5 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Защо парализирането на котка я парализира?

Котка на маса за ветеринарен преглед. Повдигането на котките за шията, за да ги успокоите, носи повече вреда, отколкото полза; при възрастните котки то предизвиква по-скоро страх и стрес, отколкото релаксация.

Много от нас са научени, че “скубането” на котка – или хващането на животното за свободната кожа отзад на врата – е не само ефективен начин за задържане, но и кара котките да се отпуснат. Мисълта за това е, че котенцата се отпускат, когато майка им ги носи за опашката.

За съжаление този аргумент е погрешен. Котките майки носят котенцата си за опашката само през първите няколко седмици от живота им. Те могат да правят това, защото котенцата имат рефлекс, при който тялото им става напълно вяло, когато са вдигнати за опашката – рефлекс, който се губи до достигане на юношеска възраст.

При възрастните котки подръпването предизвиква по-скоро страх и стрес, отколкото релаксация. Единственият случай, когато възрастна котка се държи за опашката, е по време на чифтосване – ако женската е в еструс, или “разгонване” – или когато е нападната от хищник. От клинична гледна точка това, което често се разглежда като “релаксация” при котките, всъщност е поведенческо изключване или заучена безпомощност, която се появява, когато животното изпитва много голямо ниво на страх и стрес.

Съществуват други, по-добри начини за работа с котки, чийто стрес им пречи да съдействат за грижите, от които се нуждаят. Нежната ръка върху главата зад челюстта може да стабилизира притеснената котка, без да ограничава прекомерно движенията ѝ. Елизабетинската яка (известна още като “конус на срама”) може да позволи на ветеринарния лекар да прегледа уплашената котка с минимално ограничение. Подходът “да не се вижда, да не се мисли”, при който кърпа се слага меко върху главата на нервното коте, работи добре при някои котешки пациенти.

Най-важната част от справянето със стресирана или уплашена котка е да наблюдавате и точно да интерпретирате езика на тялото ѝ. Котките често ни казват как се чувстват чрез езика на тялото много преди да прибягнат до агресия. Една пауза в лечението, няколко нежни думи или кърпа може да са всичко, от което се нуждае, за да се успокои прегледът.

Може да се интересувате и от темите

Парализира ли хващането на котка за козината?

“Повдигането на котка или окачването на телесната ѝ тежест за скрежа (кожата на задната част на врата) е ненужно и потенциално болезнено. И със сигурност това не е най-учтивият или подходящ начин да вдигнете или да се справите с котката си.

Наранява ли скрежът котките?

Може би си мислите, че скарването на котката имитира това, което прави майката котка. Към момента на подрастването обаче много котки го намират за по-агресивно или дори болезнено. Дори ако котето ви все още става покорно, когато го правите, това със сигурност не е приятно преживяване за него. Скръцването ще притесни котката ви и ще доведе до възбуда.

Обездвижва ли се котката при скарване?

“И макар че скрежът може временно да обездвижи някои котки, той не е ефективен за всички котки. Ако котката е уплашена по време на преживяването, тя може да промени стратегиите си, за да се измъкне от ситуацията, например като се размаха, разчеше или ухапе. “

Защо котките хващат други котки за врата?

Ловни инстинкти Всички хищници са склонни да се насочат към шията, когато нападат плячка, където се намира податливата яремна вена. Хващането на друго животно за шията понякога може да е проява на тези вродени ловни инстинкти. Тези инстинкти обикновено са по-често срещани при по-младите котки, защото това е част от обучението за лов.

Защо моята котка скубе другата ми котка?

“За котките е нормално да подушват задниците си, за да се поздравят или да потвърдят самоличността на друга котка”, казва Делгадо пред сайта. Тъй като котките са териториални по природа, “миризмата на задника” е един от начините, по които те съобщават кои са и позволяват на другите животни да разберат за какво претендират.

Защо мъжките котки хапят женските шии?

Мъжките котки хапят женските котки по врата като част от процеса на чифтосване, за да покажат господство, да маркират територията си и ако са болни или имат нараняване, което им причинява болка.

Какво се случва, когато съскате на котка?

