1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Можете ли да използвате бита сметана вместо тежка сметана?

При всички възможности в раздела за мляко е лесно да се объркате. Тежка сметана срещу гъста бита сметана? Какво да кажем за тежка сметана срещу бита сметана? А и има половин и половина. Техните сходни наименования и разположението им точно едно до друго по рафтовете на магазините могат да объркат дори напредналите готвачи и в крайна сметка да повлияят на консистенцията, текстурата и вкуса на някои ястия.

Тук обясняваме разликите между най-често срещаните видове сметана, използвани за готвене, най-добрите заместители на сметаната и полуфабрикатите, както и как да разкодирате етикетите и най-добрите приложения на всеки вид сметана.

Тежка сметана срещу сметана за разбиване

Тежка сметана срещу сметана за разбиване – мислите, че са едни и същи? Помислете отново. Тези на пръв поглед сходни разновидности на сметаната съдържат различни количества млечни мазнини, което може да доведе до създаването на много различни продукти.

Тежката сметана е често срещана съставка както в сладки, така и в солени рецепти. Тежката сметана (известна още като тежка сметана за разбиване) съдържа между 36 и 40 % млечни мазнини и е по-гъста от леката сметана, сметаната за разбиване, полуфабрикатите, пълномасленото мляко и изпареното мляко. Високото съдържание на мазнини в сметаната означава, че тя не се съсирва при нагряване и е най-добрият избор за разбиване на твърда сметана.

Сметаната за разбиване, от друга страна, съдържа между 30 и 35 % млечни мазнини, което означава, че е по-лек продукт от тежката сметана и тежката сметана за разбиване. Сметаната за разбиване съдържа само 45 калории, 4,5 грама мазнини и 3 грама наситени мазнини на супена лъжица.

На повечето опаковки е посочено съдържанието на млечни мазнини, така че ако не сте сигурни коя сметана е подходяща за вашата рецепта, просто прочетете етикета. Разликата от 5 процента млечни мазнини може да не изглежда голяма, но тя може драстично да промени богатството и гъстотата на супите, сосовете и сладкишите. По-ниското съдържание на мазнини в сметаната за разбиване означава, че тя никога няма да достигне идеално твърди върхове при разбиване, така че за наистина впечатляваща бита сметана за торти или пайове използвайте тежка сметана.

Кога да използвате тежка сметана: Тежката сметана прави всичко по-богата, по-кремообразна и по-вкусна. Рецепти с тежка сметана, като крем супа от карфиол и сладолед “Бостънски крем пай”, стават по-сочни с много тежка сметана. Дори една-две струйки тежка сметана в рецепти като сос Болонезе за бавно готвене и сметанов сос с естрагон могат да добавят задоволителен декаданс към основни делнични ястия.

Кога да използвате сметана за разбиване: Сметаната за разбиване е идеална за, както се досещате, разбита сметана. Тя има по-лека, въздушна текстура поради по-малкото количество млечни мазнини; това обаче означава, че няма да запази формата си толкова добре, когато се разбива. Крайният резултат ще бъде подобен на консистенцията на Cool Whip, а не на гъста, сложна сметанова заливка. Битата сметана, приготвена с помощта на сметана за разбиване, а не на тежка сметана, е идеална за сладолед или за украса на меренгета с желирани бонбони, плодове и кокосов крем, както и за тази безумно красива павлова.

Тежката сметана ли е същата като тежката бита сметана?

Тежката сметана и тежката сметана за разбиване всъщност са един и същ продукт, само че с две различни имена. Според Американската агенция по храните и лекарствата тежката сметана и сметаната за разбиване трябва да съдържат най-малко 36% млечни мазнини. Хранителната им информация също е една и съща – и двете съдържат около 50 калории, 5 грама мазнини и 3,5 грама наситени мазнини на супена лъжица. Следващият път, когато ги видите опаковани една до друга в магазина за хранителни стоки, няма да се налага да се замисляте коя да вземете. Различен етикет, същите вкусни млечни продукти.

Можете ли да замразявате тежка сметана?

Бяхме изненадани да научим, че отговорът на въпроса дали можете да замразявате сметана е “да”. Въпреки че сметаната остава свежа в хладилника за около месец, понякога се оказва, че имате излишък от сметана, особено по време на празниците.

