29 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Може ли да се види диамант отстрани?

Тази публикация съдържа партньорски връзки. Ако използвате тези връзки, за да купите нещо, може да получа комисиона. Благодаря! Като сътрудник на Amazon също печеля от квалифицирани покупки.

Много хора вече знаят, че трябва да разглеждат диаманта под микроскоп или ювелирна лупа 10x (десеткратно увеличение). преди да го купите.

Ако не е така, казвам ви го сега.

Преглеждането на диаманта ще ви позволи да видите какво има вътре в камъка. Можете да видите дефектите и включванията, които са микроскопични, а също така можете да видите видимите с очите си включвания по-лесно и с повече подробности.

Можете да сравните тези несъвършенства с дефектите на диамантения участък.

Виждайки ги в близък план, можете да да оцените красотата на диаманта и начина, по който работи чистотата, и защо те се класифицират по този начин.

И всичко това, като виждате недостатъците със собствените си очи.

Но не бива да спирате дотук…

Има много повече от това, което се вижда на пръв поглед.

За да видите тези характеристики, трябва да да промените гледната си точка и гледната си точка. Буквално!

Променете ъгъла и позицията на диаманта, който гледате, и погледнете диаманта отстрани.

Преглед на диаманта от страни

Гледане на диамант отстрани разкрива чертите които не бихте могли да видите от нормална позиция отгоре надолу.

Такива неща са:

  1. Включения
  2. Счупвания или пукнатини
  3. Размер и последователност на гирляндите
  4. Лазерни надписи
  5. Пропорции, ъгли, дълбочина и допълнителни фасети

Нека ги разгледаме по-отблизо…

1) Включвания:

Много от включванията могат да бъдат скрити или пропуснати от поглед отгоре. В много случаи фасетите и блясъкът прикриват тези недостатъци и никога няма да ги видите, освен ако не погледнете камъка отстрани.

Много пъти при изглед отгоре надолу (гледайки диаманта през масата) ще видите малки черни петна, които изглеждат дребни и достатъчно безобидни. Но ако погледнете диаманта отстрани, ще видите, че включването е дълбоко и може да бъде забележимо, а също така може да да направи камъка слаб и уязвим.

Преглед на включванията отстрани

Погледнете камъка отгоре, за да видите какво можете да видите, и след това го погледнете отстрани под обектив за да видите повече.

2) Счупвания и пукнатини:

Често диамантът може да се отчупи, нарани или напука отстрани на камъка. Диамантите с I степен на чистота са известни с това. И мястото, на което най-често се появяват тези дефекти, е страната на камъка или областта на пояса. Много пъти хората може никога да не видят тези дефектни линии, защото никога не гледат камъка отстрани.

Вижте изображението по-горе на дълбока пукнатина, която почти не се вижда от горния изглед…

Огледайте камъка около пояса и под пояса, за да видите дали има начупвания или пукнатини са видими.

Подобни повреди могат да бъдат нанесени по всяко време. Лесно може да бъде направена от вас само чрез ударите пръстена си в шкаф за документи (бъдете внимателни). Просто никога не знаеш. Винаги е разумно да проверявате…

3) Размер и последователност на ръкавите:

И докато оглеждате областта на пояса, не забравяйте да погледнете формата, размера и консистенцията на колана.

Диамантеният пояс е външният ръб на вашия диамант, който минава по целия диаметър на камъка като колан.

Това е зъбците се захващат и се увиват около него, за да задържат вашия камък в монтажа.

Поясът трябва да бъде равен по цялата дължина. Така например…

Размер и последователност на диамантената гривна

Хълмовете и долините трябва да са подобни и последователни и да правят приятна равна линия. В много случаи можете веднага да разберете дали един диамант е добре шлифован, само като погледнете пояса.

Ако поясът е вълнообразен, неравномерен, назъбен или неравностен, това може да е знак, че останалата част от може да не е наред..

Отличен пояс е тънък и среден пояс (посочен в доклада за диаманта). Нищо прекалено дебело или нещо, което да се откроява като рана в очите.

Дали поясът ви е фасетиран, полиран или грапав, няма голямо значение (въпреки че аз не харесвам пояси с груби ръбове).

Това, което има значение, е цялостната консистенция и външен вид.

4) Лазерни надписи:

Ако вашият камък е с лазерен надпис, той ще се покаже директно върху самия диамантен пояс…

Преглед на лазерните надписи върху диаманта

Този номер трябва да съвпада с номера в доклада или сертификата на вашия диамант. По този начин ще знаете дали диамантът, който гледате, е действителният диамант, посочен в доклада.

