31 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Колко опасни са газовите печки?

Лиъм Маккейб

Да, по-екологично е да се откажете от газовата си печка, когато се повреди или когато правите ремонт, и да преминете към такава, която работи на ток (включително индукционна). Вентилацията също е много важна. Но провокативните заглавия създадоха страх, който според нас не е оправдан, защото изхвърлянето на работещ газов котлон няма да окаже особено положително въздействие върху околната среда или здравето на повечето хора.

За да контролира изменението на климата (PDF), обществото ще трябва да спре да изгаря природен газ и други изкопаеми горива през следващите няколко десетилетия. Преминаването от газови към електрически уреди би трябвало да е лесна част от този преход. Електрическите печки (както и сушилните за дрехи и нагревателите) вече са широко разпространени и достъпни, а освен това стават все по-добри.

Ако индукционните котлони са толкова добри, защо почти никой не ги използва?

Готвенето на газ обаче не заслужава толкова много гняв, колкото напоследък, тъй като представлява малка част от потреблението на енергия в домакинствата и от въглеродните емисии. Към 2015 г., последната година с подробни данни (PDF) от Администрацията за енергийна информация на САЩ, газовите печки представляват по-малко от 3% от потреблението на природен газ в домакинствата в САЩ. За затопляне на вода се използва около 10 пъти повече газ (29%), докато за отопление на помещения се изгаря над 20 пъти повече газ (69%). И това се отнася само за прякото потребление на гориво. След като се вземат предвид електроенергията (PDF) и транспортът, готвенето на газ съставлява още по-малък дял от енергийния пай и емисиите на домакинствата.

Ако през 2021 г. преминете от газова на стандартна електрическа печка, може дори да не намалите веднага въглеродните си емисии. Всичко зависи от начина, по който вашата местна мрежа произвежда електроенергията, която новата ви печка ще използва вместо природен газ. С течение на времето електрическото готвене вероятно ще стане по-чисто почти навсякъде. Но отново, готвенето просто не използва много енергия в сравнение с другите нужди на домакинството, така че не е необходимо да бъде основен проблем.

Съществуват някои рискове за здравето, свързани с готвенето на газ, но ако вече нямате астма, опасността вероятно не е свързана единствено с използването на газ. По-старите газови горелки могат да изхвърлят въглероден оксид (CO), който е токсичен. Но това е много по-малък проблем при съвременните горелки, а и доказателствата сочат, че това не е дългосрочен риск за здравето – вие се възстановявате от отравянето с CO, след като спрете излагането. В непроветриви помещения газовите горелки често създават повишени нива на азотен диоксид (NO₂), който е широко признат като фактор, предизвикващ астматични пристъпи и други респираторни заболявания при хора с астма. Не е толкова ясно дали продължителното излагане на нивата на NO₂, създавани при готвене на газ, може да причини дългосрочни здравословни проблеми, въпреки че има известна връзка между повишените нива на NO₂ като цяло (обикновено от замърсяването на въздуха на открито) и хроничните респираторни заболявания и други здравословни проблеми.

По-голямата картина е, че всеки вид готвене на закрито създава ултрафини частици и летливи органични съединения, които са свързани със здравословни проблеми – дори ако използвате електрическа или индукционна печка. Ключът тук е вентилацията. Ако кухнята ви е проветрена, в идеалния случай с аспиратор, който може да изхвърля въздуха извън дома ви, рискът от респираторни заболявания при готвене на газ рязко намалява. Дори отварянето на прозорец или пускането на вентилатор в близката баня ще помогне. Ако кухнята ви не е проветрена, всякакъв вид готвене може да създаде дългосрочни рискове за здравето, независимо дали го правите на газ или на традиционни електрически или индукционни нагревателни елементи.

Отново е добър избор да избегнете газта, ако така или иначе ще сменяте печката си. (Това е, което повечето от анти-газовите истории със сензационни заглавия всъщност предлагат, въпреки че някои от тях са по-алармиращи.) Но ако търсите лични начини да защитите околната среда и здравето си точно сега, имате много по-важни задачи. Електрифицирането на системите за отопление на помещенията и водата или на автомобила ви ще окаже значително по-голямо въздействие, както и проветряването на кухнята ви.

Ако сте готови да преминете към електрическа печка, имаме ръководства за свободностоящи и плъзгащи се котлони, а в момента работим и по ръководство за индукционни котлони.

Може да се интересувате и от темите

По-опасни ли са газовите печки?

И все пак научните данни на Агенцията за опазване на околната среда показват, че в домовете с газови печки нивата на NO2 са с около 50 %, като достигат до над 400 % по-високи от тези в домовете с електрически печки. Концентрациите често могат да надвишават стандартите на САЩ за замърсяване на въздуха.

Може ли газовата печка да се взриви?

Когато уред, например печка, прегрее, това може да доведе до изтичане на газ и да взриви вашата печка.

