9 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Защо пластмасовите торбички не трябва да бъдат забранени?

Дейвид Д. Съссман не работи, не консултира, не притежава акции или не получава финансиране от нито една компания или организация, която би се възползвала от тази статия, и не е разкрил никакви релевантни връзки извън академичното си назначение.

Партньори

Университетът Тъфтс предоставя финансиране като партньор-основател на The Conversation US.

Езици

В световен мащаб се наблюдава нарастваща тенденция за ограничаване и забрана на използването на найлонови торбички. Към средата на 2018 г. над 127 държави са въвели разпоредби, ограничаващи употребата им, което е повече от три пъти повече за последното десетилетие.

Най-новите привърженици са Джакарта, столицата на Индонезия, вторият по големина замърсител на океаните с пластмасови отпадъци, и Япония, която е на второ място по обем на пластмасови опаковки за еднократна употреба на човек. На 1 юли и Джакарта, и Япония забраниха използването на безплатни пластмасови торбички на касите на магазините.

Тези неотдавнашни политики в Джакарта (пълна забрана) и Япония (допълнителна такса) са важни стъпки от страна на политиците към преминаване от линейна икономика, в която ресурсите често се използват веднъж и след това се изхвърлят. Те наистина трябва да намалят броя на найлоновите торбички, които се озовават на сметищата, запушват канализационните системи, развалят пейзажите ни, разграждат се до вторично микропластмасово замърсяване и убиват дивата природа. Те могат също така да повишат екологичното съзнание на потребителите.

Въпреки добрите намерения на тези нови правила, забраните на найлоновите торбички са проблематични по няколко причини.

1. Те не са най-големите източници на пластмасово замърсяване

Пластмасовите отпадъци наистина са много сериозен проблем. Хората използват до 1 трилион “торбички за еднократна употреба”, около 128 на човек годишно. Общият брой на всички пластмасови изделия за еднократна употреба е много по-голям – 150 милиона тона годишно. Представете си, че това са 19,23 кг бутилки за еднократна употреба, прибори за хранене, сламки, опаковки и др. за всеки човек на планетата.

Последните проучвания обаче показват, че найлоновите торбички съставляват само малка част от морските отпадъци във водите на Голяма Джакарта. Тънките или дебели пластмасови опаковки и торбички съставляват малко над 13,5 % от всички открити елементи на боклука и 8,5 % от теглото им.

В Япония пластмасовите торбички за пазаруване съставляват само около 2 % от всички пластмасови отпадъци, произведени в страната.

Освен това, въпреки че найлоновите торбички са видими за всички нас, трябва да помним, че това, което се намира в тях, често е по-вредно за околната среда от самите торбички. Например продуктите с тежки пластмасови опаковки и контейнери могат да тежат многократно повече от самата торбичка. Или помислете за самите продукти – от токсични разтворители за почистване, през вносни ягоди с висок хранителен пробег, до сода в алуминиева кутия.

2. Потребителите могат да преминат към по-лоши алтернативи

Данните от предишни ограничения на употребата на найлонови торбички показват, че това наистина намалява употребата им, но понякога води до по-големи вреди за околната среда, ако клиентите преминат към други материали с по-голям отпечатък върху ресурсите.

Пластмасовите торбички използват изкопаеми горива, които са невъзобновяем ресурс, и са постоянни, като влизат в потока на отпадъците завинаги. Те могат да причинят по-голямо замърсяване на земята и във водните пътища, но имат по-малко въздействие върху изменението на климата и използването на земята, отколкото други видове торбички.

Биоразградимите торбички, може би изненадващо, могат да бъдат “най-лошият вариант” по отношение на въздействието им върху климата, вредата за почвата, замърсяването на водите и токсичните емисии.

В крайна сметка решението за вида на торбичките се свежда до това кой конкретен екологичен проблем е приоритетен.

3. Потребителите, които се чувстват добре, че не използват найлонови торбички, могат да нанесат повече вреди по други начини

Изследователи в областта на психологията са забелязали, че хората често вредят на околната среда, когато се опитват да спасят планетата. Например, те могат да купуват повече от даден продукт, например хранителни стоки, защото те са обозначени като екологични.

