2 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Опасни ли са видрата?

Видрите са сладки, космати водни животни, които се държат за ръце и се грижат един за друг, за да се сближат. Тъй като са толкова сладки, има голямо търсене на такива животни като домашни любимци.

Незаконното бракониерство и продажбите са навредили на световната популация на видрата. Видрата като домашен любимец се търси в много азиатски страни като Япония, Тайланд и Малайзия.

Добри домашни любимци ли са видрите?

В дивата природа сладководните видри живеят на семейни групи до 15 души. Когато се залавят и продават като домашни любимци, видрите не живеят пълноценно и естествено. Вашата вана или басейн не могат да заместят големите водни басейни, в които видрите се срещат естествено.

Азиатската видра с малки нокти е най-малкият вид видра. Тя е най-разпространеният вид, който се хваща и продава като домашни любимци. Много азиатски държави са предприели мерки за опазването им чрез забрани и регулации.

Видрите се нуждаят от пространство за обикаляне. Те не се приучават лесно към къщи и са много активни, социални животни. Отглеждането на видра като самотен домашен любимец може да я натъжи много. Липсата на достатъчно развлечения или стресирането на домашния любимец видра може да доведе до деструктивно и агресивно поведение. Животът в плен просто не е добър за видрата.

Проблеми с видрата като домашен любимец

Видрите са диви животни. Притежаването на местни видри е незаконно в много страни, включително Обединеното кралство, Япония и САЩ, но въпреки това видрите все още се внасят незаконно в тези страни, за да бъдат продавани като домашни любимци.

Силни шумове. Видрите издават силни свиркащи или пискливи звуци. Те могат да бъдат много разрушителни, когато не получат това, което искат.

Силна миризма. Видрите имат миризма, която се задържа около тях. Неприятната им миризма може да проникне в дома, ако живеят на закрито. Освен това те маркират територията си, като размазват изпражненията си, което допринася за миризмата.

Агресия, когато са стресирани. Когато видрите са развълнувани или стресирани, те могат да хапят и да станат агресивни. Ухапването им е остро и пронизващо. Ако ви ухапе видра, трябва незабавно да обработите раната. Също така следете за признаци на бактериална инфекция на раната.

Разхвърляни съквартиранти. Видрите могат да бъдат разрушителни. Ако не бъдат обучени, те могат да оставят много изпражнения из къщата. Те са диви животни и не обичат да бъдат ограничавани.

Грижи за видра

Притежаването на видра е голям ангажимент. Ако сте осиновили такава, ще трябва да имате подходящо местообитание за нея. Те се нуждаят от достатъчно пространство и грижи.

Заграждението на видрата трябва да е достатъчно голямо, за да може тя да се движи и да се храни. Те се нуждаят от много по-голямо заграждение, отколкото типичното куче. Вероятно видрата ще прекарва по-голямата част от живота си в заграждението. Видрата се нуждае от тропически климат. Тяхната идеална температура е от 75 до 85 градуса. Ще им е необходимо сухо място, както и басейн. Ако са постоянно мокри, те могат да развият здравословни проблеми.

Видрите обичат да се катерят и да копаят, затова заграждението ви ще се нуждае от горна част и да бъде вкопано в земята. Най-доброто заграждение за видрата е навън. Животът вътре е свързан с много предизвикателства, като например почистване на изпражненията на видрата и запазване на мебелите непокътнати. Видрата може да бъде разрушителна и трудно се приучава да се държи вкъщи.

Диетата на видрата може да варира. Можете да им давате пълноценна храна за котки като основа, но се уверете, че повече от половината от храната им е на месна основа. Трябва да включите и риба. Допълнете диетата им със зеленчуци, меко сварени яйца и насекоми.

Опасения за безопасността

Видрите могат да пренасят и предават опасни бактерии като Салмонела и Streptococcus phocae на вас и другите ви животни.

Освен това видрата може да бъде шумна и разрушителна. Те могат да причинят щети на дома ви и да наранят други животни от семейството ви. Кучетата и видрите не се разбират. Ако в дома ви има куче, то може да влезе в схватка с видрата.

Кучетата и видрите могат да си предават и болести. Кучетата могат да заразят видрата с кучешка тения и бяс. Видрите могат да дадат на кучетата Салмонела, също като хората. Видрите могат да хапят, когато са заплашени, и не са добри съквартиранти.

Дивите видри не са подходящи за живот в домашна среда.

Те се нуждаят от много пространство за обикаляне и за да бъдат със семейството си. Те процъфтяват в социална среда в рамките на естественото си местообитание. За съжаление, поради трудностите, свързани с притежаването на видра, много от тях биват изоставяни или изхвърляни в спасителни групи.

Източници на информация

National Geographic: “Дивите видри са най-новата тенденция при екзотичните домашни любимци”.

PetHelpful: “Ръководство за законно притежаване и грижа за домашна видра”.

Sea Otter Savvy: “Dangerous Liaisons: Взаимодействие между домашни любимци и морски видри.”

The Furry Companion: “Често задавани въпроси за начинаещи собственици на домашни любимци – видри”.

СВЕТОВНА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ: “Защо не бива да споделяте това сладко видео с домашна видра”.

Може да се интересувате и от темите

Вредят ли видрите на хората?

Видрите рядко нападат хора, но понякога могат да бъдат териториални, особено когато защитават бебетата си. Видрата едва не убила детето и ранила сериозно възрастната жена, когато тя се опитала да я отскубне от него.