Това е много важно!

Прегледайте този надпис, когато занесете пръстена си в бижутерията, прегледайте го отново, когато когато го вземете обратно (разгледайте го на в бижутерийния магазин).

По този начин ще сте сигурни, че в магазина не са подменили диаманта ви и че диамантът, с който сте си тръгнали, е същият камък, с който сте започнали.

5) Пропорции, ъгли, дълбочина и допълнителни фасети:

Сега разгледайте общите пропорции на камъка от страничен изглед. Виждате ли линията, която пресича павилиона (основата на диаманта)?

Това е светлината, която се отразява в камъка, прескача го и се връща обратно към зрителя в блясък, огън и сцинтилация (блясък).

Тази линия трябва да се отразява в права линия (не наклонена)…

Отразена светлина в диамант

Това ще ви покаже дали диамантът ви е добре шлифован, или губи светлина и живот.

Масата ще покаже!

Погледнете и горния плосък фасет на масата заедно с пояса. И двете трябва да са перпендикулярни една на друга. Прави ли са? Не са ли неравни?

Ако диамантът е шлифован както трябва, тези линии трябва да са успоредни.

Диамантената маса и обвивката са успоредни

От страничен поглед също така ще можете да определите дали диамантът ви изглежда е едър или груб. Диамант, шлифован твърде плитко или твърде дълбоко, губи светлината и блясъка си.

Взаимодействие на светлината с диаманта

Прекалено дълбоките камъни изглеждат по-тъмни в центъра на камъка. Този ефект често се нарича “глава на пирон“, защото от гледната точка отгоре надолу ще видите тъмни сенки направо под масата…

Дълбок диамант

Допълнителни аспекти:

Накрая, потърсете допълнителни фасети които могат да се появят под пояса. Шлифовачите на диаманти поставят допълнителни фасети на някои диаманти по няколко причини: 1) За да отстранят грозни включвания или петна. 2) За да се изгладят лошите шлифовки на камъка.

Допълнителни фасети на диаманта

Ако дефектът попада точно на външната повърхност на камъка, е разумно шлифовачите да да премахнат още малко от диаманта в тази област, което също така отстранява дефекта.

Чрез премахването на дефекта диамантът ще изглежда по-добре, ще бъде по-чист и ще се по-добра степен на чистота… И няма да повлияе много на цялостното качество на камъка.

Но ако шлифоването на диаманта е добро или лошо, допълнителните фасети на пояса трябва да предизвикат червен флаг. Особено ако има повече от един допълнителен фасет (както на изображението по-горе).

Когато видите това, то е добър знак, че те се опитват да прикрият лошите пропорции и да накарат другите аспекти да се срещнат.

Допълнителното не е лошо, освен ако не е прекалено много. 🙂

Последната дума:

Можете да научите много, като променяте гледната си точка. Кой е знаел, че погледът отстрани може да ви научи толкова много за чистотата и шлифоването на диаманта?

Може да се интересувате и от темите

Как трябва да изглежда един диамант отстрани?

Ако диамантът е шлифован както трябва, тези линии трябва да са успоредни. От страничен поглед също така ще можете да разберете дали диамантът ви изглежда едър или бухнал. Диамант, шлифован твърде плитко или твърде дълбоко, губи светлината и блясъка си. Твърде дълбоките камъни ще изглеждат по-тъмни в центъра на камъка.

Как можете да различите истинските диаманти от очите?

Как да разпознаем истинските диаманти от фалшивите – Видео №1 Това е фалшив диамант Истинският диамант би разпръснал топлината, преди да го доближите до окото си. TheMoreТова е фалшификат, истинският диамант би разпръснал топлината, преди да успеете да го доближите до окото си. Надеждността на този тест е съмнителна, ако върху камъка има масло и мръсотия. | Време на започване – 0:25

Как да разберете дали един диамант е истински с помощта на фенерче?

За да разберете дали диамантът е истински с фенерче, дръжте фенерчето вертикално с лъча, стремящ се нагоре, и поставете камъка с главата надолу върху обектива. Разгледайте как светлината от фенерчето преминава през камъка и излиза от него.

Истинският диамант блести ли като дъга?

Истинският диамант ще отразява както цветовете на дъгата, така и бялата светлина. Ако се получи само едно от двете, значи диамантът не е истински. 2. Повечето синтетични диаманти изглеждат твърде хубави, за да са истински, поради изключителния си блясък.

