1 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Защо Теракотените воини са важни от историческа гледна точка?

Теракотената армия Теракотените войници

Теракотената армия или “Теракотените воини и коне”, погребани в ямите до гробницата на Цин Шихуан, Сиан (снимка: Cezary Wojtkowski via Shutterstock Royalty-free stock photo)

Днес неочакваното откриване на Теракотената армия-на легендарни глинени войници в естествен размер, предназначени да запълнят сложния мавзолей на императора, е известно като едно от най-великите археологически събития в света. Открити в Северозападен Китай и датиращи от времето на първата династия, керамичните фигури хвърлят светлина върху древните художествени практики и вековните погребални ритуали на страната.

В допълнение към това, че предлагат поглед към отличителния подход на императорски Китай към погребалното изкуство, скулптурите се отличават и със своя мащаб – както по отношение на височината на всяка отделна скулптура, така и на групата като цяло.

Тук представяме историята на Теракотената армия, включително нейното създаване през III в. пр.н.е., откриването ѝ през 70-те години на ХХ в. и наследството ѝ в съвременната култура.

Армия Теракота Войници от Теракота

Теракотените воини от прочутата Теракотена армия в мавзолея на първия китайски император Цин Шихуан (снимка: Pheniti Prasomphethiran via Shutterstock Royalty-free stock photo)

История

През 246 г. пр, Цин Ши ХуанХр. първият император на Китай се възкачва на престола само на тринадесетгодишна възраст. Като владетел на първата императорска империя му се приписват редица постижения, сред които стандартизирани писмености и монети, построяването на Великата китайска стена и цялостното разширяване и обединяване на държавата.

Теракотената армия Теракотените войници

“Императорска обиколка на Цин Шихуан из империята” (XVIII в.) (снимка в Wikimedia Commons Public Domain)

За да отпразнува триумфите си и да увековечи живота си, той нарежда построяването на некропол в Сиан – регион, осеян с нефритени мини и богат на злато. Предвиждал е сложен мавзолей, изпълнен с ценните му земни притежания, включително редки скъпоценности и архитектурни модели, както и с хиляди специално изработени теракотени войници, които да го защитават в задгробния живот.

Теракотена армия Теракотени войници

Фигури от армията на теракотените воини в Сиан, Република Китай, Азия (снимка: Cezary Wojtkowski via Shutterstock Royalty-free stock photo)

Въпреки че 7000 работници посвещават десетилетия на изграждането на свръхмодерната гробница и некропол, обектът остава недовършен, когато Цин умира през 210 г. пр.

Откритие

В продължение на векове масивният мавзолей на Цин Шихуан остава неоткрит. През 1974 г. обаче работници се натъкват на голяма скулптура на теракотен воин, докато копаят кладенец. Подтикнати от тази изненадваща находка, археолозите започват да проучват района, в резултат на което откриват хиляди подобни войници в четири ями.

Армия от теракота Войници от теракота

Проектирана с впечатляващо ниво на детайлност, всяка фигура е уникално произведение на изкуството. Скулптурите в естествен размер са с различна височина според военния ранг, като униформите, прическите и дори формите и израженията на лицето им са съобразени с тях.

Армия Теракота Войници от Теракота

Въпреки че изглеждат в един и същ нюанс на сивото, фигурите първоначално са били реалистично изрисувани, което подчертава реалистичните им черти и привлича вниманието към привличащата вниманието им художествена изработка.

Армия Теракота Войници от Теракота

Възстановени цветни теракотени воини (снимка чрез Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Освен самите 8000 войници, в некропола са открити и 130 керамични колесници и 670 коня. По същия начин са открити и глинени фигури на танцьори, акробати и музиканти, макар че тези причудливи фигури са значително по-многобройни от стоическата армия.

Как са били изработени

Историците предполагат, че главите и телата на воините са били изработени чрез производство на конвейер. Това означава, че всяка отделна част, например ръцете и краката, се изработва независимо една от друга, за да се ускори производството. След това, след като са били изпечени в пещта, тези различни завършени части са били сглобени в една фигура.

Поради особения вид на лицето на всеки воин се смята, че занаятчиите са добавяли отделни глинени черти върху калъпа за лицето – може би на базата на истински войници по онова време.

Освен това много от теракотените воини първоначално са държали истински оръжия, като мечове, копия, арбалети и копия. Въпреки че повечето от тези исторически артефакти са били откраднати, 40 000 експоната все още са останали за изучаване от историците.

Влияние

Днес некрополът на Цин Шихуан е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и основна дестинация в китайската провинция Шанси.

Макар че по-голямата част от теракотените войници остават на място, десет от тях неотдавна се появиха в изложби в чужбина, което позволи на международната публика да види скулптурите лично и предложи на “новото поколение редкия шанс да види фигурите отблизо” (Музеят на азиатското изкуство).

Изложба на воини от теракота #1

По същия начин скулптурите вдъхновяват и съвременните художници, като се проявяват като репродукции, направени от всичко – от тесто за пица до хартиени фенери. Независимо от материала или мотива, тези съвременни интерпретации доказват трайното наследство на удивителните древни артефакти.

Може би се интересувате и от темите

Защо теракотените воини са били толкова важни?

