29 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Може ли кучето майка да мачка кученцата си?

Защо кучето ми вреди на кученцата си?

Новородените кученца могат да причинят голям стрес на майката, особено когато кученцата не започнат да се настаняват и да се свързват с майка си. Има случаи, когато кученцата са болни или имат някакъв дефект, който не можем да видим, а има и случаи, когато кучето майка страда от заболяване. В тези случаи не е необичайно кучето ви да нарани кученцата си.

Точно както при хората, има някои кучета, които просто не се адаптират към майчинството и могат да станат мързеливи или невнимателни, когато са около кученцата си. Те дори може да не разпознават, че кученцата са тяхно потомство, и да се стресират и да не желаят да се отпуснат и да се свържат с кученцата.

Повечето развъдчици прекарват допълнително време с новите майки и техните кученца, за да се уверят, че всичко е наред и че всяко кученце може да кърми и да се свърже с майка си. Някои породи са по-склонни да нараняват своите кученца, случайно или умишлено. Породите, които се класифицират като гигантски или едри, са по-склонни да наранят случайно кученцата си, като лежат или седят върху тях. Някои пастирски породи, като коли и австралийски овчарки, се считат за мързеливи майки и изискват непрекъснато наблюдение, докато кученцата станат достатъчно големи, за да се отдалечат от пътя на майка си, когато тя лежи.

Възможните причини, поради които кучето ви наранява кученцата си, включват:

  • Мастит
  • Инфекция на матката
  • Болни кученца
  • Случайно нараняване
  • Стрес
  • Нестабилни или неопитни
  • Липса на разпознаване

Сметките за ветеринарни услуги могат да ви застигнат.

Планирайте предварително. Вземете идеалния застрахователен план за вашето кученце.

рекламно изображение

Защо кучетата нараняват кученцата си

Мастит

Маститът е бактериална инфекция, която ще засегне една или повече жлези, произвеждащи мляко. Това е болезнено състояние, което ще накара женското куче да не желае кученцата му да се кърмят и дори може да счупи или ухапе кученцата, които се опитват да се кърмят от засегнатия биберон. Маститът може да причини заболяване и на кученцата, ако те се хранят от засегнатия биберон.

Инфекция на матката

В някои случаи женската може да развие инфекция на матката, причинена от задържана плацента или от умряло в утробата кученце. Когато женското ви куче страда от инфекция, то може да навреди на кученцата си, просто защото не се чувства добре.

Болни кученца

Естествените инстинкти се задействат, когато кученцето е болно и няма да оцелее. Женското куче ще отблъсне болното кученце от здравите кученца, а понякога може дори да нарани или убие кученцето, за да спре страданията му. Ако забележите, че женското куче отблъсква едно или две кученца, има вероятност кученцето или кученцата да са болни и да не оцелеят.

Случайно нараняване

Някои женски кучета случайно нараняват своите кученца, защото са мързеливи или невнимателни. Кучетата от големи породи понякога лягат върху кученцата, като ги задушават или мачкат. Ако женската ви няма естествения инстинкт да вкарва кученцата си в центъра на родилния бокс, преди да легне, ще трябва внимателно да наблюдавате кученцата, когато женската ви се движи из родилния бокс.

Стрес

Някои женски кучета се нуждаят от тихо, уединено място, за да раждат и отглеждат кученцата си. Ако женската се чувства стресирана или застрашена от твърде много шум или дейност около кученцата, тя може да започне да наранява кученцата, за да ги защити от всяка възприета външна заплаха.

Нестабилна или неопитна

Някои женски кучета просто не са създадени да бъдат майки. Тези кучета избягват кученцата си, движат се бързо и дори се нахвърлят върху тях, ако те се приближат прекалено близо до нея. Кучетата никога не бива да се развъждат по време на първия им цикъл на разгонване; те са твърде млади, за да се справят със стреса от изнасянето на кучилото или дори отглеждането му в продължение на шест до осем седмици. Неопитните майки често не се свързват с кученцата си и не проявяват интерес към тях.

Липса на разпознаване

Възможно е понякога новите майки да не разпознават кученцата си като свои. Женските кучета, които са претърпели цезарово сечение, са особено изложени на риск да не разпознаят кученцата си. Те няма да са изградили връзка и може да се опитат да наранят кученцата, вместо да се грижат за тях.

