2 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Колко време е добро кафето в хладилника?

Разбира се, знаете, че трябва да изхвърляте старото кафе, но дали кафето на зърна в кухнята ви е наистина прясно? Преди да си налеете следващата чаша кафе, имайте предвид тези подробности, за да сте сигурни, че пиете най-свежата и най-вкусна напитка.

Нека започнем с отговорите на тези въпроси: Разваля ли се кафето? Срокът на годност на кафето изтича ли, както при някои продукти в кухнята ви?

Отговорът е: не, кафето всъщност не се разваля и една “лоша” чаша кафе няма да ви разболее. Но ако утайката или зърната на кафето се намокрят, тогава да, те не могат да се използват повторно и трябва да се изхвърлят.

Кафето е суха, пакетирана храна и подобно на повечето сухи стоки няма твърд срок на годност, който да се има предвид. Кафе на зърна е суха стока, която може да се съхранява на рафта, когато се съхранява при подходящи условия.

Но ето и лошата новина: Кафето след изтичане на срока на годност се разваля, а кафето, което не е било съхранявано правилно, губи аромата и свежестта си.

Любителите на кафето са взискателни към качеството, свежестта и вкуса. Има ли нещо, което да развали понеделнишката сутрин по-бързо от кафето с ниско качество? Ние смятаме, че не. Затова сме изготвили удобно ръководство за това колко дълго да съхранявате кафето, как да го съхранявате и др.

Колко време издържа кафето във всичките му форми?

Различава ли се срокът на годност на кафето на зърна от този на предварително смляното кафе? Има ли значение температурата на съхранение? Колко дълго се съхранява кафето, след като бъде приготвено? Нека да го разгледаме. Ето как да увеличите максимално свежестта и цялостния вкус на приготвеното кафе, като знаете колко дълго да го съхранявате в кухнята.

Цели зърна

Кафето на цели зърна се съхранява най-дълго от всички. Добра практика е да съхранявате зърната цели до приготвянето им, за да постигнете максимална свежест. Когато смилате зърна, смилайте само това, което ще използвате за приготвяне на кафето. Кафето на цели зърна трябва да се използва в рамките на три или четири седмици.

Мляно кафе

За най-добри резултати смилайте само необходимото количество кафе дневно. Ако закупите смлени зърна, най-добре е да ги използвате в рамките на две седмици след отварянето им.

Сварено кафе

Пийте! След като се свари, чашата ви трябва да се консумира в същия ден, ако я държите на стайна температура, за предпочитане в рамките на 12 часа. Приготвеното кафе може да се съхранява в хладилника в продължение на три до четири дни.

Разтворимо кафе

Ако трябва да пиете разтворимо кафе (може би сте в затруднено положение), използвайте го в рамките на две седмици след отварянето му.

Кои фактори разрушават кафе на зърна?Колко дълго трае кафето? Кафе на зърна, разпръснати около чашата

Най-добрите приятели на кафето са тъмнината и ниските температури, така че има няколко неща, които трябва да се избягват при съхранението му. Неправилно съхраняваните зърна бързо ще загубят свежестта и висококачествения си вкус. Ето четири от най-големите врагове на кафето:

1. Кислород

Кислородът причинява застояване на кафеените зърна. Кафеените зърна и кислородът не се смесват добре и зърната ще се развалят само за няколко дни, когато са изложени на открит въздух.

2. Светлина

Кафе на зърна изглежда наистина красиво, когато се съхранява в стъклени буркани, нали? Но ето какво: стъклените буркани пропускат светлина, а при съхранение на пряка светлина печеното кафе на зърна се разваля.

3. Влага

Излагането на влажни условия ще накара кафените зърна да се развалят. Съхранявайте печените кафени зърна на хладно и сухо място.

4. Топлина

Освен ако кафето не се вари, то не обича топлината. Ако е изложено на топлина, зърната ще загубят аромата си.

Как правилно да съхранявате кафе на зърна

Съхранявате ли кафето по правилния начин? Сега, след като разгледахме какво влошава качеството на кафените зърна, нека се потопим в това как да съхраняваме кафето по правилния начин.

1. Запечатайте правилно кафето си: Винаги съхранявайте кафето в херметически затворен съд. Препоръчва се непрозрачен контейнер, за да не може да прониква светлина. Съхранявайте контейнера в хладен и тъмен шкаф.

2. Закупете правилното количество: Не купувайте повече кафе, отколкото можете да използвате в рамките на няколко седмици. Купуването на прекалено голямо количество може да доведе до разхищение, защото, както знаем, свежестта не трае повече от три до четири седмици. Регистрирайте се за абонаментна услуга, за да можете да настроите покупката на кафе на автопилот и да откриете света на прясното кафе до прага си.

3. Поддържайте ниска температура и влажност: Най-добре е кафето да се съхранява в шкаф, а не на плот, защото в шкафовете температурата обикновено е по-ниска.

