1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

По-добре ли е 120Hz за очите?

Компаниите твърдят, че по-високата честота на опресняване е по-добра за здравето на очите. Дали това е истина, или просто трик?

Какво представлява честотата на опресняване на устройството?

Най-просто казано, честотата на опресняване се отнася до броя пъти, в които екранът ви опреснява дисплея в секунда. Измервана в херци (Hz), тя понякога се нарича честота на трептене.

Например, ако дисплеят се опреснява 70 пъти в секунда, неговата честота на опресняване е 70 Hz.

Честота на опресняване спрямо честота на кадрите

Честотата на кадрите е честотата, с която видеоклиповете и игрите могат да показват кадри. По принцип, когато гледате видеоклип, гледате стотици неподвижни кадри, които мигат един след друг, за да изглежда, че се движат.

Измерва се в кадри в секунда (кадри в секунда), като видеоигрите обикновено са с 30 до 60 кадъра в секунда, а YouTube – с 60 кадъра в секунда.

Ако графичният ви процесор може да показва 120 кадъра в секунда, мониторът с честота 60 Hz може да покаже само половината от тези кадри. От друга страна, монитор с честота 120 Hz ще бъде изхабен от графичен процесор, който може да показва само 60 кадъра в секунда.

Колко кадъра в секунда може да разпознае човешкото око?

Въпреки по-ранните изследвания, подкрепящи широко приетия стандарт от 60 кадъра в секунда, изследване от 2014 г. установиха, че човешкото око и мозък всъщност могат да разпознават изображения по-бързо от 100 милисекунди. Според Масачузетския технологичен институт някои хора могат да обработят изображение, което очите виждат, само за 13 милисекунди.

Тринадесет милисекунди са приблизително 75 кадъра в секунда.

По-високата честота на опресняване по-лесна ли е за очите ви?

Да, по-високата честота на опресняване е по-лесна за очите, тъй като трептенето е минимално. Ето едно видео сравняващо различни честоти на опресняване.

Както можете да видите, по-ниските честоти на опресняване изглеждат накъсани, докато по-високите – по-плавни и реалистични. Следователно по-високите честоти на опресняване, които могат да се справят с по-висока честота на кадрите, водят до по-малко натоварване на очите.

Когато става въпрос за умора на очите, 75 Hz или по-висока честота е добро число, към което трябва да се стремите. Освен това други фактори, свързани с ергономичност на монитора като например разположението на монитора, ще окажат по-голямо влияние върху здравето на очите ви.

Трябва ли да си вземете нов монитор с честота на опресняване 360 Hz?

Повечето хора няма да забележат съзнателно разликата между 60 Hz и 120 Hz честота на опресняване. Така че монитор с честота 360 Hz е просто излишен, освен ако не сте състезателен геймър (повече за това след малко).

Нещо повече, филмите обикновено имат само 24 кадъра в секунда, а дори в Youtube максималната честота е 60 кадъра в секунда. Същото важи и за повечето приложения. Един стандартен монитор може да се справи с 60 Hz с лекота.

И отново, графичният ви процесор трябва да е също толкова мощен, колкото и мониторът ви. Ако честотата на кадрите, която графичната ви карта изпраща, не е в синхрон с честотата на опресняване на монитора, може да се получи разкъсване на екрана. Разкъсването на екрана е, когато на екрана се показват няколко кадъра едновременно, без да са подравнени правилно.

Накратко, честотата на опресняване от 120 Hz е добра среда, ако графичният ви процесор може да се справи с нея.

Може ли честотата на опресняване да повлияе на производителността ви в игрите?

Ако често играете шутъри от първо лице като Overwatch и Counter-Strike: Global Offensive, тогава по-високата честота на опресняване може наистина да има значение.

Като начало, колкото повече кадри показва мониторът, толкова повече информация има играчът. Когато имате повече данни в ръцете си, толкова по-добре можете да вземате решения за части от секундата, които са от решаващо значение за бързото действие.

По-високата честота на опресняване също така намалява входното забавяне. Това е времето, което минава от момента, в който правите движение, до момента, в който мониторът показва това действие.

Тук става дума за милисекундни промени. Ако сте състезателен геймър, искате всичко да е с максимална производителност, за да имате всяко възможно предимство. Но ако сте просто обикновен играч, вероятно няма да имате нужда от 144 Hz честота на опресняване.

Заключителни думи

За повечето хора честотата на опресняване от 60 Hz до 120 Hz е достатъчна. Ако все пак искате да надградите монитора си, по-добре е просто да похарчите парите за по-голям дисплей с по-висока разделителна способност или по-добро качество на изображението. Също така трябва да обмислите възможността за закупуване на извит монитор, който може да сведе до минимум изкривяването , да ви осигури по-широко зрително поле и да подобри ъглите на видимост.

От друга страна, ако компютърът ви не може да вкара дори 60 кадъра в секунда, вместо това се съсредоточете върху подобряването на графичната карта и други компоненти на процесора.

Не забравяйте, че има много неща, които допринасят за гладкото функциониране на компютъра, и честотата на опресняване е само едно от тях.

Може да се интересувате и от темите

Могат ли очите да забележат 120 Hz?

Човешките очи не могат да виждат неща над 60Hz. Така че защо 120Hz/144Hz мониторите са по-добри? Мозъкът, а не окото, извършва виждането. Окото предава информация на мозъка, но някои характеристики на сигнала се губят или променят в процеса.

Предизвиква ли 144Hz напрежение в очите?