Това е свързано с концепцията за компенсаторно поведение.

Например хората може да смятат, че след като рециклират, не е необходимо да се съобразяват с допълнителното месо, което са изяли през седмицата. Или пък, тъй като са ходили пеша, вместо да карат кола до магазина, заслужават да си купят допълнителна дреха.

Понякога компенсаторните действия се изразяват в опити да се отчетат предишни вреди. Например купуването на въглеродни компенсации за полета може да накара пътника да се почувства добре, но от екологична гледна точка то е по-малко желателно от това изобщо да не се качва на борда.

Смисълът тук е, че намаляването на употребата на найлонови торбички може да даде на хората психически лиценз да предприемат други действия, които са по-вредни за околната среда.

И така, къде остава това и какво трябва да направим?

Какво следва?

В крайна сметка най-голямата печалба от забраните и цените на найлоновите торбички вероятно е в промяната на екологичните нагласи.

Проучванията свързват таксите за найлонови торбички с промени в нагласите на потребителите, включително подкрепа за допълнителни екологични политики.

Възможно е да настъпят по-широки промени в нормите, тъй като “появата по света на норма, насочена срещу пластмасовите торбички, е бърза и широко разпространена”. Надеждата е, че повишеното съзнание в тази част от живота ни ще повиши осведомеността за въздействието върху околната среда и ще промени поведението по други начини.

Това води до някои прозрения за чантите.

Например според Програмата на ООН за околната среда една торбичка от плат, използвана между 50 и 150 пъти, ще има по-малко въздействие върху климата от пластмасовата торбичка за еднократна употреба.

Когато става въпрос за найлонова торбичка, ако искате да намалите наполовина вредата за околната среда, използвайте я два пъти. Да намалите до 25%? Използвайте я четири пъти. Да намалите въздействието с 90%? Използвайте я десет пъти.

И ако се сдобием с торбички за многократна употреба, наистина трябва да ги използваме отново, отново и отново. Както се посочва в статия в Popular Science: “Независимо от материала, най-добрите чанти са тези, които вече притежавате.”

В крайна сметка, трябва ли да се забрани използването на найлонови торбички? Не точно, но трябва да се разгледа по-внимателно цялата история на тяхното въздействие.

Може да се интересувате и от темите

Какви са недостатъците на забраната на найлоновите торбички?

Недостатъци на забраната на пластмасовите торбичкиПроизводителите на пластмасови торбички намаляват мащаба на забраната: Забраните често карат производителите на пластмасови торбички да намалят дейността си и могат да доведат до съкращения. Първоначални разходи за купувачите: Забраните на пластмасовите торбички ще наложат на купувачите да купуват торбички за многократна употреба, които могат да варират от 1 долар и нагоре.

Трябва ли да се забрани пластмасата или не?

Причини за забрана на пластмасовите торбички Пластмасовите торбички са се превърнали в заплаха за живота на животните, живеещи на земята, както и във водата. Химикалите, отделяни от отпадъчните пластмасови торбички, попадат в почвата и я правят неплодородна. Пластмасовите торбички оказват отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Пластмасовите торбички водят до проблем с отводняването.

Какви са предимствата и недостатъците на найлоновите торбички?

Предимства на пластмасовите торбички Пластмасовите торбички са леки, това означава, че за транспортирането и разпространението им е необходима по-малко енергия; водоустойчиви; евтини, това е така, защото за производството на 1 пластмасова торбичка са необходими много малко материали; и трайни, това означава, че могат да се използват толкова много пъти.

Какви са отрицателните последици от забраната на пластмасата?

Това оказва отрицателно въздействие и върху покупателната способност на клиента, което в крайна сметка води до намаляване на търсенето. Законът за забрана на пластмасата повишава цената на стоките и услугите, намалява печалбата на производителите и по този начин се стига до намаляване на икономическата активност в района, където е наложена забраната.

Какви са плюсовете и минусите на пластмасата?

Предимствата на пластмасата са траен материал, ниска цена, водоустойчивост, по-ниска консумация на енергия. А минусите са: отделя токсични изпарения, при ниски температури се чупли, причинява РАК и др.