Как да замразявате тежка сметана: Изсипете по 1 с.л. тежка сметана във всяко кубче на тава за лед и замразете. Размразете кубчетата сметана предварително или ги сложете направо в гореща супа за по-голяма кремообразност. Ако използвате този метод, обърнете внимание на основните преобразувания: 4 супени лъжици за ¼ чаша. Можете също така да замразите цяла пинта или четвърт тежка сметана в опаковката ѝ. Просто излейте около ½ чаша тежка сметана, за да освободите малко място, тъй като при замразяване сметаната се разширява.

Най-добрите заместители на тежката сметана

Може би готвите за някой веган или сте стигнали до средата на рецептата, преди да осъзнаете, че тази ключова съставка е свършила. Макар че тези заместители на тежката сметана не са подходящи за приготвяне на бита сметана, те са перфектната алтернатива в повечето други рецепти.

Свързани продукти

Направи си сам заместител на тежката сметана

Можете да си приготвите безотказен заместител на тежката сметана у дома, когато ви потрябва. Просто разтопете ¼ чаша неосолено масло и бавно добавете ¾ чаша пълномаслено мляко или половинка от него. Това е еквивалент на 1 чаша сметана и може да се използва вместо сметана в повечето рецепти. Въпреки това, тя няма да се разбие до твърди връхчета за бита сметана, така че оставете това за истинската сметана. Мазнините в маслото наподобяват тези в сметаната, а млякото е безпроблемен заместител на млечните продукти.

Вегански заместител на тежката сметана

Ако сте веган, имате алергия към млечни продукти или просто се опитвате да намалите консумацията на млечни продукти, не е нужно да се лишавате от кремообразната, богата и декадентска сметана. Перфектният заместител на тежката сметана без млечни продукти е кокосовото мляко, което има същата консистенция и гъстота като тежката сметана. То ще се съчетае безпроблемно с рецепти като супи и задушени ястия, които изискват тежка сметана. Можете да го опитате и в някои от любимите ни рецепти на основата на кокосово мляко, като супа с поширано пиле, сос сатай и шоколадов пудинг с кокосово мляко.

Други заместители на тежката сметана

Другите ни любими заместители на сметаната са изпареното мляко и полуфабрикатът. И двете имат подобна кремообразност и вкус на тежката сметана, но с по-малко калории и мазнини. Сметаната за разбиване също може да се използва като заместител на тежката сметана, тъй като е почти идентичен продукт само с 5% по-малко млечни мазнини. Знайте, че рецептата ви може да няма толкова богат вкус или да не е толкова декадентска, колкото би била с тежка сметана; въпреки това не смятаме, че ще останете разочаровани от тези копринени заместители на тежката сметана.

Полуготова сметана срещу тежка сметана

Основната разлика между полуфабриката и тежката сметана е в съдържанието на млечни мазнини. Полуфабрикатът се приготвя буквално от равни части тежка сметана и мляко. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата изисква полуфабрикатът да съдържа между 10,5 и 18% млечни мазнини. За да приготвите полуфабрикат у дома, смесете сметана и мляко в съотношение 1:1 и използвайте във всяка рецепта (или в ежедневната си чаша кафе), в която се изисква полуфабрикат. Тежката сметана, от друга страна, е по-гъста и по-богата сметана, която съдържа поне 36% млечни мазнини, което е почти два пъти повече от полуготовото мляко. Ако се опитвате да намалите мазнините, половинката е подходящ заместител. Не се опитвайте обаче да разбивате полуфабрикат за бита сметана; продуктът не съдържа достатъчно млечни мазнини, за да образува сочни твърди връхчета, които да запазят формата си.

Ако приготвяте пикантни рецепти като тази супа от картофи и пащърнак, киш с аспержи и фонтина на Joanna Gaines или картофено пюре, сметаната и половината от сметаната могат да се използват взаимозаменяемо. Знайте само, че консистенцията и богатството на тези ястия може да варира в зависимост от вида на сметаната, която използвате. Освен това, когато добавяте полуфабрикат към гореща течност, трябва да го темперирате, в противен случай той ще се отдели и ще се съсири. За да смекчите половинката, добавете малко гореща течност към купата с половинката и бавно разбийте; повторете още два пъти, след което бавно разбъркайте смекчената половинка обратно в първоначалната смес. По този начин леко се повишава температурата на полуфабриката, което предотвратява съсирването му.