144Hz като тон, възпроизвеждан през високоговорителите/слушалките за дълъг период от време, може да причини главоболие или проблеми с отношението. Разбира се! Колкото по-високи са херцовете на вашия монитор, толкова по-плавна е играта и толкова по-лесно се въздейства на очите. Така че наличието на монитор с висока честота на опресняване определено намалява напрежението в очите.

По-високата честота на опресняване по-добра ли е за очите?

По-високата честота на опресняване означава по-гладък екран, който е по-лесен за очите. Така че, ако се опитвате да облекчите умората на очите си, оптимална е честота на опресняване от 120 Hz. Освен ако не играете тежки игри или не гледате и редактирате видео, най-вероятно няма да видите разлика между 120 Hz и нещо по-високо.

Може ли човешкото око да направи разлика между 60 Hz и 120 Hz?

Това кара изображенията да изглеждат несигурни или да трептят. Хората могат лесно да различат мониторите с честота 60hz и 120hz/144hz.

Какво представлява дисплеят със 120Hz честота на опресняване?

120 пъти всяка секунда
Честотата на опресняване на дисплея е просто скоростта, с която той се опреснява, за да ви покаже следващата неподвижна снимка. Например, ако честотата на опресняване на дисплея е 120 Hz, това означава, че той може да опреснява със скорост 120 пъти всяка секунда.

Добра честота на опресняване ли е 144Hz?

Монитор с честота 144 Hz показва изображенията много плавно. Това е от полза най-вече ако сте опитен геймър, който играе шутъри или други игри с бързо темпо. Освен това има ясна разлика между 60Hz и 144Hz. Докато при 60Hz се наблюдава доста голямо накъсване на екрана, при 144Hz това почти не се случва, ако изобщо се случва.

По-плавно ли е 60 FPS на 120Hz?

При v-sync и по-малко от 60 FPS, 120hz е по-добре. С v-sync и над 60 FPS, 120hz може да е по-добра, но може да е и по-лоша в някои отношения. Колкото по-висок е FPS, толкова по-добре е. Без v-sync 120hz винаги е по-добра.

Каква честота на опресняване могат да виждат очите ви?

Човешкото око може физиологично да разпознае до 1000 кадъра в секунда. Средностатистическият човек, на когото е поставена задачата да открие каква честота на опресняване на кадрите гледа, може да познае с точност до около 150 кадъра в секунда. Тоест, те могат да видят разликата в кадровата честота чак до 150 кадъра в секунда. Човешките очи не могат да виждат неща над 60 Hz.

Каква е честотата на кадрите в реалния живот?

Някои експерти ще ви кажат, че човешкото око може да вижда между 30 и 60 кадъра в секунда. Някои твърдят, че човешкото око не може да възприема повече от 60 кадъра в секунда.

По-високата честота на опресняване по-добра ли е за очите ви?

По-високата честота на опресняване означава по-плавен екран, който е по-лесен за очите. Така че, ако се опитвате да облекчите умората на очите си, оптимална е честота на опресняване от 120 Hz. Освен ако не играете тежки игри или не гледате и редактирате видео, най-вероятно няма да видите разлика между 120 Hz и нещо по-високо.

Наистина ли 120 Hz има значение?

Има ли разлика все пак? Не точно. Въпреки че съвместимостта е налице, в момента сравнително малко игри действително поддържат 120Hz. Намерете обаче игра, която поддържа, и заглавието ще върви много по-гладко – ако имате и телевизор, който поддържа 120Hz.

Добре ли е 100Hz за игри?

144Hz геймърски монитор се опреснява 144 пъти в секунда, докато 100Hz геймърски монитор опреснява екрана си 100 пъти в секунда. По-плавен геймплей със 144-хилядния монитор, въпреки че 100Hz все още е фина спецификация, така че разликата ще бъде сравнително малка.

Колко FPS може да постигне човешкото око?

60 кадъра
Някои експерти ще ви кажат, че човешкото око може да вижда между 30 и 60 кадъра в секунда.

Може ли 75hz да работи с 60 кадъра в секунда?

Така че няма ограничение. Обикновено се препоръчва честотата на опресняване на монитора да бъде около два пъти по-висока от тази на FPS – например при 75 Hz бихте искали да получавате около 150 FPS в игрите си.

По-плавно ли е 60 кадъра в секунда при 144 Hz?

Монитор с честота 60 Hz може да показва всякаква кадрова честота до 60 кадъра в секунда без проблем. Всичко над 60 кадъра в секунда все още изглежда точно както при 60 кадъра в секунда, въпреки че се наблюдава разкъсване на екрана (при бързо движещи се обекти половината от тях може да проблясва или да не се появява правилно). Монитор с честота 144 Hz може да показва всякаква скорост на кадрите до 144 кадъра в секунда без проблем.

Предишна статия

Би ли убил лъв котка?

Следваща статия

Трябва ли полимерната глина да се огъва след изпичане?

You might be interested in …

Как се вакуумира басейн след флокация?

Ето какво трябва да направите: Повдигнете нивото на водата. Балансирайте нивото на рН до около 7,0. Разредете флокуланта. Добавете флокуланта в басейна. Пуснете помпата на басейна за няколко часа. Изключете помпата и оставете да се […]

Какво е точното противоположно на лилавото?

Какво е точно обратното на лилавото? блестящо блестящо весело зачервено щастливо лъчезарно розово. Кой цвят е противоположен на лилавия? Докато допълващите цветове на лилавото са зелено и жълто, няма да сгрешите с неутрално сиво. Какво […]