5 април 2022

Научете всичко бързо

Expand search form

Знае ли кучето ми, че съм го разстроил?

Как се чувстват кучетата, когато виждат различните ни емоции?

  • От Julie Hecht на ноември 28, 2017

Когато сме ядосани, кучетата се чувстват зле

Любителите на кучета може би смятат за очевидно, че кучетата улавят нашите емоции. Обръщането на внимание на нашето емоционално изражение – в лицата, поведението или дори миризмата ни – би им помогнало да живеят интимно до нас.

“Кучетата ни разбират”, казваме ние. Край на историята. Но какво да кажем за тяхната страна на историята? Ако кучетата се съобразяват с нашите емоции – особено с тези, които носим на лицата си – как биха могли да да се чувстват когато виждат различните ни емоции?

Отговорът на този въпрос се появи почти случайно. През 2015 г. Корсин Мюлер и колегите му от Университета по ветеринарна медицина във Виена публикуват проучване, което има за цел да определи дали кучетата могат да различават щастливото и ядосаното изражение на човешките лица, за разлика от това да разчитат на други сигнали (заключението им: да, кучетата могат да получат тази информация само от нашите лица).

Но благодарение на дизайна на проучването изследователите могат да разберат и как кучетата се отнасят към нашите емоции. В проучването домашните кучета виждат на компютърен екран изображения на щастливи или гневни човешки лица. За да получат лакомство, кучетата трябвало да се приближат и да докоснат с нос определено изображение на екрана. Това са кучета. Те могат да правят това. Докосване на носа за лакомство? Да, моля. Сега едно страхотно куче на име Мишел ще демонстрира:

Но когато разглеждали гневните лица, изследователите забелязали нещо странно. Представянето на кучетата било повлияно от това дали те виждали щастливи или гневни изражения. По време на първоначалното обучение кучетата, които виждали гневното изражение са работили по-дълго за да се научат да се приближават и да докосват с нос изображението, за да получат лакомство, отколкото кучетата, които са виждали щастливото изражение. С други думи, кучетата са по-малко склонни да се приближават и докосват с нос ядосани лица, въпреки че това би довело до получаване на лакомство.

“Защо да се приближавам до ядосан човек? Това е безсмислено”, може да си помисли кучето. В резултат на минал опит с хора кучетата могат да възприемат гневното изражение като отблъскващо. Изследователите предполагат, че кучетата “е трябвало да преодолеят естествената си склонност да се отдалечават от отблъскващи (или застрашаващи) стимули…”.

Нежеланието да се приближим е само един от начините да оценим как кучетата възприемат нашите емоции. За да се справи със същия въпрос, ново проучване, публикувано в сп. Поведенчески процеси се обърна към едно фино и често пренебрегвано поведение, което може би ще забелязвате по-често след днешния ден.

Наталия Албукерке и колегите ѝ от Университета в Линкълн и Университета в Сао Пауло представили на кучета изображения на гневни и щастливи лица. Изследователите установили, че когато кучетата гледали изображения на гневни човешки лица, те били по-вероятно да облизват устата, отколкото когато са виждали щастливи човешки лица. И тук не става дума за облизване на устата на тема “вкусна храна”.

Изследователите обясняват, че близането на устата “се смята за показател за краткосрочни (или остри) реакции на стрес”. Облизването на устата е установено в стресови ситуации, като например, когато кучето е уплашено от силен шум или когато е само и изпитва проблеми, свързани с раздялата. В социални ситуации бързото вкарване/изкарване на езика може да подсказва за емоционален конфликт и може да бъде придружено от други фини поведения, които показват: “Ум… взаимодействам? Не, предпочитам да спазвам дистанция, благодаря.” Лигавенето е често срещано и в контекста на успокояване или умиротворяване.

За разлика от треперенето, хленченето, прекомерния лай и дишането – които собствениците по-често определят като свързани със стреса – хората са по-малко склонни да идентифицират фини поведения като гледане встрани, обръщане на главата, прозяване и облизване на устните като възможни индикатори за дискомфорт на кучето.

