1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Можете ли да замразите темпе Лесно ръководство за замразяване на темпе?

Можете ли да замразите темпе? Темпех е ферментирала здравословна храна, приготвена от соеви зърна. Основен продукт в индонезийската диета, темпехът обикновено се използва като алтернативен източник на постни протеини сред веганите. Той има месна консистенция, така че е отличен заместител на свинското и говеждото месо.

Темпехът се произвежда чрез разделяне и варене на соеви или други бобови растения, след което се изсушава и се създава култура от дрожди. Темпехът преминава през процес на инкубация, докато се превърне в плътна торта, след което се замразява, за да се запазят активните му ензими.

Темпето се замразява по време на обработката, така че да, този продукт се замразява много добре. Всъщност темпехът често се продава замразен, за да се запази свежестта му. Ако имате остатъци от темпех, те също могат да бъдат замразени, въпреки че силно се въздържаме от повторно замразяване на остатъците от темпех. Повторното замразяване на остатъка от темпе може да доведе до леки промени във вкуса и текстурата. Въпреки това, ако планирате да намачкате останалото темпе за някоя рецепта, повторното замразяване не би трябвало да е проблем.

Видове темпе

Преди да преминем към инструкциите за замразяване, нека обсъдим двата вида продукти от темпе, които се продават в повечето супермаркети: прясно замразено и вакуумирано и предварително опаковано темпе.

Рязане на темпе

Снимка, използвана под Creative Commons от KushiInstitute

Пресен темпех

Известен още като прясно замразено темпе, този продукт е изключително рядък в САЩ, но е доста разпространен в специализираните магазини и магазините за индонезийски храни. Както подсказва името, този продукт е бил замразен прясно, така че трябва да бъде предварително сготвен за поне 20 минути, за да се отпусне питката и да може да поеме повече аромати по време на готвенето.

Вакуумно запечатан и предварително опакован темпех

Вакуумно запечатаното и предварително опаковано темпе е пастьоризирано, така че е по-устойчиво на съхранение от прясно замразеното темпе. Този продукт не се нуждае от предварително готвене. Всъщност предварително опакованото темпе е готово за консумация. Но ако не обичате да ядете темпех суров, препоръчваме ви да го сготвите, за да омекне и овлажни продукта, както и да премахнете естествения горчив послевкус на темпеха.

Как да замразяваме темпе?

Замразяването на темпех е толкова лесно, колкото и възможно. Ако замразявате неотворени опаковки темпех, не е необходимо да ги подготвяте за замразяване. Просто поставете продукта във фризера в оригиналната му опаковка.

От друга страна, ако замразявате остатъци от темпех, увийте продукта в двоен слой фолио, като се уверите, че нито една част не е изложена на ниска температура. След това поставете опакованото темпе в здрава, затваряща се найлонова торбичка. Преди да запечатате, изстискайте възможно най-много въздух. Напишете датата на съхранение, след което поставете във фризера.

Идеи за готвене на темпе

Темпето е многофункционална здравословна храна. Можете да го използвате в салати, сандвичи, дори в небрежни кюфтета! Тъй като темпето често се използва като алтернатива на свинското и говеждото месо, с помощта на темпе можете да приготвите веган такос, веган сладко-кисело или свинско на барбекю.

Срок на годност и препоръки за размразяване

Темпехът се съхранява във фризера за неопределено време, особено когато температурата се поддържа постоянно на 0 градуса. От друга страна, темпехът ще издържи само една седмица в хладилника. Имайте предвид, че се препоръчва консумацията на темпех възможно най-скоро, в противен случай продуктът може да придобие забавен аромат или вкус.

Темпе

Снимка, използвана под Creative Commons от Stacy Spensley

Размразяването на темпето е лесно, просто прехвърлете замразеното темпе в хладилника и го оставете да се размрази за една нощ. След като темпето се размрази, то е готово да бъде добавено към любимите ви рецепти. Можете също така да приготвите замразения темпех на пара, ако сте притиснати от времето. Повторното загряване на темпето не е необходимо, тъй като продуктът може да се добавя към готвенето, независимо дали е замразен или размразен.

Обобщение

Темпето е питателна и вкусна алтернатива на свинското месо, идеална, ако внимавате какво ядете. Можете ли да замразявате темпе? Няма нужда да се притеснявате, че запасите ви ще се развалят, защото темпето се замразява много добре.

При все това винаги следете за значителни промени във вкуса или текстурата. Ако по някаква причина темпето е започнало да излъчва неприятна миризма или е придобило странен оттенък, продуктът може да се е развалил.

Може би ще се заинтересувате и от темите

Мога ли да замразявам несготвено темпе?

За да замразите темпе, потопете го във вряща вода за 30 секунди, увийте го добре и го замразете за период до 12 месеца. Варенето на темпе е чудесен начин да го овкусите, докато го подготвяте за съхранение.

Можете ли да размразявате и замразявате отново темпе?

Може ли темпето да се замразява повторно? Да, но текстурата му ще се влоши малко. Ако темпето се е размразило и не можете да го използвате в рамките на една седмица, пригответе го на пара. Това ще удължи срока му на годност и няма да се налага да го замразявате отново.

Какво се случва, когато замразите темпе?