Какво да направите, ако кучето ви наранява кученцата си?

Повечето хора обикновено не свързват кучето, което наранява кученцата си, със здравословно състояние. Въпреки това, ако подозирате, че кучето ви е болно, незабавно го заведете при ветеринарния си лекар. Кучетата, които страдат от мастит или маточна инфекция, могат да умрат, ако не получат незабавна медицинска помощ. Вашият ветеринарен лекар ще проведе диагностични тестове, за да провери дали е налице заболяване, след което ще обсъди с вас план за лечение.

Възможно е в някои случаи да се наложи да отгледате кучило с ръце, ако женската отказва да ги приеме за свои или ако е прекалено агресивна към кученцата. Когато се налага да отглеждате кучило на ръка, тъй като женската е безразлична или агресивна към кученцата, трябва сериозно да помислите за кастриране на женската и да не я развъждате отново.

Предотвратяване на увреждането на кученцата

Обикновено женските кучета имат естествен инстинкт да се грижат правилно за потомството си. Въпреки това има случаи, когато този инстинкт не е налице или не е развит. Никога не развъждайте женска по време на първия й цикъл на разгонване, тъй като тя е твърде незряла както физически, така и емоционално, за да се справи с носенето и отглеждането на кучило.

Не забравяйте да поставите родилната кутия на кучето си на уединено място, за предпочитане в свободна спалня, където вратата може да бъде затворена или блокирана. Това дава на женското куче зона, подобна на бърлога, където то може да се съсредоточи върху кученцата си и да не се чувства застрашено.

Цената на увреждането на кученцата

Разходите за лечение на мастит при кучетата могат да варират от 200 до 800 долара в зависимост от демографската ситуация и тежестта на инфекцията. Инфекцията на матката може да бъде скъпоструваща. Ако успеете да хванете инфекцията рано, лечението може да струва между 200 и 500 USD. Ако обаче инфекцията не бъде хваната рано и се наложи хирургично отстраняване на матката, разходите могат да бъдат между 800 и 2500 USD.

*Wag! може да получи дял от продажбите или друга компенсация от връзките на тази страница. Артикулите се продават от търговеца на дребно, а не от Wag!.

Може да се интересувате и от темите

Могат ли кученцата да се задушат при мама?

Кученцата могат лесно да бъдат смачкани или задушени, ако попаднат под майката. Освен това ще трябва да наблюдавате внимателно кучилото, за да сте сигурни, че отделните кученца не са отхвърлени от майката.

Защо кучето ми мачка кученцата си?

Това може да се случи, защото тя самата не се чувства добре, или защото кученцето изглежда твърде слабо, за да заслужава нейните грижи, или просто поради липса на майчински инстинкт. Такова поведение може да се появи от момента, в който тя е родила, или няколко дни или седмици по-късно.

Защо кучетата задушават своите кученца?

Някои кучета могат да убият кученцата си, ако се чувстват стресирани от това, че не разполагат с тихо уединено място за живот на кучилото. Може да има твърде много хора, които да дойдат да видят кучилото, или кучилото да е твърде голямо, за да може кучето да се справи с него. Някои кучета, особено новите майки, може да не разпознават потомството си като свое.

Ще убие ли кучето майка своите кученца, ако ги докоснете?

Оставят ли кучетата си, ако ги докоснете? Съществува дългогодишен мит, че докосването на новородени животни ще накара майките им да ги отхвърлят. Това почти никога не е вярно и кученцата не правят изключение. Всъщност семейните кучета често са много толерантни към това любимите им хора да докосват бебетата им.

Как да накарам кучето-майка да спре да ляга върху кученцата си?

Можете да помогнете, като се уверите, че тя има спокойно място за отглеждане на кученцата си, наблюдавате я внимателно през първите няколко дни (и нощи) и използвате родилен бокс с релси, за да предотвратите случайното й лягане върху тях.

Трябва ли кучетата майки да спят с кученцата?

Кученцата трябва да остават с майката и другарите си от кучилото до около осем до 12-седмична възраст. Най-важно е обаче да имате майка през първите няколко седмици от живота. Кученце, което е било отделено от майка си, се нуждае от човешка намеса.

Как да попреча на кучето-майка да легне върху кученцата си?

