2 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Можете ли да пренареждате акрилен душ?

Пребоядисването на ваната е надежден проект

Подмяната на ваната струва стотици долари за материали и понякога още хиляди за труд. Въпреки че професионалните услуги за повторно остъкляване на вана – известни като пребоядисване – и повторно облицоване могат да намалят инвестицията наполовина, те все пак струват доста скъпо и трябва да се извършват само от лицензирани изпълнители. Икономична алтернатива са комплектите за пребоядисване на акрилни вани “направи си сам”, които ви позволяват да възстановите ваната си, като изгладите вдлъбнатините, премахнете петната и възстановите предишния блясък на глазурата. Изберете комплект с лъскаво епоксидно покритие, за да придадете на ваната си гланциран вид.

Отстранете всички уплътнения по периметъра на ваната. Нанесете препарат за отстраняване на уплътнения, за да ги омекотите. Нарежете уплътнението с помощта на кухненски нож. Изкопайте упоритите ивици с клещи с иглен нос или стъргалка за боя. Почистете замазаните места с изопропилов алкохол и кърпа без власинки.

Отстранете капака на дренажа на ваната. Отстранете крановете и арматурата или ги облепете с тиксо или бояджийска лента. Маскирайте периметъра на ваната, за да избегнете оцветяване на стените на банята.

Почистете добре цялата повърхност на ваната с разтвор на белина и вода и неабразивен тампон, за да отстраните мръсотията, замърсяванията и плесента. Изплакнете ваната и я оставете да изсъхне на въздух. Проветрете работното си място, доколкото е възможно. Отворете всички прозорци в банята и включете всички налични вентилатори. Това подпомага процеса на сушене и намалява излагането ви на химически изпарения.

Шлайфайте цялата повърхност на ваната с 400- или 600-градусова шкурка. Изплакнете остатъците и оставете ваната да изсъхне напълно на въздух. Отстранете излишния прах и остатъци с помощта на кърпа за прилепване.

Запълнете всички вдлъбнатини или вдлъбнатини с акрилен пълнител за каросерии. Изгладете пълнителя с помощта на шпакла, докато се изравни с повърхността на ваната. Оставете пълнителя да изсъхне съгласно инструкциите на производителя. Шлайфайте изсъхналата шпакловка и отстранете праха с кърпа.

Нанесете свързващ агент. Напръскайте уретаново покритие с пръскачка за боя с голям обем и ниско налягане. Професионалният клас свързващи агенти и финишни покрития са опасни и достъпни само за професионалисти, така че използвайте стъпка 6 само ако сте професионален изпълнител. Ако не сте, преминете към стъпка 7.

Смесете епоксидната смола, включена в комплекта за пребоядисване на акрилни вани, съгласно указанията на производителя. Това обикновено включва комбиниране и разбъркване на включените активатор и основа.

Нанесете епоксидната смола върху повърхността на ваната с помощта на четка за лак с фин косъм. Правете движения в една посока, като застъпвате краищата на всяко ново движение, за да предотвратите появата на твърди линии. Можете също така да нанесете епоксидната смола с валяк с къси крачки или с пръскачка за боя. Ако използвате пръскачка, разредете епоксидната смола според инструкциите на производителя. Дръжте пръскачката на около 8-12 инча от повърхността на ваната и пръскайте с бавни движения напред-назад.

Оставете първия слой да изсъхне според инструкциите на производителя и нанесете втори слой. Оставете епоксидния финиш да изсъхне напълно според инструкциите, преди да пуснете вода или да използвате ваната. Пълното изсъхване на ваната може да отнеме няколко дни, затова планирайте това.

Нанесете отново уплътнението с пистолет за уплътняване, зареден с уплътнител за вани и плочки. Използвайте уплътнител с фунгицид, за да предотвратите появата на гъбички и мухъл. След като уплътнителят изсъхне, сменете отводнителните тръби и арматурата на ваната и премахнете лентата.

Може да се интересувате и от темите

Могат ли акрилните душове да се пребоядисват?

Въпреки че са изработени от различни материали, акрилните душове могат да бъдат пребоядисани също толкова лесно, колкото и тези от фибростъкло. Пребоядисването на акрилни вани е чудесен вариант, ако повърхността на ваната ви е матова, повредена или ако просто искате да промените цвета.

Можете ли да регенерирате акрилен душ?

Акрилните вани също могат да бъдат реглазирани, стига да нямат някакви съществени проблеми. Плюсове: Реглазирането е най-достъпният вариант за обновяване на ваната и може да ви струва средно между 200 и 650 долара. То е бързо и обикновено отнема само един ден!

Как да възстановите акрилното покритие?

Запълнете всички вдлъбнатини или вдлъбнатини с пълнител за акрилни тела. Изгладете пълнителя с помощта на шпакла, докато се изравни с повърхността на ваната. Оставете пълнителя да изсъхне според инструкциите на производителя. Шлайфайте изсъхналия пълнител и отстранете праха с помощта на кърпа.

Как да разбера дали душът ми е от фибростъкло или от акрил?