Сега вече е по-логично защо изследователите са разгледали облизването на устата на кучетата: “Тъй като поведението на близане на устата е свързано с гледането на негативни лица”, обясняват изследователите, “вероятно тези негативни емоционални визуални стимули са били възприемани от кучетата като отблъскващи.”

Изплезеният език на кучето трябва да бъде в полезрението на любителите на кучета. За да уточним, не става дума за просто някакво разширяване на езика, като например това, свързано с храна, или за щастливото куче, чийто език се залюлява, или за езика, ангажиран с облизването на някого. Макар че в литературата се срещат противоречиви наименования и описания, разширяването на езика, което обсъждаме днес, обикновено се описва като влизане/излизане на езика, което може (или не) да премине над носа. В реалния свят кучетата могат да демонстрират този тип изплезване на езика в съчетание с поведение като вдигане на лапа, прозяване, обръщане на главата/отклоняване на погледа, неподвижност, отдалечаване или смаляване на тялото. Изглежда, че ще ни трябва по-голям радар.

“Ако едно куче започне да цъка с език и да върти глава, когато посегна да го погаля, ще му обърна голямо внимание и вероятно ще променя собственото си поведение”, предлага Патриша Макконъл, д-р, CAAB.

Така че, да, кучетата обръщат внимание на емоционалното ни изразяване. Това е нашата част от историята. Тяхната част от историята е записана в поведението им.

Albuquerque N, Guo K, Wilkinson A, Resende B, Mills DS. 2018. Облизването на устата от кучетата като отговор на емоционални стимули. Поведенчески процеси, 146, 42—45.

Müller CA, Schmitt K, Barber ALA, Huber L. 2015. Кучетата могат да различават емоционалните изражения на човешките лица. Current Biology, 25, 601—605.

Изразените възгледи са на автора(ите) и не са непременно тези на Scientific American.

Може да се интересувате и от темите

Помнят ли кучетата, когато им се ядосвате?

Помнят ли кучетата, когато им се разсърдите? Според науката отговорът е “да”! В зависимост от поведението, което проявяваме, когато сме ядосани, кучетата ги разпознават и реагират по различен начин. Така че просто се уверете, че не се ядосвате прекалено дълго, и се уверете, че кучето ви е разбрало да не се държи лошо отново!

Как да дам на кучето си да разбере, че съм му ядосан?

Ако търсите езика на тялото, по който кучето ви разбира, че сте разстроени, наблюдавайте за: Разклащане. Хленчене. Отклоняване на погледа. Прибиране на опашката. Обръщане на стомаха. Уши назад. Китово око. Пръскане с урина.

Могат ли кучетата да усещат тъгата на стопаните си?

Кучетата имат много изострено обоняние и могат да определят емоции като страх, гняв и разочарование. Ако се чувствате тъжни, кучето ви може да усети това и да се почувства покорено от вас.

Как да се извиня на кучето си?

Ако искате да се извините на кучето си, говорете му спокойно и успокояващо с леко висок глас, какъвто обикновено използваме, когато говорим на бебета или кученца. Не е необходимо да казвате “съжалявам”, а думите, които обикновено използвате, за да наградите кучето си, когато се държи правилно, като например “браво” или “добро момче”.

Могат ли кучетата да изпитват разочарование?

Изследванията показват, че подобно на хората кучетата могат да се чувстват разочаровани от нещата, въпреки че не познават ясно определението за разочарование. Кучетата не са разочаровани от материални неща в живота, а от неща, които ги засягат лично.

Чувстват ли кучетата любов, когато ги целувате?

Ако искате кучето ви да реагира положително на целувки, можете да го обучите на това. Тъй като човешките целувки се асоциират с нежно поведение, кучетата обичат човешките целувки и бързо реагират положително на тях.

Можете ли да нараните чувствата на кучетата?

