2 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Коя е най-трудната за произнасяне дума?

Потребител на Reddit на име JustATreeNut зададе въпрос в интернет: коя е най-трудната за произнасяне английска дума? Публикацията събра над 5000 коментара, много от които бяха свързани с имена на английски градове и марки вина. След двуседмична анкета резултатите бяха обявени… и те бяха доста объркващи. Когато чуете “трудни за произнасяне думи”, първите термини, които ви идват на ум, обикновено са “affidavit” или “hierarchy”, а не “penguin” или “squirrel”, но някои от тях започват да придобиват смисъл, след като се потопите в пълното обяснение.

Уорчестършир

Този въпрос е обект на горещи спорове. Повечето британци ще ви кажат просто да казвате “Уу-стах” и да изпуснете “-шир” накрая, особено ако говорите за известния сос Уорчестършир. Не се заблуждавайте от “ces” в средата. Всъщност то не прави нищо, подобно на онзи мистериозен ключ за осветление на стената или на домашната ви златна рибка. Ако можете да кажете “Уорчестър”, вярвам, че ще разберете как да произнесете английския му братовчед.

Хор

Как се стигна до думата, която прилича на “хор”, но звучи така, сякаш някой казва “crier” с бебешки глас? Аз съм за “обвиняване на французите”, както предложи един коментатор, но те използват думата “chorale” вместо това, така че това е за наша сметка. Не знам защо имаме “ch”, което издава твърд звук “к”, но съм съгласна с потребителя, който предложи да променим “хор” на “квир”, за да не полудеем всички. (Също така съм фен на римувания мини-музикал, който този разговор предизвика. Pinot noire, Roseanne Bar, Midsized Car, You don’t have to be popuLAR…)

Катерица

Много англоговорящи, които четат този списък, вероятно започват да се съмняват в словесните умения на тези Redditors. В края на краищата повечето от нас са израснали, произнасяйки редовно думата squirrel. (“Вчера почти ме нападна катерица в кампуса! Катериците и катеричките едно и също нещо ли са? Как се пише катерица?”) Но очевидно за чуждестранните ученици, особено за германските, катерица е доста трудна задача и кара повечето от тях случайно да започнат да измислят нови животни като “sqvirvel” или “squi-wel”.

Анемона

Какво е общото между Немо и потребителите на Redditors? Очевидно нито един от тях не може да произнесе правилно анемона. Искам да кажа, че не мога да ги виня. Този вид диво цвете има твърде много гласни и “н”-та и “м”-та, за да ми хареса. Всички те се разбъркват в мозъка ми и накрая изричам собствената си версия на “amnemonemomne”.

Истмус

Най-лесният начин да овладеете тази дума е да държите езика си на сигурно място зад предните зъби. Може да звучи като че ли шикалкавите, но точно за това е създадена тази дума.

Шеста

На пръв поглед това изглежда почти като шега. Шеста? Нима всеки, който е минал детската градина, не знае как се произнася тази дума? Но колкото по-дълго разглеждате думата, толкова по-сложна започва да изглежда тя. Защо до “th” има “x”? Дали създателят е искал да ни върже езика? Как подхождат към тази дума англичаните, ирландците или германците? Шестото е заплаха.

Penguin

Тази всъщност е е шега. По време на интервю в “Шоуто на Греъм Нортън” миналата година Бенедикт Къмбърбач призна, че многократно е объркал произношението на думата “пингвин” в документален филм, който е разказвал. Нортън показва клип, в който се чува как Бени нарича малките нелетящи създания “пингвини”. Очевидно никой от екипа на документалния филм не е сметнал за нужно да поправи актьора, което доведе до този любопитен избор в Reddit. Според мен по-подходящ избор щеше да бъде името на Къмбърбач, защото съм сигурен, че съм казвал “Бени-диктай Коме-Бурр-Баш” твърде много пъти.

Полковник

Обсъждал съм тази дума и преди, така че няма да се задържам прекалено дълго върху нея, но единственото, което трябва да знаете за нея, е, че няма смисъл и вероятно трябва да бъде премахната от речника.

Оториноларинголог

Оториноларингологът е лекар по уши-нос-гърло. (Струва ми се странна комбинация, но аз също не знам нищо за медицината.) Ненужно дългата им титла ме кара да се чудя дали са искали да получат докторска степен, за да помагат на хората, или пък за да гледат как хората заекват при произнасянето на името им. “Значи вие сте отор-хине-о-лари-не-гло-гист-о? Правилно ли го казах?” Не. Не сте го казали.

Селски

Произношение: (сричката “rurr” се римува с “purr”)

Попкултурата знае колко много всички се борим с тази дума: тя дори се появи в епизод на “30 Rock” преди няколко години.