Ако погледнете внимателно ръбовете на ваната, тънките ръбове могат да означават стъклопласт, а по-дебелите – акрил. Друг съвет, за да изключите чугуна като материал, е да задържите магнит отстрани и да видите дали ще залепне. Ако не залепне, най-вероятно имате или фибростъкло, или акрил.

Как се пребоядисва акрилна вана за душ?

Видеоклип Как да: Как да пребоядисате ваната и плочките в банята – Видеоклип №1 | Време за начало – 0:09

Как мога да направя така, че акрилната ми вана да изглежда отново нова?

Поръсете ваната със сода за хляб. Ако не сте напълнили ваната с гореща вода и оцет, просто налейте или напръскайте вода по вътрешната страна и страните на ваната. Оставете содата за хляб да седи върху ваната в продължение на няколко минути. Содата за хляб може да почисти мухъла, плесента и сапунените остатъци. Освен това е щадящ за акрилната вана.

Как мога да направя така, че акрилната ми вана да изглежда нова?

Поръсете ваната със сода за хляб. Оставете содата да престои върху ваната за няколко минути. Содата за хляб може да почисти мухъла, плесента и сапунените отлагания. Тя също така е нежна за използване върху акрилната вана. За по-силно почистващо средство можете да използвате боракс вместо сода за хляб.

Коя е по-добра вана от фибростъкло или акрил?

Акрилът е много по-издръжлив от ваната от фибростъкло. Вероятността акрилната вана да се счупи, напука или избледнее е малко вероятна. Ваните от фибростъкло могат да избледнеят и да се напукат и надраскат с течение на времето. И двата стила могат да се почистват с прости почистващи разтвори.

Можете ли да реставрирате акрилна вана?

Тъй като акрилните вани са с твърда повърхност, цветът е един и същ в целия акрилен лист. Ако се случи ваната ви да се надраска или матира, можете лесно да възстановите външния ѝ вид до нов. Драскотините и матирането могат да бъдат отстранени с течен полиращ препарат, като Gel-Gloss или метален полиращ препарат.

Как да разбера дали моята вана е от фибростъкло или от акрил?

Огледайте ръбовете на ваната и вижте дали изглеждат по-тънки; това може да е индикация, че е акрилна. Акрилните вани обикновено се предлагат в повече цветове, отколкото ваните от фибростъкло, тъй като ваните от фибростъкло обикновено са бели. Освен това акрилът е по-топъл на допир от фибростъклото, а ваните от акрил имат по-гладки покрития.

Как да избеля акрилната си вана?

Най-добрият начин за премахване на леки петна от акрилната ванаВземете малко сода за хляб и поръсете равномерно ваната, особено върху зацапаните участъци. След това направете смес от оцет и вода и я напръскайте върху повърхността. Оставете я да се утаи в продължение на няколко минути, докато видите мехурчета по повърхността.

Може ли акрилната вана да се ремонтира?

Ремонтът на акрилни вани може да се извърши успешно при всички видове порцеланови вани, както и при вани, изработени от фибростъкло, акрил или култивиран мрамор. Арматурите често се повреждат по време на транспортиране, при монтаж или понякога в резултат на случайно попадане на тежък или остър предмет върху повърхността.

Колко дълго издържат акрилните душове?

Душовете от фибростъкло и акрил изискват много малко поддръжка и издържат около 10 години. Повечето хора избират акрил поради лесното му почистване и грижа, краткото време за монтаж и достъпната цена.

Как мога да разбера дали душът ми е от фибростъкло или от акрил?

Ако погледнете внимателно ръбовете на вашата вана, тънките ръбове могат да означават стъклопласт, а по-дебелите – акрил. Друг съвет, за да изключите чугуна като материал, е да задържите магнит отстрани и да видите дали ще залепне. Ако не залепне, най-вероятно имате или фибростъкло, или акрил.

Кой е по-добър душ от фибростъкло или акрил?

Разликите между душовете и ваните от фибростъкло и акрил се простират отвъд естетиката. Когато става въпрос за издръжливост, акрилът издържа много по-дълго от фибростъклото. Акрилът е по-труден за надраскване или пробиване от фибростъклото, поради което изисква по-малко ремонти и обикновено има по-дълъг живот.

Предишна статия

Защо двойките търсят еднорози?

Следваща статия

На колко години е латинският език?

You might be interested in …

Как да завършите шева без уред за подлепване?

Не е ли важно винаги да има детайли? Тази мисъл важи с особена сила за шиенето. Особено в областта на завършването на шевовете. Завършените шевове на всеки проект предотвратяват разплитането му и правят вътрешността му […]

На колко години е латинският език?

Една непочтителна, но вярна хронология от Тимъти Дж. 753 Г. ПР.Н.Е. Традиционната дата на основаването на град Рим от Ромул – измислен герой, който убил своя брат близнак Рем, населил града си с избягали затворници […]

Можете ли да използвате восъчна хартия вместо фолио?

В много случаи пергаментовата хартия и алуминиевото фолио са взаимозаменяеми. И двете могат да се използват за подреждане на листове за печене, за да се предотврати залепването на храната по тавата (и да се улесни […]