Армията от теракотени войници, стрелци с лък, коне и колесници в естествен размер е била разположена във военна формация близо до гробницата на император Цин, за да защитава императора в задгробния живот.

Защо теракотените воини се смятат за много важни в историята на Китай?

Воините са ориентирани да защитават императора от изток – посоката на земите, завладени от Цин Шихуан. Като цяло армията представлява огромен погребален проект, който никога не е бил дублиран в световната история.

Какво показват теракотените воини за културата?

Теракотената армия символизира връзката с културата и средата, в която е направена. Тъй като Цин Ши Хуанди продължава да изпълнява рожденото си право, теракотените воини означават завоеванията, които са направени, за да се постигне съдбата му.

Какво ни казват теракотените воини за древен Китай?

В своята цялост съкровищницата осветлява подробности за живота в древен Китай и огромните постижения на Цин Ши Хуанди. Към 221 г. пр. н. е. императорът обединява редица враждуващи държави в единна политическа единица: началото на съвременен Китай.

Защо са създадени Теракотените воини?

Теракотената армия е построена от поданиците на Цин Шихуан, първият император на династията Цин и 2133-годишната императорска епоха на Китай. Ролята на Теракотената армия е била да “охранява” целия мавзолей и Цин Шихуан е вярвал, че армията може да го защити в задгробния живот.

Защо всички Теракотени воини са различни?

Защо лицата на Теракотените воини са различни? Не можем да открием две еднакви лица сред разкопаните теракотени воини. Това е от процеса на производство. Въпреки че главите са изработени от калъпи, майсторите издълбават детайлите един по един ръчно, което ги прави различни.

Какво ни казват теракотените воини за китайските военни стратегии?

Според съответните исторически сведения теракотените воини от яма 1 са военен отбранителен отряд за защита на мавзолея на Цин Шихуан. Той разкрива реалността на военната формация на цинската армия.

Какво е уникалното в Теракотените воини?

Всеки Теракотен воин е уникален. Чертите им са реалистични, изработени от калъпи. Археолозите смятат, че те са били построени по монтажен способ, като калъпите за ръце, крака, торсове и глави са били сглобявани и завършвани с персонализирани характеристики, което гарантира, че няма два еднакви.

Колко време е отнело построяването на 1 теракотен воин?

Според музея Фийлд Цин Шихуан прекарва значителна част от управлението си в подготовка за задгробния живот и дори започва строежа на мавзолея си, преди да бъде коронясан. Смята се, че завършването на самите теракотени воини е отнело повече от 10 години.

Как са запазени теракотените воини?

Най-просто казано, запазването е успяло благодарение на смесицата от по-високото съдържание на калай в бронза, както и на специфичната почва, в която е била погребана Теракотената армия. Щеше да е готино да твърдим, че запазването на оръжията на древната Теракотена армия е свързано с някаква отдавна изгубена технология.

Фалшива ли е Теракотената армия?

Те са открити случайно от фермери в Линтун през 1974 г. и са изложени в редици в подобния на хангар музей на самолетите в Сиан. Оръжията са истински, а не реплики, и са покрити с хром, за да се предпазят от ръжда. Някои историци смятат, че мястото може да е било военно училище, а не крипта.

Истинска ли е армията от теракота?

Теракотените воини са удивително реалистични и изглежда така, сякаш биха могли просто да се събудят и да започнат да маршируват, както преди повече от две хиляди години. Построена от император Цин Шихуан, първият император на обединен Китай, тази подземна армия е лежала неоткрита повече от 2200 години.

Защо Теракотените воини имат различни лица?

Защо лицата на Теракотените воини са различни? Не можем да открием две еднакви лица сред разкопаните теракотени воини. Това се дължи на процеса на изработката им. Въпреки че главите са изработени от калъпи, майсторите издълбават детайлите един по един ръчно, което ги прави различни.

Защо теракотените воини са толкова добре запазени?

Най-просто казано, запазването е успяло благодарение на смесицата от по-високото съдържание на калай в бронза, както и на специфичната почва, в която е била погребана Теракотената армия. Щеше да е готино да твърдим, че запазването на оръжията на древната Теракотена армия е свързано с някаква отдавна изгубена технология.

Проклятие ли е Теракотената армия?

Но за фермерите, открили погребаната армия, воините се оказали по-скоро проклятие, отколкото благословия. “Чиновниците и бизнесмените са спечелили много пари от Теракотената армия, но не и ние”, казва Куани, който подписва книгите от девет години, след като три месеца се е учил да пише собственото си име.

Предишна статия

Как се почиства пластилиновата глина?

Следваща статия

Безопасни ли са силиконовите шпатули?

You might be interested in …

Какво е казал Бог за кучетата?

В предишните си опити да възстанови честта на католицизма (ако такава чест изобщо е съществувала) и да вкара Църквата в 21-ви век (или поне в 20-ти) Франциск заяви, че гейовете “имат дарове и качества, които […]

Какъв е зарядът на праховата частица?

Типичният пречиствател на въздуха дава на всяка частица отрицателен заряд и след това я събира върху положително заредена повърхност. Как една прахова частица се зарежда отрицателно? Въздухопречиствателят използва коронен разряд, за да придаде на праховото […]