Краткият отговор на този въпрос е “да”, можете да нараните чувствата на кучето си. Вашите кучета може да не са способни да изпитват същите чувства, каквито биха изпитвали хората, но кучетата все пак могат да се чувстват щастливи, тъжни или наранени. Кучетата и чувствата. Начини, които неволно правите, за да нараните чувствата на кучето си.

Задържат ли кучетата обиди?

Кучетата не пазят обиди. Те изглеждат така само ако хората около тях реагират негативно, защото тогава ние казваме на кучетата си да правят същото. Така че следващия път, когато се наложи да дисциплинирате или поправите кучето си, не се притеснявайте.

Можете ли да нараните чувствата на едно куче?

Краткият отговор на този въпрос е: да, можете да нараните чувствата на кучето си. Кучетата прекарват целия си живот, заобиколени от своите хора. Вашите кучета може да не са способни да изпитват същите чувства, каквито биха изпитвали хората, но кучетата все пак могат да се чувстват щастливи, тъжни или наранени.

Как кучето се извинява?

Кучетата се извиняват, като имат увиснали години, широко отворени очи и престават да дишат или да махат с опашка. Това е знак едно. Ако човекът все още не им е простил, те започват да лапат и да търкат лицето си в крака. … Вместо просто да се извинят, както правят хората, кучетата признават, че са направили грешка.

Харесва ли на кучетата, когато ги целувате?

Повечето кучета понасят доста добре целувките от своите стопани. Някои от тях дори свързват целувките с любов и внимание, а доста от тях дори се радват на целувки от своите хора. Обикновено те показват удоволствието си, като размахват опашки, изглеждат бодри и щастливи и ви облизват обратно.

Харесва ли на кучетата, когато им говорите?

Екипът установява, че кучетата избират да прекарват повече време с хората, които им говорят на “кучешки език”, използвайки “подходящи за кучетата” думи. Това е комбинацията от поднасяне и съдържание, която кучетата усещат най-благоприятно. Резултатите на групата са публикувани в списание Animal Cognition.

Защо кучетата въздишат, когато ги галите?

Когато кучето ви въздъхне, това е емоционален сигнал, с който се прекратява дадено действие. Въздишката понякога е придружена от това, че кучето ви има частично затворени очи. Това най-вероятно е техният начин да съобщят за удоволствието. Възможно е кученцето ви да въздиша, когато го галите, или току-що да сте му дали едно от любимите му лакомства.

Могат ли кучетата да мразят своите стопани?

Освен това в много случаи вероятно не става дума за откровена неприязън. Insider разговаря с Карън Суеда, сертифициран ветеринарен поведенчески специалист в болницата за животни VCA West Los Angeles, която обясни, че понякога може да изглежда, че кучето не харесва някого, но всъщност може просто да е нервно или да се чувства неудобно около човека.

Могат ли кучетата да изпитват неприязън?

Въпреки че кучетата изпитват емоции, обидата е доста сложно и специфично за човека чувство, което кучетата невинаги имат способността да формират. Вашето куче също така може да излъчва обидно поведение към други кучета или хора с поведение като ръмжене, лаене, крясъци, скубане или вадене.

Предишна статия

Как се отстранява котлен камък от пластмаса?

Следваща статия

Кой е най-опасният полк в индийската армия?

You might be interested in …

По-добра ли е стоманата при компресия или напрежение?

Стоманата е еднакво здрава и при опън, и при натиск. Стоманата е слаба при пожар и в повечето сгради трябва да бъде защитена. Въпреки високото съотношение между здравина и тегло, стоманените сгради имат толкова топлинна […]

Как да държите новородените котенца на топло?

Новородените котенца изглеждат толкова безпомощни, а те са! Те зависят от грижите на майка си или от своите човешки спътници, които им помагат да се превърнат в енергични, обичащи забавления котки. Един от най-важните аспекти […]

Как да накарате отпечатъците да се придържат към леглото?

Аз съм начинаещ. Имам Printrbot Play с добавка за отопляемо легло. Използвам го изключително с PLA. Първоначално работеше чудесно, но след това извадих дюзата и я поставих обратно, и Z калибрирането се загуби (а аз […]