Приятелски настроени ли са видрите към хората?

Видрите не са приятелски настроени към хората. И точно както всички други диви хищници, те не са много дружелюбни. Все пак е много трудно да се забележи такава в дивата природа, тъй като те обикновено избягват да са в близост до хора. Видрата като домашен любимец обаче може да бъде приятелски настроена към стопаните.

Може ли видрата да отхапе пръста ви?

И натрапниците да внимават, видрите могат да хапят! Челюстите им могат да разчупят мекотели, охлюви или да откъснат пръст! Това е една от многото причини, поради които видрите не са добри домашни любимци.

Опасни домашни любимци ли са видрите?

Те не се приучават лесно на домашен режим и са много активни, социални животни. Отглеждането на видра като самотен домашен любимец може да я направи много тъжна. Липсата на достатъчно развлечения или стресирането на домашния любимец видра също може да доведе до деструктивно, агресивно поведение. Животът в плен просто не е добър живот за видрата.

Как да изплаша моите видри?

Градинарство: Как да отблъснем видрите – Видеоклип №1 | Време за начало – 1:30

Хубави ли са видрите?

Е, морските видри са мили с други животни освен с маймуните и кучетата, нали? Не, те са ужасяваща заплаха за другите видове. И нямам предвид само по начина, по който месоядните видове винаги са за своята плячка. Морските видри убиват, дори когато това не им осигурява храна или потомство, като обикновени социопатични убийци.

Можете ли да отглеждате видра като домашен любимец?

Отглеждането на тази местна видра като домашен любимец е незаконно във всички щати на САЩ. За екзотичните животни има много насоки относно отглеждането им в плен, но законите за притежание се променят в зависимост от щата. В Северна Америка е незаконно да се отглеждат почти всички видри като домашни любимци, с едно изключение.

Можете ли да имате видра като домашен любимец?

Макар че в САЩ те са широко разпространени и незаконни , в някои щати може да сте в състояние да притежавате и да се грижите за видра с подходящо разрешение. По-конкретно, Мисури, Северна Каролина, Флорида, Небраска и няколко други щата изглежда разрешават частното притежаване на видри.

Страхуват ли се видрите от хората?

“Макар че речните видри обикновено живеят сами или по двойки, те често общуват на групи и са известни с игривото си поведение. От FWC заявиха, че речните видри, които принадлежат към семейството на ласките, обикновено не се считат за заплаха за хората.

Добър домашен любимец ли е видрата?

Видрите са #NotPets Една видра никога няма да бъде щастлива в плен. Повечето домашни видри се отглеждат в пространства, които са значително по-малки от естествените им местообитания, и не получават правилно хранене, дори ако собствениците имат най-добри намерения да ги хранят правилно. Видрите са изключително социални и живеят в големи семейни групи до 20 души.

По кое време на деня видрата ловува?

Зората и здрачът са добро време за наблюдение на видри. Това е и времето, когато другите диви животни са най-активни и тяхното поведение може да издаде присъствието на видрата. Ято патици, които внезапно започват да плуват бързо в една посока и се оглеждат през рамо, може да е знак за наличие на видра наблизо.

Речните видри ли са неприятни?

Речните видри не представляват значителна заплаха за имуществото, домашните любимци или хората. Най-значимият проблем, който те причиняват, е консумацията на риба. Ако вашата община е зарибила водоема с триплоиден бял амур, видрите могат да го премахнат. Освен че намаляват рибните популации, е малко вероятно да причинят други проблеми.

Миришат ли видрата лошо?

Най-просто казано, те миришат. От аналните им жлези се отделя силна, неприятна миризма и имат особено миризливи изпражнения, може би от храненето с риба, раци и други морски обитатели. Миналата събота той е прекарал в почистване на видрата от доковете, което според него е нормална част от поддръжката на яхтеното пристанище.

Колко интелигентни са видрата?

Речните видри са много интелигентни и любопитни животни. Те имат добре развит слух и обоняние. По-голямата част от деня си прекарват в търсене на храна и изследване на домашния си ареал. Правят това предимно, за да се свържат с други видри, когато са в бедствено положение, и за да алармират другите за хищници.

Ядат ли видрите кучета?

Въпреки че основният им източник на храна е рибата, те не са придирчиви. Те ще ядат всичко, което могат да си набавят, включително и дребни животни. Но видрите са много териториални и ще нападнат други животни, за да защитят терените си за тъпчене, особено през пролетта, когато раждат. “Нападенията на видри са редки, но се случват”, казва той.

Предишна статия

Как да възстановя съобщенията със звездички?

Следваща статия

Къде инвестират парите си милиардерите?

You might be interested in …

Колко време трябва да се отделят малките рибки?

Ако откриете малки рибки в аквариума си, не се паникьосвайте! Първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните всички възрастни риби, за да не изядат бебетата, или да преместите бебетата в отделен аквариум, където […]

Коя е най-трудната за произнасяне дума?

Потребител на Reddit на име JustATreeNut зададе въпрос в интернет: коя е най-трудната за произнасяне английска дума? Публикацията събра над 5000 коментара, много от които бяха свързани с имена на английски градове и марки вина. […]

Защо двойките търсят еднорози?

Може и да не сте чували за това, но “ловът на еднорози” е най-новата тенденция сред двойките, които искат да подправят любовния си живот. С нарастването на популярността на “полиаморфните” връзки двойките търсят трети човек, […]