Кога да използвате полуфабрикат: Това е идеалният начин да добавите копринено богатство към кремообразно картофено пюре, кишове и карамелен сос. Тя също така е вкусен крем за кафе Въпреки това, половинката няма достатъчно мазнини, за да се превърне в домашна бита сметана, така че запазете тази рецепта само за тежка сметана.

Лека сметана срещу полуфабрикат

Има още по-малка разлика между леката сметана и полуголямата сметана. отколкото между гъстата сметана и полуготовата сметана. FDA изисква продуктите, етикетирани като лека сметана, да съдържат между 18 и 30 % млечни мазнини, което означава, че те са по-мазни от полуфабрикатите, но не са толкова богати и кремообразни като тежката сметана. Леката сметана е идеална добавка към кафето, както и за заливка на смесени плодове, като заместител на млякото в тези глазирани понички или в пържола от кажунска пола със сметана от царевица. Не прекалявайте с леката сметана в рецепти, които се нагряват за дълъг период от време, тъй като тя може да се съсири. Подобно на полуфабриката, ниското съдържание на млечни мазнини в сметаната означава, че тя не може да бъде разбита в пухкава бита сметана.

Какво представлява обезмаслената полумаслена сметана?

Пазете се от всичко, което е обозначено като обезмаслена полумаслена сметана; звучи твърде добре, за да е истина, защото е така. Немаслената половинка се произвежда основно от обезмаслено мляко, царевичен сироп и половин дузина добавки и изкуствени оцветители. Придържайте се към обикновената половинка, която е по-чист продукт с по-малко химикали и като цяло е по-полезна за вас.

Може да се интересувате и от темите

С какво мога да заместя сметаната?

Можете да направите заместител на тежката сметана, която се изисква в рецепта, в която тя ще бъде смесена с други съставки. Разтопете 1/4 чаша несолено масло в голяма стъклена купа и постепенно прибавете 3/4 чаша пълномаслено мляко или половин и половина. В крайна сметка ще получите 1 чаша заместител на сметаната. Използвайте в супи, сосове, пудинги и др.

Мога ли да използвам бита сметана за готвене?

Битата сметана може да се използва за няколко цели. Често срещана употреба е за приготвяне на бита сметана за торти, пайове и други десерти. Използва се и като съставка в рецепти за десерти, супи, сосове и напитки. Използва се както в сладки, така и в солени ястия.

Сметаната за разбиване и тежката сметана едно и също ли е?

Тежката сметана и сметаната за разбиване са два сходни високомаслени млечни продукта, които производителите произвеждат чрез смесване на мляко с млечна мазнина. Основната разлика между тях е съдържанието на мазнини в тях. Тежката сметана има малко повече мазнини от сметаната за разбиване. Иначе от хранителна гледна точка те са много сходни.

Мога ли да използвам бита сметана вместо тежка сметана за соса Алфредо?

Този сос просто има гладка, кремообразна текстура, която се топи в устата. Най-добрите резултати идват от съставките. Тежка сметана за разбиване: за по-богат и кремообразен вкус тежката сметана за разбиване е за предпочитане пред сметаната за разбиване. Крема сирене: то придава приятна гъста консистенция на соса Алфредо.

Какво мога да използвам вместо тежка сметана за сос Алфредо?

Използвайте мляко и царевично нишесте, за да замените тежката сметана – резултатът е много сходен на вкус и ще получите по-малко мазен сос, но с много текстура и кремообразност. Добавете наситнен лук, за да придадете дълбочина на вегетарианския сос алфредо – Наситнете малко лук (какъвто вид предпочитате) наситнен лук.

Можете ли да направите тежка сметана?

Изненадващо, приготвянето на тежка сметана е лесно. За да приготвите 1 чаша тежка сметана, смесете 2/3 чаша пълномаслено мляко с 1/3 чаша разтопено масло. Наистина е толкова просто. Като алтернатива, ако нямате мляко под ръка, можете да използвате и 1/6 чаша масло и 7/8 чаша полуфабрикат.

