31 март 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Реални ли са оръжейните дронове?

През последните няколко години цената на потребителските безпилотни летателни апарати намаля значително и някои собственици се замислиха дали да не оборудват безпилотните си превозни средства с оръжия. Неотдавна се появиха видеоклипове, показващи хора, които правят точно това. Федералната авиационна администрация (FAA) е тук, за да напомни на всички, че не, не можете да оборудвате дрона с оръжие. Това е крайно незаконно и FAA е упълномощена да налага големи глоби на хората.

В продължение на няколко години разпространението на безпилотни летателни апарати вървеше с много малко регулации. Федералното правителство удари спирачка, когато предприятията започнаха да използват дронове в момент, когато нямаше правила, които да гарантират, че безпилотните летателни апарати не пречат на въздушния трафик. Сега безпилотните летателни апарати над определен размер и тези, които се използват в бизнеса, изискват лиценз. Съществуват и ограничения за това къде можете да управлявате дронове и, разбира се, не е позволено да превръщате дронове в летящи оръжия.

Съвсем наскоро компания, наречена ThrowFlame, влезе в заглавията на вестниците със своята приставка за огнехвъргачка “TF-19 Wasp” за дронове, струваща 1500 долара. Тя работи с повечето безпилотни летателни апарати с капацитет на полезния товар от пет или повече килограма. По-голямата част от това тегло е гориво – един галон ви осигурява 100 секунди време за горене. TF-19 Wasp може да обхване с огън цели на разстояние до 25 фута. ThrowFlame настоява, че това не е оръжие.

SEEAMAZON_ET_135 Вижте Търговия в Amazon ET

FAA е издала официално предупреждение на базираната в Охайо компания. Според FAA всяко гражданско лице, което експлоатира дрон с “оръжия, бомби, фойерверки, огнехвъргачки и други опасни предмети”, подлежи на глоба в размер до 25 000 долара. ThrowFlame настоява, че огнехвъргачките са регламентирани като инструменти в САЩ, така че те не могат да бъдат оръжия. Това напомня на твърденията на Илон Мъск от 2018 г., когато The Boring Company продаде 20 000 огнехвъргачки за 500 долара всяка. Разбира се, впоследствие компанията промени името на “Not a Flamethrower” (Не е огнехвъргачка) за по-голяма сигурност.

Дроновете вече имат огнехвъргачки и това вероятно няма да свърши добре. pic.twitter.com/bWweydygOe

Това със сигурност е по-сива зона от някои предишни експерименти с дронове. През 2015 г. ФАА разследва онлайн видеоклип, на който се вижда как дрон стреля с пистолет. След разследването агенцията издаде предупреждение, но реши да не налага глоби.

Компанията ThrowFlame, която също така продава ръчни огнехвъргачки, изглежда непоколебима пред лицето на потенциалните глоби. Моделът TF-19 Wasp продължава да се продава на сайта на компанията и има много видеоклипове, демонстриращи използването му. FAA може да нарече това “доказателство”. Това несъгласие може да се насочи към съда.

Може да се интересувате и от темите

Могат ли безпилотните самолети да се превърнат в оръжие?

След като технологията на безпилотните летателни апарати е достатъчно напреднала, за да може да пренася оръжия и експлозиви, те вече могат да се разполагат по суша и море по целия свят. Последният път, когато Съединените щати успешно използваха големи механизирани и бронирани сили, беше по време на операция “Пустинна буря” през 1991 г.

Как работят въоръжените безпилотни летателни апарати?

Търговските безпилотни летателни апарати (БПЛА) могат да бъдат въоръжени, като се натоварват с опасни експлозиви и след това се разбиват в уязвими цели или се взривяват над тях. Те могат да извършват въздушни бомбардировки, като пускат ръчни гранати, минометни снаряди или други самоделни взривни боеприпаси директно над целите.

Имат ли безпилотните летателни апарати оръжия?

Безпилотните летателни апарати все по-често са оборудвани с набор от бомби, ракети и други боеприпаси. Въпреки че противотанковите ракети “въздух-земя” като американската Hellfire или китайската Blue Arrow-7 остават широко разпространени, към тях се присъединяват управляеми бомби с различни размери, ракети “въздух-въздух” и ракети.