Можете да помогнете, като се уверите, че тя има спокойно място за отглеждане на кученцата си, наблюдавайте я внимателно през първите няколко дни (и нощи) и използвайте родилна кутия с релси, за да предотвратите случайното ѝ слагане върху тях.

Нормално ли е кучето-майка да ръмжи на кученцата си?

Най-честата причина, поради която кърмещата майка ще ръмжи на кученцата си, е да каже: “Хей! Това е твърде трудно. ” Гладните кученца могат да бъдат меко казано ентусиазирани сукалчета, а тъй като зъбите им се появяват между 2 и 4-седмична възраст, на мама скоро ѝ се налага да се справя с дискомфорта от това, че кученцето я хапе.

Защо кучето ми ляга върху кученцата си?

Защо кучето ми лежи върху кученцата си? Това може да се случи, защото тя самата не се чувства добре, или защото кученцето изглежда твърде слабо, за да е достойно за нейните грижи, или просто поради липса на майчински инстинкт. Такова поведение може да се появи от момента, в който е родила, или няколко дни или седмици по-късно.

Защо кучето-майка ръмжи на кученцата си?

Най-честата причина, поради която кърмещата майка ще ръмжи на кученцата си, е да каже: “Хей! Това е твърде трудно. ” Гладните кученца могат да бъдат меко казано ентусиазирани сукалчета, а тъй като зъбите им се появяват между 2 и 4-седмична възраст, на мама скоро ѝ се налага да се справя с дискомфорта от това, че кученцето я хапе.

Могат ли кученцата да се задушат под одеялата?

Могат ли кученцата да се задушат под одеяла? Някои хора се притесняват, че кучето им ще се задуши под одеялата, но вие можете да си отдъхнете с облекчение. Експертите казват, че това е малко вероятно! Разбира се, винаги трябва да се уверите, че завивките не са много плътно около тях и те имат начин да се измъкнат.

Могат ли новородените кученца да се задушат под одеяла?

Ако кученцето попадне в капан под одеялото в кутията, то лесно може да се задуши и да умре. Всичко, което се случва с новородено кученце, може да се превърне в спешен случай, затова трябва да наблюдавате кученцата много внимателно, особено през първата седмица до десет дни, преди да отворят очи.

Доверява ли ми се кучето с кученцата си?

Подобно на вълците в дивата природа, кучетата ще проявяват по-голяма признателност към водача на стадото… а това, разбира се, означава вас. Колко по-специални трябва да се чувствате, когато вашето куче ви донесе своите кученца? Това е най-силният знак на привързаност и доверие, който те ще “дарят” на някого.

Ревнуват ли кучетата майки от новите кученца?

За разлика от хората, кучето майка не запазва майчинския си инстинкт към потомството си до края на живота си. Кучето майка вижда, че вниманието на стопанина ѝ се отклонява от нея и се насочва към кученцата, и започва да ревнува. Тя може да започне да игнорира кученцата и да се опитва да ги изключи от майчиното гнездо.

Трябва ли да покривам новородените си кученца с одеяло?

Кученцата се нуждаят от одеяла, защото: Кученцата са много чувствителни към студа и одеялата ги затоплят. Кученцата обичат да се сгушват в одеяла за комфорт и сигурност, подобно на човешките бебета. Болните кученца трябва да се държат на топло с одеяла, за да може организмът им да се пребори по-добре с инфекциите.

Предишна статия

Как се отстранява котлен камък от пластмаса?

Следваща статия

Кой е най-опасният полк в индийската армия?

You might be interested in …

Хората отиват ли на Марс?

Това не е първият път, в който технологичният милиардер споменава за вероятната смърт на бъдещите астронавти на Марс. “Честно казано, в началото вероятно ще умрат куп хора”, казва бос SpaceX основател на компанията Елон Мъск […]

Какво трябва да отговоря за “Добре съм”?

Колко често казвате истината, когато ви попитат “Как си?”? Да, мисля, че е така. Не се притеснявайте, аз също лъжа. През цялото време. Сега, колко често, когато някой ви каже “добре съм”, проследявате дали мислите, […]

Как да накарате отпечатъците да се придържат към леглото?

Аз съм начинаещ. Имам Printrbot Play с добавка за отопляемо легло. Използвам го изключително с PLA. Първоначално работеше чудесно, но след това извадих дюзата и я поставих обратно, и Z калибрирането се загуби (а аз […]