танталит, колумбит, каситерит, бисмут, скъпоценни камъни, злато, мрамор, червена глина, пясък, чакъл, гранит, сиенит, каолин и талк.

Богата страна ли е Нигерия?

БВП на глава от населението: 2272 долара (номинално, 2021 г. ) Тази западноафриканска държава с население от над 200 милиона граждани представлява съществена част от африканската икономика. С БВП малко над 480 млрд. долара Нигерия заема позицията на най-богатата държава в Африка.

Предишна статия

Би ли убил лъв котка?

Следваща статия

Трябва ли полимерната глина да се огъва след изпичане?

You might be interested in …

Каква е разликата между входа и изхода?

Влизане и изход изглеждат и звучат като противоположности и това е така. Използват се предимно в контекста на входовете и изходите, особено в архитектурата и други области, свързани с планирането на начина, по който хората […]

Колко струва инсталирането на абсорбатор?

Колко струва инсталирането на кухненски аспиратор с въздуховоди, ако все още нямате въздуховоди? Зависи от много неща. Дали абсорбаторът е разположен на външна стена? Къщата на един етаж ли е? Ще се вентилира ли през […]

Какво е точното противоположно на лилавото?

Какво е точно обратното на лилавото? блестящо блестящо весело зачервено щастливо лъчезарно розово. Кой цвят е противоположен на лилавия? Докато допълващите цветове на лилавото са зелено и жълто, няма да сгрешите с неутрално сиво. Какво […]