С колко въоръжени безпилотни летателни апарати разполагат САЩ?

САЩ са най-открити по отношение на запасите си от дронове. Данните на IISS показват, че разполагат с поне 678 дрона на въоръжение, от 18 различни типа.

Можете ли да закупите военни дронове?

Мога ли действително да си купя военен дрон? Може би. Най-вероятно вашето правителство забранява продажбата на военно оборудване на цивилни граждани, поради което съществуват машини като ScanEagle III, които са способни на военни операции, но не са официално военни кораби.

Колко струва един военен дрон?

Базовият модел на военния дрон, който падна, струва 99 милиона долара. Това е сериозна сума, и то само за базовия модел. Но тази конкретна итерация на RQ-4 Global Hawk, известна като Block 40, е оборудвана с допълнителни сензори, които повишават цената до 130 млн. долара.

Законни ли са въоръжените безпилотни самолети в САЩ?

Федералната авиационна администрация (FAA) предупреждава широката общественост, че е незаконно да се експлоатира дрон с прикрепено опасно оръжие. Някои щатски и федерални наказателни закони, отнасящи се до оръжия и опасни материали, могат да се прилагат и за оператори или производители на дронове, участващи в определени операции.

Законно ли е да притежавате военен дрон?

Не съществува федерален регламент, който да забранява притежаването на въоръжен дрон. Според бившия ръководител на службата за безпилотни въздухоплавателни средства на Федералната авиационна администрация понастоящем няма федерални закони, които да правят поставянето на оръжие на вашия дрон незаконно по своята същност.

Можете ли да монтирате оръжие на дрон?

Според предупреждението FAA напомня на собствениците, че монтирането на каквото и да е оръжие или “опасен” аксесоар към техния въздушен дрон е незаконно и подлежи на граждански санкции, включително глоби.

Законни ли са оръжията срещу дронове?

Не, антидронните оръжия са незаконни за експлоатация на територията на Съединените щати, с изключение на някои федерални агенции, които са получили разрешение.

Можете ли да си купите безпилотен летателен апарат?

В зависимост от нивото ви на експертни познания, стартирането на първия ви БЛА “направи си сам” може да отнеме значително време. Що се отнася до разходите, в зависимост от начина, по който искате да използвате дрона си, може да не спестите толкова много пари, като си го направите сами. Можете да си купите предварително построен квадрокоптер RTF за по-малко от 180 USD!

Какво представлява въоръженият дрон?

Безпилотните летателни апарати, известни като “дронове”, са дистанционно управляеми въздушни системи, които се използват за извършване на смъртоносни антитерористични удари, както и за наблюдение и други несмъртоносни операции.

Колко струва ракета с дрон?

AGM-114 Hellfire
Единична цена 150 000 ЩАТСКИ ДОЛАРА (2021 Г.) 117 000 ЩАТСКИ ДОЛАРА (2017 Г.)
Произведено от 1974 г. до момента
Спецификации
Маса 100-108 lb (45-49 kg)

Могат ли безпилотните самолети да носят ракети?

General Atomics представи в четвъртък нов дрон, който може да носи 16 ракети Hellfire и да излита от черен път или дори от самолетоносач. Наречен Mojave, дронът е предназначен да се хареса на специалните сили, които се сражават във видовете конфликти, които доминират вниманието на американската армия през последните две десетилетия.

Можете ли да заглушите сигнала на дрон?

Мога ли да заглуша сигнала на дрон? Не, федералният закон позволява само на определени федерални агенции да заглушават сигналите на дронове. За всеки друг е крайно незаконно да го прави.

Предишна статия

Как се почиства пластилиновата глина?

Следваща статия

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

You might be interested in …

Кои пластмаси не са безопасни за микровълнова печка?

Когато търсите информация за безопасността на пластмасата при микровълнова печка, резултатите могат да бъдат различни и често пъти доста трудни за разбиране. Нека внесем яснота по темата, като определим какво е пластмаса тип 5 и […]

Какво представлява гъстият ростер?

Можете да получите достъп до новия режим, като влезете в настройките и изберете “Използвай гъст списък”.“. Той ще премахне аватарите и последните съобщения, за да ви даде по-сбит изглед на вашите разговори. За да откриете […]