Мога ли да използвам Cool Whip вместо сметана?

на сметана за разбиване. Сигурно се шегувате! Ако в рецептата ви се изисква 1 литър бита сметана, можете да я замените с 1 литър (две чаши) бита сметана от марката Cool Whip. Ако рецептата ви изисква да разбиете 1 пинта сметана, трябва да се получат около 2 пинта бита сметана, така че можете да замените това количество Cool Whip.

Можете ли да използвате бита сметана за сосове?

В сосове и рецепти, в които сметаната се приготвя, а не се разбива, можете да използвате бита сметана без особени корекции. Ако сосът е много кисел (например доматен сос), тогава може да искате да добавите соса от котлона и да не варите соса след добавянето на сметаната, тъй като тя може да се отдели.

Мога ли да използвам сметана за разбиване вместо тежка сметана за сос Алфредо?

За нас този сос е предназначен за разпускане, така че ние използваме тежка сметана за разбиване, но ако искате да го облекчите и да намалите малко калориите, разбираме го! Определено може да се използва обикновена сметана, полуфабрикат или пълномаслено мляко. Имайте предвид, че колкото по-малко е съдържанието на мазнини, толкова по-малко гъст ще е сосът.

Можете ли да замените сметаната за разбиване с тежка сметана в соса Алфредо?

Така че, ако приготвяте сос Алфредо, вероятно е най-добре да използвате тежка сметана, тъй като отнема по-малко време да се сготви, отколкото бита сметана. Ако обаче разполагате само със сметана за разбиване и искате да направите фантастична доматена крем супа, тогава можете да използвате нея. Но не забравяйте да я готвите малко по-дълго, отколкото се изисква в рецептата.

Как мога да си направя сметана у дома?

Как се прави тежка сметана – Видеоклип №1 | Време за начало – 0:00

Мога ли да използвам универсална сметана вместо тежка сметана?

1 Охладена универсална сметана = заместител на сметаната за разбиване и тежката сметана. Когато универсалната сметана се охлади, тя се сгъстява по консистенция. Става твърда и може да запази формата си. Това е качество, което я прави идеална като лесна за използване съставка за много торти в хладилника и десерти без печене.

Мога ли да използвам заквасена сметана вместо тежка сметана?

Заквасена сметана (без глутен, подходяща за кето) Заквасената сметана има достатъчно високо съдържание на мазнини – около 20%, което я прави добър заместител на тежката сметана в някои солени рецепти, като супи или чили.

Мога ли да използвам сметана вместо тежка сметана за сос Алфредо?

Този сос има гладка, кремообразна текстура, която се топи в устата. Най-добрите резултати идват от съставките. Тежка сметана за разбиване: за по-богат и кремообразен вкус тежката сметана за разбиване е за предпочитане пред сметаната за разбиване. Крема сирене: то придава приятна гъста консистенция на соса Алфредо.

Същото ли е сметаната за разбиване и сметаната за готвене?

Тя съдържа по-малко маслени мазнини от тежката сметана, но е по-лека и по-течна от тежката сметана. Сметаната за готвене се намира точно до тежките сметани за разбиване в хладилните коридори за млечни продукти в магазините за хранителни стоки, така че не забравяйте да я държите на хладно, докато не стане готова за употреба.

Предишна статия

Можете ли да пренареждате акрилен душ?

Следваща статия

Какво представлява Crista Galli?

You might be interested in …

Как да завършите шева без уред за подлепване?

Не е ли важно винаги да има детайли? Тази мисъл важи с особена сила за шиенето. Особено в областта на завършването на шевовете. Завършените шевове на всеки проект предотвратяват разплитането му и правят вътрешността му […]

Какво означават 4 точки в текстовите съобщения?

Какво означават 4 точки в текст? Означава “ще видим, край на дискусията за момента”. Какво означават няколко точки в текстовия текст? Елипсата , …, или (като единичен глиф) …, известна неофициално и като точка-точка-точка, е […]

Можете ли да използвате восъчна хартия вместо фолио?

В много случаи пергаментовата хартия и алуминиевото фолио са взаимозаменяеми. И двете могат да се използват за подреждане на листове за печене, за да се предотврати залепването на храната по тавата (и да се улесни […]