Замразяване на кафе на зърна: Добра идея ли е това?Чаша, пълна с кафе на зърна

Знаем, че основните врагове на кафето са въздухът, светлината, влагата и топлината, така че замразяването му за дългосрочно съхранение звучи като прилична идея. Но има ли някакви недостатъци при поставянето на зърната или утайката във фризера?

Да. Отзивите за замразяването на кафе в най-добрия случай са смесени, така че замразяването на зърната не се препоръчва.

Кафето е поресто и меко, така че лесно поглъща други аромати. Това означава, че каквито и миризми да се задържат във фризера ви, те могат да бъдат абсорбирани от кафето. Така че, ако имате замразени остатъци във фризера си, това размразено кафе може да предизвика забавен вкус.

Представете си, че замразявате току-що изпечен хляб от пекарната. Звучи срамно, нали? Прясно изпеченият хляб, който се съхранява във фризера, никога няма да има същия мирис и вкус, след като бъде замразен и размразен. Разбира се, той все още ще бъде безопасен за консумация, но пресният би бил несравнимо по-добър.

Същото важи и за кафето. Можете да го замразите, но то никога няма да има същия мирис и вкус. Знаем, че свежестта е задължителна за качественото кафе, затова не го замразявайте.

Ами ако случайно ви попаднат насипни кафеени зърна, които никога няма да консумирате, преди да са изстинали? Е, ако непременно трябва да замразите зърна, тогава ги съхранявайте в неотворени вакуумни опаковки или в много херметически затворен контейнер. Когато сте готови да ги използвате, размразете ги на стайна температура.

Хладилникът по-добър вариант ли е за съхранение на кафе на зърна? Изглежда, че студеният и тъмен климат на хладилника би бил подходящ за утайката и зърната, но това не е така. Съхранените в хладилник утайка и зърна на кафето стареят по-бързо, което означава, че свежестта и вкусът им намаляват. В хладилника утайката и зърната кондензират, така че ароматните масла на кафето се изтласкват на повърхността.

Никога повече не се притеснявайте за застояло кафе на зърна

Поглед към Перу Атлас кафе клуб

Един от най-добрите начини да се уверите, че кафето в кухнята ви винаги е най-свежо, е да купувате достатъчно количество. Не купувайте повече, отколкото ще използвате в рамките на няколко седмици. Можете да сте сигурни, че постоянно ще приготвяте най-ароматните и пресни чаши кафе, като си създадете режим на купуване на кафе.

С абонамента на Атлас можете да изберете график, който да е подходящ за вас. Кафето с единствен произход се доставя прясно, без никакви усилия от ваша страна, и в количество, което е подходящо за вашата рутина.

Вместо да купувате прекалено много кафе, получавайте само това, от което се нуждаете, всеки месец. Изненадайте вкусовите си рецептори с ново кафе от различна страна. И тъй като знаем колко важно е прясното кафе, ние го изпичаме в рамките на 24 часа след изпращането му до вас, което превъзхожда всякаква утайка от кафе, лежаща на рафта в магазина за хранителни стоки.

Всеки месец от абонамента включва нова страна на кафето и нов пакет прясно изпечени зърна, заедно с дегустационни бележки, картичка и съвети за приготвяне – светът на кафето, доставено прясно до вратата ви.

За автора

Предприемач и музикант, Майкъл се отказва от работата си на пълен работен ден в корпоративния свят, за да събере група колеги разказвачи, пътешественици и любители на кафето, ентусиазирани като него, за да споделят уникалните истории и кафето от целия свят.

Може да се интересувате и от темите

Може ли старото кафе да ви разболее?

Добрата новина: Не, кафето наистина не се “разваля” по начина, по който хлябът расте от плесен или бананът бавно гние на плота ви. Пиенето на кафе от стари зърна няма да ви разболее, дори ако срокът на годност е изтекъл. (Все пак не можем да гарантираме за вкуса му. ) С течение на времето кафето губи качеството си.

Можете ли да приготвяте кафе и след това да го съхранявате в хладилник?

Приготвянето на студено кафе отнема само минута, когато приготвите кафето предварително. Просто изсипете остатъците от сутринта в кана и я съхранявайте в хладилника. Всичко, от което се нуждаете, е 1-1/2 чаши сварено кафе със стайна температура. Изсипете кафето в чиста тавичка за кубчета лед и го замразете.

Колко дълго можете да съхранявате охладеното кафе?

За разлика от горещото кафе, което след няколко часа е доста гадно, студеното кафе ще се запази в хладилника ви. Като неразреден концентрат то ще се съхранява до две седмици, въпреки че качеството на вкуса ще се влоши след първата седмица. Ако сте намалили концентрата с вода, това съкращава срока на годност до едва 2-3 дни.

Колко време минава, преди кафето да се развали?

Влияе ли това на вкуса на кафето? Точно както кафеените зърна гранясват след около две седмици, свареното кафе може да започне да губи вкуса си след около 30 минути или времето, необходимо за охлаждане на кафето. След това има около 4 часа, преди маслата в кафето да започнат да се развалят, което допълнително променя вкуса.