Защо пластмасата е вредна?

Химикалите, използвани при производството на пластмаса, са токсични и вредни за човешкия организъм. Химикалите в пластмасата като олово, кадмий и живак директно могат да влязат в контакт с хората. Тези токсини могат да причинят ракови заболявания, вродени увреждания, проблеми с имунната система и проблеми в развитието на децата.

Какви са вредните въздействия на пластмасата?

Химикалите, използвани при производството на пластмаса, са токсични и вредни за човешкия организъм. Химикалите в пластмасата като олово, кадмий и живак директно могат да влязат в контакт с хората. Тези токсини могат да причинят ракови заболявания, вродени увреждания, проблеми с имунната система и проблеми с развитието на децата.

Какво ще стане, ако пластмасата бъде забранена?

Китай забрани найлоновите торбички и четири години по-късно количеството на изхвърлените в околната среда найлонови торбички намаля с 40 милиарда. По същия начин, ако САЩ забранят найлоновите торбички, ще има по-малко сметища.

Помага ли забраната на найлоновите торбички на околната среда?

ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ: Пластмасовите торбички изискват 70 % по-малко енергия за производство и консумират 96 % по-малко вода от тази, която се използва за производството на хартиени торбички. ПРЕДИМСТВА ПРИ ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ: След като бъдат изхвърлени, торбичките за многократна употреба отнемат до 9. 3% повече място в сравнение с пластмасовите торбички в депата за отпадъци.

Какви са отрицателните ефекти от пластмасата?

Основното въздействие на найлоновите торбички върху околната среда е, че са необходими много години, за да се разградят. Освен това, когато пластмасовите торбички загиват под въздействието на слънчевата светлина, в почвата се отделят токсични вещества, а ако пластмасовите торбички се изгарят, те отделят токсично вещество във въздуха, което води до замърсяване на околния въздух.

Защо пластмасите са проблем?

Но проблемът с пластмасата е, че по-голямата част от нея не е биоразградима. Той не гние като хартията или храната, така че може да се съхранява в околната среда в продължение на стотици години. Повече от осем милиона тона пластмаса влизат в световния океан всяка година, като по-голямата част от тях се изхвърлят от сушата.

Как пластмасовите торбички влияят на околната среда?

Проблемът с пластмасовите торбички. Пластмасовите торбички започват като изкопаеми горива и завършват като смъртоносни отпадъци в депата за отпадъци и в океана. Това означава повече пластмаса в нашите океани, повече емисии на парникови газове и повече токсично замърсяване на въздуха, което изостря климатичната криза, която често засяга непропорционално цветнокожите общности.

Какви са предимствата и недостатъците на използването на найлонови торбички?

Предимства на пластмасовите торбички Пластмасовите торбички са леки, това означава, че изискват по-малко енергия за транспортиране и разпространение; водоустойчиви; евтини, защото за производството на 1 пластмасова торбичка е необходим много малко материал; и издръжливи, това означава, че могат да се използват многократно.

Как пластмасовите торбички влияят на човешкото здраве?

Микропластмасите, които попадат в човешкия организъм чрез пряка експозиция чрез поглъщане или вдишване, могат да доведат до редица въздействия върху здравето, включително възпаление, генотоксичност, оксидативен стрес, апоптоза и некроза, които са свързани с редица негативни последици за здравето, включително рак, сърдечносъдови заболявания,

Колко токсична е пластмасата?

Ново проучване установява, че пластмасите отделят много повече токсични химикали през целия си жизнен цикъл, отколкото се смяташе досега, което представлява значителен риск както за хората, така и за планетата. В някои случаи е известно, че химикалите са токсични за водните организми, причиняват рак или увреждат определени органи.

Предишна статия

Как се почиства пластилиновата глина?

Следваща статия

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

You might be interested in …

Какъв вид подложка да се използва в душа?

Успешният монтаж на плочките зависи до голяма степен от вида на основата, върху която се залепват плочките. Независимо дали става въпрос за поставяне на плочки на стена, под или плот, използването на правилната основа е […]