По-опасни ли са газовите печки от електрическите?

Газовите печки ви позволяват да приготвяте храната по-бързо. Също така, газовите печки са по-опасни от електрическите поради повишената възможност за изтичане на газ. Освен това, ако някоя горелка не се включи веднага, газът все още се изпуска във въздуха. В този случай съществува и рискът да оставите горелката включена.

Безопасна ли е употребата на газова печка?

Газовите печки могат да представляват потенциално опасни проблеми, ако са лошо инсталирани или поддържани. Въпреки че съвременните печки обикновено са снабдени с отлични функции за безопасност, те все още понякога изпускат отровни, запалими или взривоопасни изпарения. Угасените пилотни лампи могат да отделят въглероден оксид (CO) в домашната среда.

Колко време трябва да оставя къщата да се проветри след изтичане на газ?

След като сте имали теч, властите обикновено препоръчват да отворите вратите и прозорците и да оставите дома да се проветри. Обикновено е необходимо да оставите дома си да се проветри от петнадесет минути до няколко часа, но точният срок зависи от сериозността на теча и условията на вятъра във вашия район.

Какво да правя, ако съм оставил газта на печката?

Какво да направите, ако усетите мирис на газ и горелката е оставена по невнимание във включено положениеИзключете веднага горелката. Погасете всички запалени пламъци. Включете вентилатора на аспиратора на най-високата степен. Не запалвайте никакъв пламък в къщата (като цигари или свещи) .

Какво може да се случи, ако газовата печка бъде оставена включена?

Да, оставянето на включена газова печка може да доведе до отравяне с въглероден оксид. Всички газови печки отделят въглероден оксид. Ето защо се препоръчва винаги да включвате изпускателния отвор, когато вашата газова печка е включена.

Може ли фурната да се взриви, ако бъде оставена включена?

В допълнение към отравянето с CO, оставена без надзор газова фурна може да прегрее и да предизвика пожар. Опасно е да оставяте вратата на фурната отворена за продължителни периоди от време. Това е едновременно риск от пожар, а ако оставите вратата на фурната на газовата печка включена, рискувате и отравяне с въглероден окис.

Разболява ли ме газовата ми печка?

.

Може ли да се получи отравяне с въглероден окис от газова печка?

Изкушаващо е да включите газовата фурна или печка за отопление, но ги използвайте само по предназначение. Прекомерната употреба може да причини натрупване на CO в дома ви и да доведе до отравяне. Моля, останете бдителни и предпазливи.

Какви са недостатъците на газовата печка?

Голяма загуба на топлина: няма ефективно потребление на енергия. Почистването е трудно поради опорите на тиганите и горелките. Готвите с открит пламък и поради това готвенето на газ не е най-безопасният начин.

Какви са предимствата и недостатъците на газовата печка?

Плюсове на газовите печкиГазът може да бъде по-евтин от електричеството в повечето държави. Незабавен контрол на топлината от висока до ниска степен незабавно. Печката и фурната се загряват по-бързо. По-гъвкави за печене на скара, пържене и варене. Температурата се контролира много по-лесно. Печката се почиства по-лесно. Работи добре с много различни видове тенджери и тигани.

Какво се случва, ако случайно оставите газовата си печка включена?

Да, оставянето на газовата печка включена може да доведе до отравяне с въглероден оксид. Всички газови печки отделят въглероден оксид. Ето защо се препоръчва винаги да включвате изпускателния отвор, когато вашата газова печка е включена.

Колко време е необходимо, за да се проветри газът?

След като сте имали теч, властите обикновено препоръчват да отворите вратите и прозорците и да оставите жилището да се проветри. Обикновено е необходимо да оставите дома си да се проветри от петнадесет минути до няколко часа, но точният срок зависи от сериозността на теча и условията на вятъра във вашия район.

Какво се случва, ако оставите газовата печка включена цяла нощ без пламък?

Да, оставянето на включена газова печка може да причини отравяне с въглероден оксид. Всички газови печки отделят въглероден оксид. Ето защо се препоръчва винаги да включвате изпускателния отвор, когато вашата газова печка е включена.

Предишна статия

Би ли убил лъв котка?

Следваща статия

Трябва ли полимерната глина да се огъва след изпичане?

You might be interested in …

Кой цвят е най-доминиращият сред всички цветове?

Доминиращ цвят Доминиращият цвят запазва нюанса си въпреки заобикалящата го среда. Чистите нюанси от цветното колело са естествено доминиращи. Основните цветове обаче са най-доминиращи (следвани от вторичните, а след това от третичните), защото червеното, синьото […]

Можете ли да пораснете с 3 инча след 16 години?

Всъщност растежът на мъжете не завършва преди 23-25 години в зависимост от семейството. Обикновено мъжете продължават да увеличават ръста си до 20 години. Имах брат, който порасна с два сантиметра след 21 години. Така че […]