Може ли да се пие двуседмично кафе?

Не препоръчваме да се пие еднодневно кафе, особено ако то е прогизнало и е натрупало неприятна миризма и/или вкус. Свареното кафе също има склонност да натрупва плесени, особено когато се съхранява извън хладилника. Не пийте еднодневно кафе, ако в него е смесено мляко, освен ако не сте го държали в хладилника.

Мога ли да пия кафе на 6 часа?

В живота на една кана кафе има два етапа. Единият настъпва на 30-минутната възраст, когато кафето се охлажда и губи аромата си. Следващият е след около четири часа, когато маслата се развалят и кафето става по-кисело. Но пиенето на часове старо кафе не е опасно, макар че може да накара баристите да изтръпнат.

Можете ли да сложите горещо кафе в хладилника за ледено кафе?

Можете ли да сложите горещо кафе в хладилника за ледено? Да, можете, но трябва да използвате херметически затворен съд като буркан, за да предотвратите окисляването. Но приготвянето на прясно приготвено студено кафе е единственият начин да се насладите максимално на вашето кафе. Мисля, че това е всичко, ще се видим следващия път.

Можете ли да съхранявате студеното кафе в хладилник?

Студено кафе в хладилник: Оставянето на време за охлаждане в хладилника означава по-малко разтопен лед – и по-малко водниста чаша. При този метод сварете една чаша кафе или цяла кана. След това оставете кафето да престои в хладилника – или дори във фризера – докато температурата му спадне.

Мога ли да сложа леденото кафе в хладилника?

Използването на кафе от хладилника за приготвяне на ледено кафе е напълно нормално, но не съхранявайте леденото кафе в хладилника, освен ако първо не извадите леда.

Изтича ли срокът на годност на студеното кафе?

Без охлаждане срокът му на годност изтича бързо. Затова трябва да държите отворената бутилка в хладилника, за да можете да я консумирате по-късно в рамките на 4 до 8 часа. Препоръчително е да изпиете остатъка от напитката в рамките на максимум 12 часа, за да получите най-добър вкус. Ако го запазите по-късно, може да се окаже, че срокът му на годност е изтекъл.

Остава ли кафето по-свежо в хладилника?

Съвети за съхранение Хладилникът не е място за съхранение на кафе под каквато и да е форма, смляно или на цели зърна, дори ако е в херметически затворен контейнер. Той не е достатъчно студен, за да запази свежестта на кафето, а тъй като кафето действа като дезодорант, то ще поеме всички аромати в хладилника.

Колко дълго се съхранява кофеинът в кафето?

Според FDA полуживотът на кофеина е между четири и шест часа. Това означава, че до шест часа след като сте изпили кофеинова напитка, половината от консумирания кофеин все още се намира в организма ви – поддържайки ви бодри.

Колко дълго можете да съхранявате кафето в хладилник за ледено кафе?

Черното кафе може да издържи в хладилника 1-2 седмици и все още да е напълно безопасно за пиене, ако се съхранява в херметически затворен контейнер. Оптималният срок за най-добър вкус е 2-3 дни, но то ще остане безопасно и по-дълго от този срок. Кафето с мляко или сметана ще издържи 2 дни в хладилника.

Можете ли да приготвите студено кафе с еднодневно кафе?

Кафето ви може да е на един ден, но можете да направите вкуса му също толкова добър, колкото и на прясното, а може би дори по-добър. Охладете остатъка от кафето за една нощ и го изпийте с лед на следващата сутрин, а на следващия ден опитайте да повишите вкуса му, като добавите някои подправки като канела, джинджифил или индийско орехче.

Можете ли да пиете двудневно студено кафе?

Не препоръчваме да се пие еднодневно кафе, особено ако то е прогизнало и е придобило неприятна миризма и/или вкус. Свареното кафе също има склонност да натрупва плесени, особено когато се съхранява извън хладилника. Не пийте еднодневно кафе, ако в него е смесено мляко, освен ако не сте го държали в хладилник.

Предишна статия

Как да запазите въздушната суха глина мокра?

Следваща статия

Каква е разликата между входа и изхода?

You might be interested in …

Можете ли да замразявате сварени моркови – пълното ръководство?

Замразяването на моркови е най-добрият и ефикасен начин да се избегне разхищението, тъй като морковите често се предлагат в големи количества – от 2 до 10 килограма. Също така готвенето на замразени моркови е лесно, […]

Защо пластмасовите торбички не трябва да бъдат забранени?

Дейвид Д. Съссман не работи, не консултира, не притежава акции или не получава финансиране от нито една компания или организация, която би се възползвала от тази статия, и не е разкрил никакви релевантни връзки извън […]

Можете ли да варите Pine Sol на печка?

Чувала съм, че това ще убие микробите в къщата и го правех, защото обичам миризмата на боров разтвор, но не се замислих за здравословните фактори, ако има такива. 7 отговора Pine-Sol убива микробите в къщата, […]