1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Можете ли да направите спонтанен аборт и все пак да сте бременна с близнак?

author-image

Ранният ултразвуков преглед има много предимства, отчасти защото колкото по-рано вие и вашият лекар откриете, че имате повече от едно бебе, за което трябва да се грижите, толкова по-добри грижи ще можете да получите вие и вашите бебета.

Установяването на бременност с близнаци по-рано от всякога разкрива загуби, които не са били открити преди дните на ранните ултразвукови изследвания. Една от тези загуби е спонтанен аборт на близнак (или тризнак) – явление, известно като синдром на изчезващия близнак.

Какво представлява синдромът на изчезващия близнак?

Синдромът на изчезващия близнак е загуба на единия близнак по време на бременността, обикновено през първия триместър и често преди майката дори да разбере, че носи близнаци. Когато това се случи, тъканта на спонтанно изчезналия близнак обикновено се абсорбира отново от майката.

В (по-редкия) случай на умиране на близнак през втория или третия триместър загубата обикновено не се нарича синдром на изчезващия близнак, а по-скоро загуба на близнак или на няколко близнака.

Колко често се среща синдромът на изчезващия близнак?

Смята се, че синдромът на изчезващия близнак се среща при около 10 до 40 % от многоплодните бременности, въпреки че експертите твърдят, че е трудно да се определи точно колко често е това явление, отчасти защото не всички бременни жени получават ултразвук през първия триместър.

Документираните случаи на синдрома на изчезващия близнак са нараснали значително през последните няколко десетилетия, тъй като ранните ултразвукови изследвания – единственият начин да сте сигурни, че носите близнаци в началото на бременността – са станали по-рутинни.

Симптоми на синдрома на изчезващите близнаци

Често не се наблюдават никакви симптоми. При някои майки обаче се наблюдават симптоми, подобни на спонтанен аборт, включително:

  • Леки спазми
  • Вагинално кървене
  • Тазова болка
  • Намаляване на нивата на хормоните (hCG, установени чрез кръвни тестове)

Как ще разберете със сигурност дали сте направили спонтанен аборт с един близнак?

Ако не Ви бъде направен ранен ултразвук, може никога да не разберете, че сте направили спонтанен аборт с близнак. Единственият признак за синдрома на изчезващия близнак може да бъде по-късен ултразвук, който показва, че в утробата вече няма два плода.

Прочетете това по-нататък

Дори да имате симптоми, които са подобни на тези на спонтанен аборт, нито един от тях не е сигурен признак за загуба на бременност. Ако все пак изпитате някой от тези симптоми или се опасявате, че може да имате синдром на изчезващия близнак, не се колебайте да се обадите на Вашия лекар.

Кой е най-застрашен от синдрома на изчезващия близнак?

Жените, които са подложени на ин витро оплождане – при което една или повече оплодени яйцеклетки се поставят в матката ви с надеждата, че една от тях ще се имплантира и ще стане бременна – може да имат по-висок риск от синдрома на изчезващия близнак, отколкото тези, които са заченали по естествен път. Зачеването с ин витро увеличава вероятността да забременеете с няколко деца и следователно увеличава вероятността не всички от тях да са жизнеспособни.

При жените над 30 години също може да е по-вероятно да се появи синдром на изчезващите близнаци. Това обаче може да се дължи на факта, че по-възрастните майки като цяло имат по-висок процент на многоплодна бременност.

Наследствен ли е синдромът на изчезващите близнаци?

Не е известно дали синдромът на изчезващите близнаци е наследствен, отчасти защото лекарите не са сигурни какво точно причинява това явление. Освен това ранните ултразвукови изследвания са все още сравнително нови, така че експертите не са успели да изследват синдрома на изчезващия близнак в семейната история на човека.

Какво е въздействието на синдрома на изчезващия близнак върху оцелелия близнак?

В много случаи, когато синдромът на изчезващия близнак се прояви през първия триместър, майката продължава нормалната си бременност и ражда единственото здраво бебе без усложнения или намеса. Някои изследвания, проведени при хора, които са използвали ин витро за забременяване, показват, че жените, които са имали синдром на изчезващия близнак, могат да имат по-голяма вероятност да родят преждевременно бебе или бебе с ниско тегло при раждане в сравнение с жените, които не са имали синдром на изчезващия близнак.

Ако един от близнаците умре през втория или третия триместър, останалото бебе може да бъде изложено на повишен риск от вътреутробно ограничаване на растежа (ВРО), а майката може да бъде изложена на риск от преждевременно раждане, инфекция или кръвоизлив. В този случай Вашият лекар ще следи внимателно здравето и растежа на останалия близнак и ще Ви наблюдава отблизо за признаци на усложнения.

Ако сте преживели загуба на близнак през първия триместър (или ако загубата ви е настъпила по-късно по време на бременността), може да почувствате комбинация от скръб за смъртта на едното бебе и облекчение за жизнеспособността на оцелялото бебе. Позволете на себе си и на партньора си да скърбите. Не забравяйте да признаете загубата на детето си и загубата на идентичността си като родители на многодетни деца, както и да отпразнувате живота на оцелялото си бебе.

От редакционния екип на What to Expect и Хайди Мъркоф, автор на Какво да очаквате, когато очаквате дете. What to Expect спазва строги правила за отразяване и използва само достоверни източници, като например рецензирани проучвания, академични изследователски институции и високо уважавани здравни организации. Научете как поддържаме съдържанието си точно и актуално, като прочетете нашите правила за медицински прегледи и редакционна политика.