Не трябва да съскате на котката си, тъй като това ще изплаши малкото животинче и в крайна сметка то ще се уплаши да излезе пред вас. Движенията, контактът с очите, блъскането с опашка и глава и съскането са все начини, по които котките общуват. Когато подражавате на езика на котката си, тя ще забележи по-рано, когато прави нещо нередно.

Къде се намира котешката опашка?

на врата
“Скръцване” на котка е термин, който се използва за описание на ограничаване на котката чрез здраво хващане на свободната кожа в задната част на врата на котката – това понякога е съпроводено с вдигане на котката нагоре или силно ограничаване на котката по друг начин.

Защо котките ни показват дупетата си?

Представянето на дупето им е знак за доверие. Когато котката ви се обръща, тя се поставя в уязвима позиция и вероятно се отваря за нападение. Така че, когато котката ви пъхне дупето си пред лицето ви, тя ви моли за обич – но и за малко потвърждение на вашата социална връзка.

Защо котките усещат миризмата на интимните ви части?

Подушването на дупето е много естествена, инстинктивна и основна форма на комуникация между котките. Подушването на котешкото дупе е подобно на човешкото ръкостискане и е начин котките да си кажат “здравей”. Този аспект от поведението на котките кара много собственици да се дразнят, да се отвращават и да се чувстват неудобно.

Защо моята котка ближе другата ми котка, а след това я хапе?

Но котките са известни с това, че се свръхстимулират от галене и оформяне. Така че, когато котките се занимават с алогримиране и едната котка изведнъж осъзнае, че е приключила, ухапването е един от сигналите, с които се дава на другата котка да разбере, че е достатъчно.

Защо моята котка се опитва да прегърне другата ми котка?

Причини, свързани с поведението Гърченето на котката може да е свързано със стрес и тревожност. Преди това те могат да се разбират отлично, а след това социалният рейтинг на котките изведнъж започва да има значение. Преследването, качването и прогонването на другата ви котка от важни ресурси от страна на мъжкия може да отразява териториални проблеми или натрапчиво поведение.

Какво се случва, ако накажете котка?

Неподходящо приложеното наказание може да предизвика страх, тревожност и избягване на собственика, което прави наказанието най-малко желаното средство за промяна на поведението. Имайте предвид, че наказвате поведението, а не котката.

Защо моята котка хапе другата ми котка по краката?

Котките могат лесно да станат свръхстимулирани, ако с тях се борави прекалено много или се галят прекалено дълго. Така че може би са се нахранили достатъчно и захапването на врата на другата котка е начин да кажат: “Стига!” Другото поведение обикновено се проявява, когато котката, която прави груминг, внезапно захапе врата на другата котка.

Защо моята котка се опитва да се чифтоса с мен?

Нормално и естествено е мъжката котка да се наслаждава на сексуалното удоволствие, което може да изпита от тази дейност. Някои котки, които се гърбят, са несигурни или се нуждаят от допълнителна обич. Травма или операция могат да причинят гърчене. Ако котката ви е отегчена, фрустрирана или се чувства твърде ограничена.

Предишна статия

Би ли убил лъв котка?

Следваща статия

Трябва ли полимерната глина да се огъва след изпичане?

You might be interested in …

Знае ли кучето ми, че съм го разстроил?

Как се чувстват кучетата, когато виждат различните ни емоции? От Julie Hecht на ноември 28, 2017 Любителите на кучета може би смятат за очевидно, че кучетата улавят нашите емоции. Обръщането на внимание на нашето емоционално […]

Кой е по-силен DC или Marvel?

Повече герои на Marvel са спечелили в повече категории, но победителите на DC далеч надминават конкурентите си. Никой от Вселената на Marvel или Вселената на DC не може да се сравнява със Супермен, докато Железният […]

Как да накарате отпечатъците да се придържат към леглото?

Аз съм начинаещ. Имам Printrbot Play с добавка за отопляемо легло. Използвам го изключително с PLA. Първоначално работеше чудесно, но след това извадих дюзата и я поставих обратно, и Z калибрирането се загуби (а аз […]