Темпехът се съхранява неограничено дълго във фризера, особено когато температурата се поддържа постоянно на 0 градуса. От друга страна, темпето ще издържи само една седмица в хладилника. Имайте предвид, че се препоръчва консумацията на темпех възможно най-скоро, в противен случай продуктът може да придобие забавен аромат или вкус.

Може ли неотвореното темпе да се замразява?

Правилно съхраняваният неотворен темпех ще запази най-доброто си качество за около 10-12 месеца във фризера, но ще остане безопасен и след този срок. Посоченото време за съхранение във фризер е само за най-добро качество – темпе, което е било съхранявано постоянно замразено при 0°F, ще се запази безопасно за неопределено време.

Трябва ли да се замразява темпе?

За щастие темпето се счита за безопасна храна за замразяване. Всъщност замразяването е най-добрият начин да го запазите свеж за дълъг период от време. Просто се уверете, че следвате стриктно тези стъпки: Поставете темпето в безопасен за замразяване плик или контейнер.

Как използвате замразения темпех?

Ако имате замразено темпе, размразете го, преди да го използвате в нашите рецепти. За най-добри резултати или задушете темпето на котлона в пароварка за около 5 минути, или го задушете, покрито, в микровълнова фурна за една минута на висока степен. Оставете темпето леко да се охлади. За някои от рецептите това означава, че ще приготвяте темпето на пара два пъти.

Колко време може да се съхранява темпето в хладилника?

7 дни
Съхранявайте темпето в хладилника до 7 дни, като имате предвид, че темпето е живо и ще продължи бавно да ферментира, докато престоява (което прави вкуса му по-богат). Ако ви остане темпе, просто го увийте във восъчна или пергаментова хартия и го върнете в хладилника (хартията му позволява да диша).

Как размразявате темпе?

За да размразите, поставете неотворената опаковка в хладилника за една нощ. За да размразите бързо, поставете неотворения пакет в голяма купа с вода със стайна температура (не гореща); Ще се съхранява във фризера ви до 3 месеца.

Как съхранявате темпе за дълго време?

Съхранявайте темпето в хладилника до 7 дни, като имате предвид, че темпето е живо и ще продължи бавно да ферментира, докато престоява (което прави вкуса му по-богат). Ако ви остане темпе, просто го увийте във восъчна или пергаментова хартия и го върнете в хладилника (хартията му позволява да диша).

Как да размразя темпе?

За да размразите, поставете неотворената опаковка в хладилника за една нощ. За да размразите бързо, поставете неотворения пакет в голяма купа с вода със стайна температура (не гореща); Ще се съхранява във фризера ви до 3 месеца.

Мога ли да ям темпе всеки ден?

Темпето, заедно с други ферментирали соеви продукти, обикновено се счита за безопасно за повечето хора. Въпреки това някои хора може да искат да обмислят ограничаване на приема на темпе. Лицата с алергия към соя трябва да избягват темпе напълно. Консумацията на темпех може да предизвика алергична реакция при тези хора.

Колко време издържа темпето в хладилника?

Съхранявайте темпето в хладилника до 7 дни, като имате предвид, че темпето е живо и ще продължи бавно да ферментира, докато престоява (което прави вкуса му по-богат). Ако ви остане темпе, просто го увийте във восъчна или пергаментова хартия и го върнете в хладилника (хартията му позволява да диша).

Какво се случва, ако ядете сурово темпе?

Нищо лошо не би трябвало да се случи, ако ядете несготвен темпех от магазина, тъй като той обикновено е пастьоризиран и микроорганизмите са убити. Ако обаче ядете непастьоризиран и неварен темпех, има вероятност да се разболеете от вредни микроорганизми.

По-безопасно ли е темпето от тофуто?

Въпреки че не можете да сгрешите с нито един от двата растителни протеина, темпето обикновено се смята за по-здравословния вариант поради богатия си хранителен профил. Той съдържа повече протеини, фибри и витамини, отколкото тофу. Темпето също така е ферментирало, а ферментиралите храни са по-лесни за храносмилане и осигуряват здравословни чревни бактерии.

Как да направите темпето вкусно?

Добрите съставки на маринатата за темпе включват соев сос, оцет, цитрусов сок, кокосово мляко, фъстъчено масло, джинджифил, подправки или подсладители като кленов сироп, нектар от агаве или мед. Дори бързото намазване със соев сос и няколко други подправки значително засилва вкуса.

Предишна статия

Защо двойките търсят еднорози?

Следваща статия

На колко години е латинският език?

You might be interested in …

Как да завършите шева без уред за подлепване?

Не е ли важно винаги да има детайли? Тази мисъл важи с особена сила за шиенето. Особено в областта на завършването на шевовете. Завършените шевове на всеки проект предотвратяват разплитането му и правят вътрешността му […]

Ще разтопи ли горещото лепило сешоарът за коса?

Ако работите с пистолет за горещо лепило с различни температури и ви е необходимо повече време за работа с горещо лепило, използвайте настройката за висока температура. Ако в косата ви попадне горещо лепило, бебешкото олио […]

Можете ли да пренареждате акрилен душ?

Подмяната на ваната струва стотици долари за материали и понякога още хиляди за труд. Въпреки че професионалните услуги за повторно остъкляване на вана – известни като пребоядисване – и повторно облицоване могат да намалят инвестицията […]