Може да се интересувате и от темите

Възможно ли е да направите спонтанен аборт на близнак и все още да сте бременна?

Синдромът на изчезващия близнак е признат за първи път през 1945 г. Той се проявява, когато близнак или многоплоден близнак изчезне в матката по време на бременността в резултат на спонтанен аборт на единия близнак или многоплоден близнак. Тъканта на плода се абсорбира от другия близнак, от множеството, от плацентата или от майката. Това създава впечатление за “изчезващ близнак”. “

Имате ли кървене, ако абортирате единия близнак?

В някои случаи загубата на близнак може да бъде придружена от симптоми на спонтанен аборт, като например вагинално кървене.

Какво се случва, ако абортирате единия близнак?

Ако абортирате един близнак по време на първия триместър, обикновено няма почти никакво медицинско лечение. Близнакът, който спира да расте, ще се абсорбира отново в плацентата и в бебето, което носите. Малки показатели от близнака може да останат в плацентата Ви, когато раждате бебето.

Може ли да направите спонтанен аборт на единия близнак през първия триместър?

Синдромът на изчезващия близнак е загубата на единия близнак по време на бременността, обикновено през първия триместър, а често и преди майката да разбере, че носи близнаци. Когато това се случи, тъканта на спонтанно изчезналия близнак обикновено се абсорбира отново от майката.

Може ли да се получи фалшив спонтанен аборт?

Технически погледнато, медицински или лабораторни грешки теоретично могат да доведат до погрешно диагностициране на загуба на бременност във всеки момент от бременността – но това е изключително рядко. Повечето лекари използват утвърдени насоки, преди да диагностицират спонтанен аборт.

Може ли да имате силно кървене и все още да сте бременна?

Защо може да кървите по време на бременност Този тип кървене може да се появи и преди спонтанен аборт или при извънматочна бременност, но най-често не е причина за безпокойство. По-силното кървене през първия триместър може да е признак за спонтанен аборт или извънматочна бременност.

Може ли да имате силно кървене и все още да сте бременна?

Кога трябва да се обадите на лекаря си, ако имате силно кървене по време на бременност? Всеки път, когато забележите кървене по време на който и да е етап от бременността, е уместно да се обадите на Вашия лекар. Особено важно е да потърсите лекарска помощ, ако кървенето е силно (като при менструация) или е придружено от болка или спазми.

Можете ли да забременеете в същия месец, в който сте направили спонтанен аборт?

Можете да имате овулация и да забременеете още две седмици след спонтанен аборт. След като се почувствате емоционално и физически готови за забременяване след спонтанен аборт, попитайте доставчика си на здравни услуги за насоки.

Може ли да кървите и все пак да сте бременна?

След като едно момиче забременее, то вече не получава менструация. Но момичетата, които са бременни, могат да имат друго кървене, което може да прилича на менструация. Например, може да има малко кървене, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката.

Мога ли все още да бъда бременна след кървене със съсиреци?

Често причината не се открива и бременността продължава нормално. Понякога кръвен съсирек, видян при ултразвуково изследване, ще подскаже, че е имало кървене около торбичката на бременността, като това понякога се нарича имплантационно кървене.

Какви са симптомите на фалшив спонтанен аборт?

Симптомите на спонтанен аборт включват вагинално кървене и болки в корема. Кървенето може да бъде само леко зацапване или да е силно. Медицинският специалист. Болката и спазмите са в долната част на корема. Могат да бъдат от едната страна, от двете страни или по средата.

Може ли кървенето при спонтанен аборт да спре и да започне?

Най-силното кървене обикновено приключва в рамките на три до пет часа от момента, в който започне обилното кървене. По-лекото кървене може да спре и да започне в продължение на една до две седмици, преди да приключи напълно.

Колко може да кървите и все още да сте бременна?

Около 20% от жените имат известно кървене през първите 12 седмици от бременността. Възможните причини за кървене през първото тримесечие включват: Имплантационно кървене. Възможно е да получите нормално зацапване през първите шест до 12 дни след зачеването, тъй като оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката.

Възможно ли е все още да сте бременна след кървене със съсиреци?

Често причината не се открива и бременността продължава нормално. Понякога кръвен съсирек, видян при ултразвуковото изследване, ще подскаже, че е имало кървене около сакчето на бременността, като това понякога се нарича имплантационно кървене.

Какво се случва, ако забременеете непосредствено след спонтанен аборт?

Всъщност едно проучване установи, че жените, които зачеват в рамките на шест месеца след спонтанен аборт, имат по-малък шанс за усложнения или друг спонтанен аборт, отколкото жените, които чакат по-дълго. Когато става въпрос за забременяване след спонтанен аборт, няма определен период на изчакване.

Предишна статия

Можете ли да пренареждате акрилен душ?

Следваща статия

Какво представлява Crista Galli?

You might be interested in …

Какви храни предизвикват панкреатит?

Това, което ядете, може да окаже огромно влияние върху начина, по който се чувствате, особено ако имате панкреатит – състояние, което възниква, когато органът, който произвежда храносмилателните ензими, се възпали. Кливландската клиника е академичен медицински […]

На колко години е латинският език?

Една непочтителна, но вярна хронология от Тимъти Дж. 753 Г. ПР.Н.Е. Традиционната дата на основаването на град Рим от Ромул – измислен герой, който убил своя брат близнак Рем, населил града си с избягали затворници […]

Какво е жълта дъга?

Дъгата е красиво явление, което има значение за различни религии и култури. Дъгите обикновено се появяват след буря или дъжд и са резултат от пречупената слънчева светлина, която попада върху дъждовните капки. Така се получава […]