Съгласни ли сте с потребителите на Redditors? Какви думи се затруднявате да произнасяте?

Може да се интересувате и от темите

Коя дума отнема 3 часа, за да се произнесе?

Химичното наименование на титина първо е било запазено в английския речник, но по-късно е премахнато от него, когато името предизвиква проблеми. Сега то е известно само като титин. Протеинът титин е открит през 1954 г. от Рейджи Натори.

Кои са 20 трудни думи?

20-те най-трудни за произнасяне думи в английския езикПолковник. Уорчестър. Злоупотребителна. Драч. Quinoa. Ономатопея. Ножица. Анемона.

Коя е най-кратката дума в историята?

Eunoia
Eunoia, с дължина шест букви, е най-кратката дума в английския език, която съдържа всичките пет основни гласни. Сред седембуквените думи с това свойство са adoulie, douleia, eucosia, eulogia, eunomia, eutopia, miaoued, moineau, sequoia и suoidea. (Научното наименование iouea е род на изкопаеми гъби от кредата.)

Кое е най-дългото видео в YouTube?

Джонатан Харчик е създал и качил най-дългия видеоклип в YouTube за всички времена – 571 часа, 1 минута и 41 секунди.

Кои са 300-те нови думи?

В Официалния речник на Скрабъл току-що бяха добавени 300 нови думи, сред които Sriracha, Bitcoin и TwerkFrowny. Bestie. Bizjet. Qapik. Ew. Twerk. Аранчини. Beatdown.

Коя е най-кратката дума?

“I” като “аз” е най-кратката дума в английския език. Тя е само една азбука и не е кратка форма на дума. Ако търсите дума, “А” и “I” е най-кратката.

Коя е думата с 28 букви?

Антидисертабилност
Antidisestablishmentarianism (Антидисертабилност), с 28 букви, е най-дългата некохерентна, несистематична английска дума в Оксфордските речници. Тя се отнася до политическо движение от 19 век, което се противопоставя на разформироването на Англиканската църква като държавна църква в Англия.

Коя дума се произнася за 3,5 часа?

Това се нарича: Хипопотомонстросескрипедалиофобия и е една от най-дългите думи в речника.

В коя дума няма гласни и няма у?

Думи без гласни. Cwm и crwth не съдържат буквите a, e, i, o, u или y – обичайните гласни (т.е. обичайните символи, които означават гласни звукове) в английския език. Shh, psst и hmm нямат гласни – нито символи за гласни, нито гласни звукове. Съществуват обаче спорове дали те действително са “думи”.

Дали YEET е дума?

Еет, определяна като “индикация за изненада или вълнение”, беше избрана за сленг/неформална дума на годината за 2018 г. от Американското диалектно общество.

Нова дума ли е YEET?

“Yeet” е една от стотиците нови думи и определения в Dictionary. com.

Кой е първият YouTuber?

Първият youtuber е Джавед Карим, който е и основател на YouTube.

Кое е най-нехаресваното видео в YouTube?

Класация Име на видеоклипа Нехаресвани (%)
1 †”YouTube Rewind 2018: Всеки контролира пренавиването” 86. 77%
2 “Танц на бебето акула” 30. 76% *
3 †”Садак 2 трейлър” 94. 91%
4 “Бебе” 38. 72%

Коя дума отнема 3,5 часа, за да бъде произнесена?

Пневмоноултрамикроскопска силициева канокониоза (45 букви)

Aeiou дума ли е?

АЕИОУ може да се отнася до: а, д, и, о, у, традиционен списък на гласните букви в латинската азбука. A. E. I. O. U. , устройство, използвано от Хабсбургите.

Предишна статия

Защо двойките търсят еднорози?

Следваща статия

На колко години е латинският език?

You might be interested in …

Какви са причините за вертикалните пукнатини в стените?

Собствениците на жилища в Оклахома се сблъскват с доста често срещан проблем: появата на пукнатини по стените на домовете им. Определено е разочароващо и дори стресиращо да забележите нова пукнатина в стената. Вероятно се чудите […]

Какво прави котката щастлива?

Мит е, че излизането навън е задължително условие за котешкото щастие. Редовната игра с котката и осигуряването на забавни играчки лесно могат да задоволят инстинкта ѝ за преследване, да я стимулират и да ѝ осигурят […]

Забавя ли се скоростта на интернет с помощта на удължител на WiFi?

В днешното развитие на технологиите на всички нива е важно да имаме компютър, мобилен телефон или дори таблет в домовете си. Освен това е необходимо да имате достъп до WiFi връзка, която ще ви позволи […]