Как да разберете дали един диамант е истински без тестер?

Поставете камъка върху точката с плоската страна надолу. През заострения край на диаманта погледнете надолу върху хартията. Ако видите кръгло отражение във вътрешността на скъпоценния камък, камъкът е фалшив. Ако не можете да видите точката или отражение в камъка, то диамантът е истински.

Могат ли диамантите да се напукат отвътре?

Диамантите не се напукват. Вие или ще начупите диаманта изцяло, или не целия. Често клиентът вижда включване в диаманта и мисли, че това е пукнатина – бъдете сигурни, че това са само включвания. Включванията в диамантите обикновено не водят до напукване на диаманта.

Защо има линия през диаманта ми?

Ако погледнете отстрани на диаманта си и видите линия по него, на около ⅔ от пътя надолу, не се паникьосвайте. Това най-вероятно е отражение на пояса. Поради начина, по който светлината се движи през диаманта, светлината, която навлиза през пояса, обикновено излиза през павилиона. Това не означава лошо качество на шлифоване.

Истинските диаманти блестят ли в тъмното?

Диамантите се шлифоват по такъв начин, че да увеличат максимално светлината, да я привлекат и да я отразят, така че да блестят като милиарди звезди в небето. Така че отговорът на въпроса е: “Не, диамантите НЕ блестят в тъмното! ” Те се нуждаят от светлина (затова в бижутерийните магазини има тонове от нея) и се нуждаят от добра шлифовка, за да я подчертаят.

Истинските диаманти блестят ли в тъмното?

Диамантите са изрязани по такъв начин, че да увеличават светлината, да я привличат и да я отразяват, така че да блести като милиарди звезди в небето. Така че отговорът на въпроса е: “Не, диамантите НЕ блестят в тъмното! ” Те се нуждаят от светлина (затова в бижутерийните магазини има тонове от нея) и се нуждаят от добра шлифовка, за да могат наистина да я разкрият.

Може ли заложна къща да определи дали един диамант е истински?

Заложните къщи, които търгуват с диаманти, трябва да могат веднага да ви кажат дали пръстенът ви има кубичен цирконий, бял сапфир, кристал, стъкло, пластмаса или друг нискокачествен симулант на диамант. Повечето от тях дори разполагат с електронни тестери за диаманти и ще го проверят пред вас.

Ще потъне ли фалшив диамант във вода?

Тъй като насипните диаманти са толкова плътни, те трябва да потънат на дъното, когато бъдат пуснати в чаша с вода. Много фалшиви диаманти – включително стъклени и кварцови – ще плуват или няма да потънат толкова бързо, защото са по-малко плътни.

Може ли изпускането на диамант да го повреди?

Отговор: Много малко вероятно е диамантът да се напука или счупи само чрез изпускане. При най-тежки обстоятелства диамантът вероятно ще се натроши при силен удар. Не се притеснявайте, това не е пукнатина или голямо включване, което сте пропуснали при покупката на диаманта.

Истинските диаманти пукат ли се или се чупят?

Диамантите не се напукват. Вие или ще начупите диаманта изцяло, или не целия. Често клиентът вижда включване в диаманта и мисли, че това е пукнатина – бъдете сигурни, че това са само включвания. Включванията в диамантите обикновено не водят до отчупване на диаманта.

Защо моят диамант изглежда така, сякаш има пукнатина?

“Пукнатината” е отражение от пояса на диаманта и представлява така нареченото отражение от пояса. Това явление се причинява от фасетите на павилиона и е отговорът на хоризонталната линия в диаманта. Целта е просто да се предпази диамантът. По-дебел пояс предпазва по-добре от много тънък пояс.

Замъгляват ли се истинските диаманти?

За да разберете дали вашият диамант е истински, поставете камъка пред устата си и подобно на огледало го замъглете с дъха си. Ако камъкът остане замъглен за няколко секунди, вероятно е фалшив. Истинският диамант няма да се замъгли лесно, тъй като кондензът не се задържа на повърхността.

Предишна статия

Как да запазите въздушната суха глина мокра?

Следваща статия

Каква е разликата между входа и изхода?

You might be interested in …

Какъв вид подложка да се използва в душа?

Успешният монтаж на плочките зависи до голяма степен от вида на основата, върху която се залепват плочките. Независимо дали става въпрос за поставяне на плочки на стена, под или плот, използването на правилната основа е […]